Siirry suoraan sisältöön

Rakennemekaniikan sovelluksetLaajuus (5 op)

Tunnus: 5R00GR03

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää rasitusten ja kuormituksen väliset yhteydet sekä palkki-, taso-, että 3-ulotteisissa rakenteissa.
Opiskelija osaa määrätä matemaattisilla menetelmillä sekä staattisesti määrätyn että määräämättömän rakenteen tukireaktiot, rasitukset, muodonmuutokset ja valita sopivan ratkaisutavan.
Hän erottaa staattisesti määräämättömän rakenteen määrätystä ja osaa määrittää jatkuvan palkin ja kehän staattiset voimasuureet erilaisilla taulukkomenetelmillä ja mitoitusohjelmistolla.
Opiskelija ymmärtää palkin kimmoisen ja plastisen taivutuksen eron sekä tunnistaa myötönivelen periaatteen että gerber-nivelen käytön. Opiskelija osaa ne materiaalien lujuus- ja
muodonmuutosominaisuudet sekä näiden kerrannaisuuden, joita tarvitaan kantavien rakenteiden stabiliteetin hallintaan.
Hän ymmärtää rasituksen, jännityksen ja muodonmuutoksen väliset riippuvuudet.

Sisältö

Nivelpalkit, jatkuvat palkit, staattisesti määrätyt ja määräämättömät kehä- ja kaarirakenteet. Ristikot. 3-ulotteisten rakenteiden periaatteet. Staattisesti määräämättömien rakenteiden rasitukset ja siirtymät taulukkomenetelmillä ja laskentaohjelmiston avulla. Palkin plastinen taivutus. Yhdistetyt jännitykset, vino taivutus ja vääntörasitus sekä -jännitys. Nurjahdus: taso-, vääntö- ja avaruusnurjahdus. Kiepahdus.
Laskentaohjelmiston esittely.
Harjoitustyö, jossa sovelletaan ohjelmisto-osaamista.

Esitietovaatimukset

5R00GQ45 Statiikka ja kuormitukset ja 5R00GQ46 Lujuusoppi tai vastaavat tiedot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa ratkaista rakenteiden laskentatehtäviä itsenäisesti, joihin liittyviä vastaavia esimerkkejä on käsitelty oppitunneilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa ratkaista rakenteiden laskentatehtäviä itsenäisesti, jotka vaativat käsiteltyjen esimerkkien mukaisten tehtävien oppien perusteiden soveltamista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa ratkaista rakenteiden laskentatehtäviä soveltaen laajasti esimerkkien mukaisten tehtävien oppeja.