Siirry suoraan sisältöön

Rakenteiden toimintaLaajuus (5 op)

Tunnus: 5B00GS92

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee yleiset rakenteiden suunnitteluperusteet ja rakenteille tulevat kuormitukset. Opiskelija tietää statiikan peruskäsitteet. Hän osaa muodostaa partikkelin ja suoran palkin ja pilarin vapaakappalekuviot ja laskea niitä käyttäen tukivoimat tasapainoyhtälöiden avulla. Hän ymmärtää mitä eri rasitusmuodot tarkoittavat ja osaa määrittää suoran, yksinkertaisen palkin ja pilarin rasituskuviot. Opiskelija ymmärtää, mitkä ovat mitoituksessa tärkeät ja olennaiset tekijät sekä mitkä ovat tavanomaisten rakenteiden toimintatavat. Opiskelija oppii tunnistamaan eri jäykistämismenetelmien käyttökohteet ja periaatteet.

Sisältö

• Statiikan peruskäsitteet, mekaniikan peruslait ja voimavektori.
• Partikkeliin vaikuttavan voiman resultantti ja komponentit sekä partikkelin tasapaino.
• Jäykän kappaleen voimasysteemin redusointi, kuormat, tuennat, rakennemalli, tasapaino, tukireaktiot ja rasituskuviot.
• Kantavien rakenteiden suunnittelun vaiheet, runkotyypit ja niiden toimintaperiaatteet, stabiliteetti, eri mitoitusmenetelmien yhtäläisyydet ja erot, kuormat.
• Harjoitustyö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa muodostaa yksinkertaisen rakenne-elementin rakennemallin. Hän osaa määrittää yksinkertaisen palkin tai pilarin tukireaktiot, voimasuureet ja rasituskuviot yksinkertaisille kuormitustapauksille.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa muodostaa erityyppisille rakenne-elementeille rakennemallin. Hän osaa määrittää palkin tai pilarin tukireaktiot, voimasuureet ja rasituskuviot tavanomaisille kuormitustapauksille.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa muodostaa erityyppisille rakenne-elementeille rakennemallin. Hän osaa määrittää palkin tai pilarin tukireaktiot, voimasuureet ja rasituskuviot monimuotoisille kuormitustapauksille. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan uudentyyppisiin rakenteisiin.