Siirry suoraan sisältöön

3D-tulostus ja suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: 5K00GF47

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää 3D-tulostuksen merkityksen digitaalisessa liiketoiminnassa mm. digitaalisessa varaosapalveluissa, globaalisessa tuotesuunnittelussa ja tuotannossa.

Opiskelija ymmärtää 3D-tulostuksen merkityksen mahdollistaa kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa kuten optimaalisten ja tehokkaampien tuotteiden valmistus, kuljetuksen vähentyminen ja varastojen pienentyminen.

Opiskelija osaa suunnitella tuotteita ottaen huomioon kappaleen 3D-tulostettavuus ja 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet. Opiskelija osaa 3D-tulostettavan kappaleen mallinnukseen ja suunnitteluun käytettäviä tyypillisiä komentoja ja operaatioita, mm. pintamallinnus ja erilaisten Shell- ja Loft-komentojen tehokkaan käytön.

Suunnittelussa painotetaan ja keskitytään 3D-tulostuksen erityispiirteisiin ja kappaleen/ tuotteen optimoinnin perusteisiin. Opiskelija syventää osaamistaan toimia PDM/PLM-ympäristössä.
Opiskelija
• osaa 3D-tulostuksen perusteet ja käsitteet
• osaa 3D-tulostuksen vaiheet
• osaa käyttää itsenäisesti desktop 3D-tulostinta
• opiskelija osaa tunnistaa 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet ja sen rajoitteet.
• osaa suunnitella tuotteita ottaen huomioon 3D-tulostettavuus
• osaa suunnitella tuotteita/ kappaleita käyttäen tyypillisiä operaatioita 3D-kappaleen suunnittelussa
- Osaa käyttää tehokkaasti PDM/ PLM-ympäristöä.

Sisältö

Opintojaksolla käydään läpi 3D-tulostuksen perusteet, käsitteet ja tulostustekniikat. Opintojaksolla 3D-tulostetaan itse-suunniteltuja kappaleita.
Opintojaksolla toteutetaan tehokasta 3D-mallinnustekniikkaa yleisesti käytössä olevia mallinnusoperaatioita käyttäen. Opintojaksolla mallinnetaan ja suunnitellaan tuotteita PDM-ympäristössä ottaen huomioon valmistettavuus, kokoonpantavuus sekä 3D-tulostettavuus ja 3D-tulostamisen luomat mahdollisuudet ja rajoitteet tuotesuunnittelussa

Esitietovaatimukset

3D Product Design-kurssi suoritettu tai vastaava osaaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa teollisen 3D-tulostuksen (AM, ainetta lisäävä menetelmä) perusteet, teknologiat, käsitteet ja vaiheet. Opiskelija osaa suunnitella kappaleen tulostettavaksi ja tulostaa tarvittaessa avustettuna.

Opiskelija tunnistaa 3D-suunnittelussa käytetyt tärkeimmät peruskäsitteet ja komennot. Opiskelija tiedostaa tavat tuottaa suunnitteluohjelmalla 3-uloitteista geometriaa ja suoriutuu annetuista mallinnus- ja piirustustehtävistä, tarvittaessa avustettuna.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa teollisen 3D-tulostuksen osa-alueet ja pystyy soveltamaan taitojaan suunniteltaessa uusia tuotteita. Opiskelija tunnistaa 3D-tulostuksen mahdollisuudet yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä.

Opiskelija osaa suunnitella ottaen huomioon tulostettavuuden, 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet ja tulostaa kappale.

Opiskelija osaa tuottaa hyvää 3-uloitteista geometriaa ja suoriutuu pääsääntöisesti itsenäisesti annetuista mallinnus- ja suunnittelutehtävistä.

Opiskelija tunnistaa PDM-järjestelmän tarjoamat hyödyt ja käyttää järjestelmää hyväksi suunnitteluprosessin eri vaiheissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa hyvin teollisen 3D-tulostuksen osa-alueet ja pystyy soveltamaan taitojaan suunniteltaessa uusia tuotteita.

Opiskelija kykenee selvittämään ja kehittämään yrityksen 3D-tulostuksen merkityksen, mahdollisuudet ja rajoitukset, tuotteiden valmistamisessa ja liiketoiminnassa.

Opiskelija tuottaa virheetöntä 3-uloitteista geometriaa ja kykenee tuottamaan vaativia ja monimutkaisia 3D-tulostettavia kappaleita, sekä suoriutuu itsenäisesti annetuista suunnittelutehtävistä.

Lisätiedot

Pääsääntöinen opetuskieli on suomi, mutta suuri osa materiaalista on myös englanniksi.