Siirry suoraan sisältöön

Mechatronics BasicsLaajuus (5 op)

Tunnus: 5K00DD44

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää kestävän kehityksen merkityksen mekatronisten järjestelmien suunnittelussa.
Opiskelija osaa perustiedot sähkömekaanisista järjestelmistä, analogiaelektroniikasta, digitaali- ja mikro-ohjaintekniikasta.
Opiskelija ymmärtää kustannustehokkuuden, laadun ja turvallisuuden merkityksen automaatiojärjestelmien mekaniikka- ja elektroniikkasuunnittelussa.
Opiskelija osaa soveltaa ja suunnitella kustannuksiltaan tehokkaita ja laadukkaita sulautettuja järjestelmiä yksinkertaisiin koneautomaation sovelluksiin.
Opiskelija osaa huomioida turvallisuusnäkökulman sulautettujen järjestelmien elektroniikkasuunnittelussa.
Opiskelija osaa ohjelmoida mikro-ohjaimen tyypillisessä koneautomaation sovelluksessa.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään kustannustehokkaan, laadukkaan ja turvallisen mekatroniikkajärjestelmän suunnittelun pääperiaatteet.
Opintojaksolla opitaan sähkömekaanisten dynaamisten järjestelmien rakenne, sulautettujen järjestelmien rakenne, komponentit, ohjelmointi ja soveltaminen koneautomaatioon.
Analogiaelektroniikan komponentit: vastukset, kondensaattori, kela, diodit, tyristorit, transistori, operaatiovahvistin, optoeristin, elektroniikan piirustukset ja kaaviot. Analogiaelektroniikan piirikytkentöjen soveltaminen koneautomaation sulautettujen järjestelmien suunnittelussa – mm. vahvistinpiirit, signaalin suodatuspiirit, transistorien käyttö sähkömoottorin ohjauksessa.
Digitaalielektroniikka komponentit: porttipiirit, kiikut, digitaalinen viesti, siirtorekisteri, laskurit. Boolen algebra ja Karnaugh’n kartta.
Digitaalielektroniikan peruskomponenttien käyttö logiikkapiirinä koneautomaation sovelluksissa.
Mikro-ohjaimien perusrakenne, käyttö ja ohjelmointi koneautomaation sovelluksissa.
Elektroniikan simulointi.
Laboratorioharjoitukset.