Siirry suoraan sisältöön

Teräsrakenteiden syventävä kurssiLaajuus (4 op)

Tunnus: 5R00GR08

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa monipuolisesti erilaisia teräsrakenteita ja niiden liitoksia.
Opiskelija osaa ottaa mitoituksessa huomioon erilaiset stabiliteetti-ilmiöt (lokaalit ja globaalit).
Opiskelija osaa suorittaa teräsrakenteiden palomitoituksen ja – suojauksen.
Opiskelija oppii tuottamaan rakennuksen rungosta määrien laskentaan, valmistukseen ja asennukseen soveltuvan tietomallin tähän tarkoitetulla erikoisohjelmalla.
Opiskelija ymmärtää parametrisen mallintamisen periaatteen ja hyödyt.
Opiskelija osaa siirtää mallinnetun rungon FEM ohjelmaan.

Sisältö

Mitoitus rajatilamitoitusmenetelmällä EC3-mukaan: sekä rakennusrunkokokonaisuus (=halli) että yksittäisiä rakenneosaesimerkkejä.
Mitoitus poikkileikkausluokassa 4 ja mitoitus leikkauslommahduksen suhteen.
Teräsrakenteiden vääntömitoitus.
Liitosten mitoitusosaamisen laajentaminen.
Palosuojausmitoitus.
Detaljien ja liitosten mallintaminen.
Raportointi. Piirustukset.
FEM mitoitus.
Tiedonsiirto tietomallista FEM malliin.
Parametrisen mallintamisen teoria.

Esitietovaatimukset

5R00HC12 Teräsrakenteiden suunnittelu ja mallintaminen tai vastaavat tiedot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelijan itsenäisesti tekemän teräsrakennekokonaisuuden suunnitteluharjoituksen rakennelaskelmat ja -suunnitelmat on esitetty kaikista vaadituista rakenneosista, yleisesti laskelmissa on huomattavia puutteita ja/tai virheitä sekä -suunnitelmissa on puutteellisuuksia tai virheellisyyksiä.
Opiskelijan itsenäisesti tekemän harjoitustyön tietomalli sisältää tärkeimmät rakennusosat ja niiden liitokset, mutta mallin tietosisällössä ja sen dokumentoinnissa on puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelijan itsenäisesti tekemän teräsrakennekokonaisuuden suunnitteluharjoituksen rakennelaskelmat ja -suunnitelmat on esitetty kaikista vaadituista rakenneosista, laskelmissa ja suunnitelmissa on joitakin puutteita ja/tai virheitä.
Opiskelijan itsenäisesti tekemän harjoitustyön tietomalli sisältää lähes kaikki rakennusosat ja niiden liitokset, mutta mallin tietosisällössä ja sen dokumentoinnissa yksittäisiä puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelijan itsenäisesti tekemän teräsrakennekokonaisuuden suunnitteluharjoituksen rakennelaskelmat ja -suunnitelmat on esitetty kaikista vaadituista rakenneosista. Laskelmissa ja suunnitelmissa ei esiinny kuin yksittäisiä puutteita ja/tai virheitä, joilla ei ole olennaista vaikutusta kokonaisuuteen nähden.
Opiskelijan itsenäisesti tekemän harjoitustyön tietomalli ja siitä tuotetut dokumentit soveltuvat valmistuksen ja rakentamisen lähtötiedoiksi. Opiskelija tuntee ja osaa dokumentoida tietomallin laadulliset vaatimukset mittojen ja tietosisällön suhteen. Opiskelija osaa hyödyntää tietomallia mitoituslaskennassa.