Siirry suoraan sisältöön

Ohjelmoitavat logiikat 1Laajuus (3 op)

Tunnus: 5S00GU57

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- Lukujärjestelmät ja niiden esitystavat
- Totuustaulukon käytön periaatteen
- Kombinaatiologiikan perusportit ja kiikut
- Ohjelmoitavien logiikoiden perusrakenteet ja toimintaperiaatteen
- Ohjelmoitavien logiikoiden ohjelmointitavat (IEC-61131-3)
- Logiikan ohjelman dokumentoinnin ja toimintakuvaukset
- Logiikan muistin ja sen käytön periaatteet
- Loogistenkäskyjen, pitopiirin, ajastimen, laskurin ja vastaavien ohjelmoinnin
- Tavu- ja sanakäsittelyn logiikassa
- Askeltavan ohjelman periaatteen
- Jonkin ohjelmoitavan logiikan ohjelmointiohjelman perustoiminnat ja logiikan ohjelmoinnin.

Sisältö

Lukujärjestelmät, Boolen algebra, Loogiset perusportit. Ohjelmoitavien logiikoiden rakenteet ja toimintaperiaatteen, I/O-taulukon ja muistinkäytön, Dokumentoinnin. Harjoitustöitä, joissa luodaan ohjelmointiprojekti. Tehdään ohjelmia, joissa käytetään loogisia operaatioita, kiikkuja, ajastimia, laskureita ja vastaavia peruskäskyjä. Samoin tehdään ohjelmia tavujen ja sanojen käsittelyyn liittyen, kuten vertailut ja laskuoperaatiot kuin myös sekvenssilogiikkaa. Harjoituksiin liittyy tehtyjen ohjelmien testaus simulaattorilla ja oikealla logiikalla, ohjelman editointi, vianhaku ja korjaus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija ymmärtää digitaalilukujen esittämistavat, bitin, tavun ja sanan käsitteet sekä binääri-, desimaali ja hexalukujen eroavaisuuden. Opiskelija hallitsee ohjelmoitavien logiikoiden rakenteen, muistin käytön ja sen yhteyden laitteistoon sekä ohjelmointiohjelman peruskäytön. Hän osaa ohjelmoida tyydyttävästi yksinkertaisia logiikkaohjelmia perusporteilla, kiikuilla, ajastimilla ja laskureilla ja testata ohjelmansa simulaattorilla ja logiikalla.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Ed. lisäksi opiskelija osaa ohjelmoida sujuvasti logiikkaa usealla eri (standardilla) tavalla. Opiskelija osaa ratkaista monipuolisia, sanakäsittelyä vaativia, tehtäviä logiikkaohjelmoinnilla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ed. lisäksi opiskelija osaa ohjelmoida sekvenssiohjelmia. Opiskelijan tekemät ohjelmat ovat selkeitä ja hyvin kommentoituja ja virheettömiä. Opiskelija osoittaa itsenäistä perehtyneisyyttä logiikkaohjelmointiin ja uusien käskyjen käyttöön ohjelmoinnissa. Ymmärtää erilaisia ohjelmoinnin ohjelmointitapoja.