Siirry suoraan sisältöön

Vety ja muut vaihtoehtoiset energialähteet työkonekäytössäLaajuus (5 op)

Tunnus: 5C00GO32

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä yleisesti vedyn ja muiden vaihtoehtoisten polttoaineiden hyödyntämiseen autoissa ja työkoneissa. Opintojaksolla käsitellään vetyteknologian perusteita, muiden vaihtoehtoisten polttoaineiden ominaisuuksia sekä niiden käyttöä liikenteessä. Tavoitteena on antaa opiskelijoille kattava käsitys vaihtoehtoisista energialähteistä ja niiden roolista kestävässä liikenteessä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
-tietää vetyteknologian periaatteet, mukaan lukien vetytuotannon, varastoinnin ja käytön ajoneuvoissa
-on perehtynyt eri vaihtoehtoisten polttoaineiden, kuten biopolttoaineiden tai sähkön, ominaisuuksiin ja niiden soveltuvuuteen ajoneuvoissa
-kykenee arvioimaan vaihtoehtoisten polttoaineiden käytön vaikutuksia liikenteessä, mukaan lukien ympäristövaikutukset ja taloudellisen kestävyyden
-osaa soveltaa oppimiaan tietoja ja taitoja ajoneuvojen ja työkoneiden suunnittelussa, jälkimarkkinoinnissa sekä huolto- ja kunnossapitotoiminnassa.

Sisältö

Opintojakson keskeisiä aiheita ovat vetyteknologian perusteet, eri vaihtoehtoisten energiamuotojen ominaisuudet ja tuotantoprosessit, sekä näiden käyttö ajoneuvoissa. Lisäksi käsitellään vetytalouden vaikutusta liikennepolttoaineiden markkinoihin ja kehityksen suuntaa tulevaisuudessa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Ymmärtää perusasiat vetyteknologiasta ja vaihtoehtoisista energiamuodoista ja niiden hyödyntämisestä ajoneuvoissa ja työkoneissa. Tunnistaa omalla alalle tärkeitä toimintatapoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Ymmärtää perusasiat vetyteknologiasta ja vaihtoehtoisista energiamuodoista ja osaa soveltaa ohjattuna tietoa erilaisissa sovelluskohteissa. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ymmärtää laaja-alaisesti vetyteknologiasta ja vaihtoehtoisen energiamuotojen käytöstä ja niiden soveltamisesta ajoneuvokäytössä. Tunnistaa teknologian tulevaisuuden suunnat ja mahdollisuudet. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.