Siirry suoraan sisältöön

Rakennetekniikan perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: 5R00GQ47

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää rakenteiden yleiset suunnitteluperusteet ja tuntee rakennesuunnittelijan roolin rakennushankkeessa. Opiskelija tietää rakennusten yleisimmät runkotyypit ja rakenneratkaisut.
Opiskelija osaa määrittää rakennuksiin kohdistuvat kuormitukset ja kuormitusyhdistelmät sekä ymmärtää rakenteellisen varmuuden muodostumisperiaatteen. Opiskelija tietää yleisimmät jäykistysmenetelmät ja ymmärtää runkorakenteiden jäykistyksen toimintaperiaatteet. Opiskelija tietää keskeisimpien runkomateriaalien lujuustekniset ominaisuudet. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisimmat betoni-, puu- ja teräspalkit taivutukselle ja leikkaukselle murtorajatilassa. Hän osaa myös nurjahdusmitoituksen perusteet. Hän ymmärtää murtumistarkastelun ja käyttörajatilatarkastelun erot. Opiskelija tuntee rakenteiden suunnittelussa käytettävät piirustusmerkinnät.

Sisältö

Rakennesuunnittelun perusteet ja tehtäväkenttä, lait ja säännöstö, runkoratkaisut ja rakennemallit, kuormat ja kuormitusyhdistely, rakenteellinen varmuus, materiaalien lujuustekniset ominaisuudet, betoni- , puu- ja teräsrakenteiden suunnittelun perusteet, jäykistysmenetelmät ja jäykistyksen periaatteet ja rakennesuunnitelmien sisältö. Muuratut rakenteet, perusteet.

Esitietovaatimukset

5R00GQ45 Statiikka ja kuormitukset ja 5R00GQ46 Lujuusoppi tai vastaavat tiedot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija ymmärtää rakenteiden suunnitteluperusteet välttävästi sekä osaa määrittää kuormitusyhdistelmät välttävästi.
Opiskelija osaa välttävästi mitoittaa yksinkertaiset puu-, teräsbetoni- ja teräspalkit taivutukselle sekä leikkaukselle murtorajatilassa sekä osaa määrittää käyttörajatilassa palkkien taipumat välttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija ymmärtää hyvin rakenteiden suunnitteluperusteet sekä osaa hyvin määrittää kuormitusyhdistelmät.
Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaiset puu-, teräsbetoni- ja teräspalkit taivutukselle sekä leikkaukselle murtorajatilassa hyvin sekä osaa käyttörajatilassa määrittää palkkien taipumat hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää rakenteiden suunnitteluperusteet erinomaisesti sekä osaa määrittää kuormitusyhdistelmät erinomaisesti.
Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaiset puu-, teräsbetoni- ja teräspalkit taivutukselle sekä leikkaukselle murtorajatilassa erinomaisesti sekä osaa käyttörajatilassa määrittää palkkien taipumat erinomaisesti.
Opiskelija osaa myös perustella käyttämänsä ratkaisumenetelmät erinomaisesti.