Siirry suoraan sisältöön

Teräsbetonirakenteiden perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: 5R00GQ48

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää teräsbetonirakenteiden suunnitteluperusteet sekä betonin ja betoniterästen lujuustekniset ominaisuudet. Opiskelija osaa mitoittaa ja suunnitella erityyppisiä, myös jatkuvia, palkki- ja laattarakenteita. Hän osaa myös mitoittaa seinät ja pilarit nurjahdusta vastaan sekä maanvaraiset perustukset. Opiskelija osaa valita betonipeitteen paksuuden säilyvyys- ja palonkestävyyskriteerien mukaan. Opiskelija hallitsee myös raudoituksen ankkuroinnin ja katkaisupituuden määrityksen perusteet. Opiskelija osaa taipuman ja halkeilun arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa tuottaa teräsbetonirakenteiden rakennepiirustuksia.

Sisältö

Teräsbetonirakenteiden suunnitteluperusteet. Materiaalit ja materiaaliominaisuudet. Mitoitus taivutukselle, leikkaukselle ja lävistykselle. Suorakaidepalkit, laattapalkit. Yhteen suuntaan ja ristiinkantavat laatat. Aukot rakenteissa. Maanvaraiset laatat. Seinät ja pilarit. Anturat, tukimuurit. Säilyvyys, rasitusluokat ja raudoituksen betonipeite. Tankojen ankkurointi, jatkokset ja katkaisupituudet. Taipuman tarkistus graafisella menetelmällä, halkeamaleveyden tarkistus taulukkomenetelmällä.

Esitietovaatimukset

5R00GQ47 Rakennetekniikan perusteet tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä opintojaksoon sisältyvät perusasiat. Opiskelija osaa ratkaista ohjatusti taivutetun rakenteen raudoituksen, palkin haotuksen ja pilarin raudoituksen, eli yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa tunnistaa vertaillen eri raudoitus- ja rakennevaihtoehdoista sopivimman ratkaisun ja perustella valintansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun, sekä taito esittää, analysoida ja perustella loogisesti käsiteltyjä asioita ja
ratkaisumenetelmiä.