Siirry suoraan sisältöön

Työkoneiden lujuusoppiLaajuus (5 op)

Tunnus: 5C00GO27

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa lujuusopin tärkeimmät peruskäsitteet. Opiskelija tuntee lujuusopin perusteorian. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisia koneenosia ja rakenteita tavallisissa staattisissa kuormitustapauksissa. Opiskelija tuntee 2D- ja 3D-lujuusopin peruskäsitteet ja -suureet sekä niiden väliset yhteydet. Opiskelija osaa staattisten vaurioteorioiden perusteet. Opiskelija osaa koneenosien lujuuslaskentaperiaatteet väsyttävässä kuormitustilanteessa.

Sisältö

Lujuusopin peruskäsitteet, jännitys, venymä ja liukuma. Jännitysten ja muodonmuutosten välinen yhteys. Suoran sauvan veto ja puristus. Puhdas leikkaus. Vääntö. Poikkileikkauksen geometriset suureet. Suoran palkin taivutus. Hyperstaattiset rakenteet. Yleinen jännitys- ja muodonmuutostila. Lineaarisesti kimmoisen materiaalin materiaaliyhtälöt. Tasojännitystila ja tasomuodonmuutostila. Pääjännitykset ja pääsuunnat. Vauriohypoteesit. Väsymismitoituksen perusteet. Nurjahdus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa 2D- ja 3D-lujuusopin peruskäsitteet ja -suureet sekä niiden väliset yhteydet. Opiskelija tunnistaa staattisten vaurioteorioiden perusteet. Opiskelija suoriutuu rutiininomaisista tehtävistä. Opiskelija osaa ohjatusti mitoittaa koneenosia väsyttävässä kuormitustilanteessa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta. Opiskelija ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee 2D- ja 3D-lujuusopin peruskäsitteet ja -suureet sekä niiden väliset yhteydet. Opiskelija osaa soveltaa lujuusopin perusteoriaa ja pystyy vertailemaan eri ratkaisuja. Opiskelija osaa soveltaa staattisten vaurioteorioiden perusteita ongelman ratkaisussa. Opiskelija osaa itsenäisesti mitoittaa koneenosia väsyttävässä kuormitustilanteessa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti. Opiskelija ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää laaja-alaisemmin 2D- ja 3D-lujuusopin peruskäsitteet ja -suureet sekä niiden väliset yhteydet. Opiskelija osaa soveltaa ja pystyy yleistämään staattisten vaurioteorioiden perusteita ongelman ratkaisussa. Opiskelija osaa etsiä ratkaisuvaihtoehtoja ja perustella niitä, mitoitettaessa koneenosia staattisessa ja väsyttävässä kuormitustilanteessa.