Siirry suoraan sisältöön

LujuusoppiLaajuus (5 op)

Tunnus: 5B00GT00

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää lujuusopin perusteet sekä teräksen ja puun tärkeimmät lujuusominaisuudet. Tuntee eri rasitustyypit sekä rasituksen, jännityksen ja muodonmuutoksen väliset riippuvuudet. Opiskelija osaa laskea tavanomaisten poikileikkausten poikileikkaussuureet. Ymmärtää rakenteen poikkileikkauksen, muodon, koon ja materiaalin vaikutukset jännityksiin ja muodonmuutoksiin. Osaa laskea suoran sauvan jännitykset ja muodonmuutokset eri rasitusmuodoille sekä mitoittaa nurjahdussauvan.

Sisältö

• Lujuusopin peruskäsitteet, materiaaliominaisuudet, teräksen vetokoe
• Hooken laki, kimmoteoria ja jännitykset.
• Poikkipinnan geometrian suureet.
• Eri rasitusmuotojen jännitykset ja muodonmuutokset sekä sauvan mitoitus normaalivoimalle, taivutukselle ja leikkaukselle.
• Sauvan stabiliteetti ja mitoitus nurjahdukselle.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset suorakaidepoikkileikkauksille. Hän ymmärtää nurjauduspituuden vaikutuksen nurjahduskapasiteettiin. Hän osaa laskea suorakaidepoikkileikkausen poikkileikkaussuureet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset tavanomaisille symmetrisille poikkileikkauksille. Hän osaa laskea sauvan nurjahduskapasiteettin. Hän osaa laskea symmetristen poikkileikkausten poikkileikkaussuureet. Opiskelija osaa laskea normaalivoiman ja taivutuksen aiheuttamat muodonmuutokset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset myös epäsymmetrisille poikkileikkauksille. Hän osaa laskea sauvan nurjahduskapasiteettin. Hän osaa laskea epäsymmetristen poikkileikkausten poikkileikkaussuureet. Opiskelija osaa laskea normaalivoiman ja taivutuksen aiheuttamat muodonmuutokset.