Siirry suoraan sisältöön

SähkötekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: 5K00GF67

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
• vaihtosähkötekniikan perusteet ja piirianalyysi
• suorittaa ja tulkita erilaisia mittauksia vaihtosähköpiireissä (jännite, virranvoimakkuus, näennäisteho, pätöteho, loisteho, tehokerroin)
• laskea teoreettisen vaihtosähkötekniikan laskuja tehollisarvoilla, kompleksiluvuilla ja osoitinlaskennalla
• hyödyntää simulointityökalua vaihtosähköpiirien analysoinnissa.
• kolmivaihejärjestelmän perusteet ja laskea perussuureita symmetrisissä ja epäsymmetrisissä kuormitustilanteissa.
• taajuusmuuttajan ja oikosulkumoottorin perusrakenteet ja mitoituksen konetekniikan sovelluksissa
• kytkeä peruskomponentteja ja mittalaitteita laboratoriossa. Pystyy suorittamaan mittauksia todellisilla piireillä ja analysoimaan mittaustuloksia.
• Sähköturvallisuuden perusteet ja osaa työskennellä turvallisesti laboratorioympäristössä.

Sisältö

Vaihtosähköpiirien perussuureet
• jännite
• virta
• Teho, näennäisteho, pätöteho, loisteho
• tehokerroin
Kompleksiluvut ja osoitinlaskenta vaihtosähköpiirien analysoinnissa
Passiiviset komponentit vaihtosähköpiirissä (vastus, kondensaattori, kela)
Kolmivaihejärjestelmä
Oikosulkumoottori toiminta ja perusmitoitus
Taajuusmuuttajan toiminta ja perusmitoitus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee vaihtosähkötekniikan ja kolmivaihetekniikan käsitteet. Opiskelija tuntee peruskomponentit ja niiden käyttäytymisen vaihtosähköpiireissä. Opiskelija osaa käyttää impedanssi- ja tehokolmiota. Opiskelija suoriutuu turvallisesti käytännön tehtävistä ryhmän tukemana. Opiskelija on läsnä tunneilla sovitun vähimmäismäärän. Opiskelija osaa avustavasti dokumentoida omaa työtään ja raportoida tuloksista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa käyttää sujuvasti perusmittalaitteita. Hän tuntee piirilaskentatekniikan perusteet ja ymmärtää sähkötekniikan peruskomponenttien käyttäytymisen ja tehtävät vaihtosähköpiireissä. Hän osaa soveltaa osoitinlaskentaa yksinkertaisissa tehtävissä ja tuntee kolmivaihetekniikan tehokomponentit. Opiskelija osaa sähköisten toimilaitteiden perusmitoituksen. Hän suoriutuu turvallisesti annetuista tehtävistä itsenäisesti. Hän on aktiivinen jäsen ryhmässä työskenneltäessä. Opiskelija osaa dokumentoida oman työnsä ja raportoida tuloksista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija suoriutuu myös vaativimmista piirilaskentatehtävistä. Hän ymmärtää osoitinlaskennan periaatteen ja osaa sujuvasti soveltaa osoitinlaskentaa. Hän tietää kolmivaihetekniikan tehokomponentit, ymmärtää niiden merkityksen sekä loistehon kompensoinnin tarkoituksen. Opiskelija osaa mitoittaa sähköisiä toimilaitteita. Hän käyttää sujuvasti perusmittalaitteita ja osaa tehdä valintoja laitetekniikoiden välillä. Hän innostaa ja auttaa muita ryhmän jäseniä ja suoriutuu turvallisesti annetuista tehtävistä itsenäisesti.. Opiskelija osaa dokumentoida oman työnsä ja raportoida tuloksista ammattimaisesti, selkeästi ja jäsennellysti.