Siirry suoraan sisältöön

Johdatus materiaalitekniikan perusteisiin ja materiaalitieteen laboratorioharjoituksiinLaajuus (5 op)

Tunnus: 5K00GF75

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee erilaisten materiaaliryhmien tekniset ominaisuudet ja menetelmän, jonka avulla valita käsillä olevaan rakenteeseen soveltuvat materiaalit. Kurssin aikana harjoitellaan käytännön laboratoriotyössä esimerkiksi metallimateriaalien ominaisuuksien muuttamista lämpökäsittelyn keinoin, sekä yleisimpien teknisten materiaalien ominaisuuksien tutkimusmenetelmiä.

Sisältö

Kurssilla keskitytään teknisten materiaalien ominaisuuksiin ja käyttöön. Kurssin ydinaineistoa ovat teräkset, valuraudat, muut metallit sekä yleisimmät polymeerit, elastomeerit ja komposiitit. Kurssin laboratorio-osuudessa tutkitaan käytännössä materiaalien elastinen ja plastinen muodonmuutos sekä yleisimmät metallimateriaalien lämpökäsittely- ja tutkimusmenetelmät. Lisäksi kurssin teoria-aineistoa ovat mm. tasapainopiirrokset, faasimuutokset ja materiaalitieteen tavanomaisimmat aineenkoetusmenetelmät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tuntee teknisiä materiaaleja ja niiden ominaisuuksia. Osaa ohjattuna soveltaa teoriataustaa yhteen laboratoriotyöskentelyn harjoitus- ja työtehtäviin. Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja ja tietää alustavasti aiempien opintojen ja/tai työkokemuksen perusteella kullekin materiaalille soveltuvia teollisia valmistustekniikoita.
Pyrkii kehittämään omia ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tuntee hyvin teknisiä materiaaleja ja niiden ominaisuuksia. Osaa soveltaa teoriataustaa yhteen laboratoriotyöskentelyn harjoitus- ja työtehtäviin. Osaa valita eri materiaalivaihtoehdoista ja valmistustekniikoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja kehittää vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ymmärtää laaja-alaisesti koneenrakentamisessa käytettävien materiaalien ominaisuuksia ja valmistustekniikoita. Osaa valita juuri tiettyyn rakenteeseen soveltuvan tai soveltuvat materiaalit ja ymmärtää uusia ratkaisujen merkityksen ja soveltaa osaamistaan niiden löytämiseksi. Osaa yhdistää itsenäisellä työotteella opittua teoriataustaa yhteen laboratoriotyöskentelyn harjoitus- ja työtehtävissä.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.