Siirry suoraan sisältöön

LiikennesuunnitteluLaajuus (3 op)

Tunnus: 5R00GX31

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee liikennesuunnittelun käsitteistön, tavoitteet ja ongelmat sekä yhdyskunnan liikennejärjestelmän suunnitteluperiaatteet ja liikenteen ja maankäytön suunnittelun yhteyden.
Opiskelija ymmärtää eri osapuolten ja eri sektorisuunnittelijoiden yhteistoiminnan merkityksen liikennejärjestelmän toimivuudelle ja liikenneturvallisuudelle.
Opiskelija osaa laatia pieniä liikenteellisiä suunnitelmia ja tehdä yksinkertaisia liikennetaloudellisia laskelmia.
Opiskelija on tutustunut myös liikennesuunnittelun vaikutusten arviointiin.

Sisältö

Liikennejärjestelmän suunnittelun perusteita, liikennesuunnitteluprosessi, liikennetutkimus- ja mittausmenetelmiä, liikenneväylien esi- ja yleissuunnittelu, toimenpidevaihtoehtojen muodostaminen, eri kulkumuotojen ja toimintojen huomioon ottaminen (jalankulku, pyöräily, joukkoliikenne, pysäköinti), liikenneturvallisuus ja liikenteen rauhoittaminen, liikennehankkeiden vaikutusten arviointi, infrahankkeiden kustannusten arviointi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opintojakson arviointi perustuu laadittavaan harjoitustyöhön. Harjoitustyössä laaditaan ryhmittäin liikennejärjestelmäsuunnitelma valittuun kaupunginosaan. Palautettu harjoitustyö täyttää tehtävänannon minimivaatimukset. Työssä on puutteita raportointikielen, layoutin, lähteiden käytön, suunnitelmaratkaisujen perustelujen, johdonmukaisuuden yms. suhteen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Palautettu harjoitustyö vastaa sisällöltään tehtävänantoa: Raportin kieli on hyvää teknistä suomea. Taulukot, kuvat ja piirustukset täydentävät raporttia. Esitetyt suunnitelmaratkaisut ovat perusteltuja ja toteuttamiskelpoisia. Työ on kuitenkin raportoitu osin suppeasti, epäjohdonmukaisesti tai lähdeviittauskäytännöltään puutteellisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Palautettu harjoitustyöraportti on täysin tehtävänannon mukainen. Sen kieli on virheetöntä, kuvat ja piirustukset korkealuokkaisia, layout viimeistelty, rakenne looginen ja lähdeviittauskäytäntö kattavaa ja relevanttia. Raportista välittyy aihepiirin ammatillinen osaaminen ja jopa innovatiivisuus.