Siirry suoraan sisältöön

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mallintaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: 5R00HC12

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tyypillisimmät teräsrakenteet (pilarit, palkit, ristikot, sidonnat, tavanomaiset liitokset). Kurssilla keskitytään poikkileikkausluokkien 1-3 rakenteisiin.
Opiskelija osaa valita kohteeseen sopivan rakennejärjestelmän sekä rungon jäykistyksen.
Opiskelija osaa määrittää Euronormien mukaiset luonnonkuormat, käyttää niitä rakenneosien ja liitosten mitoituksessa ja suorittaa mitoituksen sekä rakennetyyppien valinnan siten, että rakenteet on suunniteltu taloudellisiksi valmistaa ja toteuttaa.

Sisältö

Teräsrakenteiden yleiset mitoitusperusteet.
Keskeisten rakenneosien mitoittaminen: vedetyn ja taivutetun teräsrakenteen mitoitus (siteet, palkit), puristetun ja taivutetun teräsrakenteen mitoitus (pilarit), teräsristikon mitoitus.
Teräsrakenteiden tavanomaisten liitosten toimintaperiaatteet ja mitoitus (hitsi- ja pulttiliitokset).
Mitoitus rajatilamitoitusmenetelmällä EC3: rakennusrunkokokonaisuus. Kehäkokonaisuuden rasitukset kehäohjelmalla.
Kolmiulotteisen mallintamisen perusteet: mallinnusprojekti, näkymien hallinta ja 3D työskentely. Rungon rakenneosien mallinnus ja mallin muokkaus. Liitosten mallinnus. Määräluettelot ja yksinkertaiset piirustukset. Mallin tietosisällön vaatimukset ja dokumentointi.
Harjoitustyö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelijan itsenäisesti tekemän teräsrakennekokonaisuuden suunnitteluharjoituksen rakennelaskelmat ja -suunnitelmat on esitetty kaikista vaadituista rakenneosista, yleisesti laskelmissa on huomattavia puutteita ja/tai virheitä sekä -suunnitelmissa on puutteellisuuksia tai virheellisyyksiä.
Opiskelijan itsenäisesti tekemän harjoitustyön tietomalli sisältää rakennuksen rungon tärkeimmät osat, mutta niiden mitoissa ja nimeämisessä on selviä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskeljan itsenäisesti tekemän teräsrakennekokonaisuuden suunnitteluharjoituksen rakennelaskelmat ja -suunnitelmat on esitetty kaikista vaadituista rakenneosista, laskelmissa ja suunnitelmissa on joitakin puutteita ja/tai virheitä.
Opiskelijan itsenäisesti tekemän harjoitustyön tietomalli sisältää lähes kaikki osat, mutta mallissa mitoissa ja tietosisällössä on yksittäisiä virheitä ja puutteita, jotka estävät mallin jatkohyödyntämisen sellaisenaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa monipuolisesti erilaisia teräsrakenteita ja niiden liitoksia. Opiskelija osaa ottaa mitoituksessa huomioon erilaiset stabiliteetti-ilmiöt (lokaalit ja globaalit). Opiskelija osaa suorittaa teräsrakenteiden palomitoituksen ja – suojauksen.
Opiskelija oppii tuottamaan rakennuksen rungosta määrien laskentaan, valmistukseen ja asennukseen soveltuvan tietomallin tähän tarkoitetulla erikoisohjelmalla. Opiskelija ymmärtää parametrisen mallintamisen periaatteen ja hyödyt. Opiskelija osaa siirtää mallinnetun rungon FEM ohjelmaan.