Biotuoteteollisuuden tuotantotalousLaajuus (4 op)
Tunnus: 5P00EU57
Laajuus
4 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.
Sisältö
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Ilmoittautumisaika
10.06.2024 - 12.09.2024
Ajoitus
02.09.2024 - 20.12.2024
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Rakennettu ympäristö ja biotalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Pirre Hyötynen
Vastuuhenkilö
Päivi Viitaharju
Ryhmät
-
22BIOTABiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2022
-
21BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2021
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.
Sisältö (OJ)
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja paritehtävät, kirjallisuus sekä esitettävä ryhmätehtävä.
Oppimateriaalit
Luentodiojen ohella hyödynnetään kirjallisuudesta ja muista lähteistä sopivaa materiaalia, jotka julkaistaan Moodlessa. Lähdemateriaalia täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 lähiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Opiskelijan koko työkuorma rajataan enintään n. 107 opiskelutunnin laajuiseksi, sisältäen
lähiopetuksen.
Sisällön jaksotus
1. periodin ajan painopiste on pääosin modernin talousohjauksen ja -johtamisen keskeisiin sisältöihin,
terminologiaan, menetelmiin ja käytäntöihin perehtymisessä.
2. periodissa korostuvat myös toimialakohtaisen tuote- ja palvelutuotannon prosessien ja
menetelmien hallinta ja kehittäminen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson yhdelle lähiopetuskerralle saatetaan saada vierailijapuhuja, esim. jostakin biotuotealan
yrityksestä.
Opintojakson harjoitustehtäviä yritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin
yrityksiin ja/tai organisaatioihin.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson vastuuopettaja:
Pirre Hyötynen
Biotuotetekniikan lehtori
pirre.hyotynen@tuni.fi
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
toimintaan ja tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida
asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Ilmoittautumisaika
07.06.2023 - 04.09.2023
Ajoitus
04.09.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Biotuotetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Pirre Hyötynen
Vastuuhenkilö
Päivi Viitaharju
Ryhmät
-
21BIOTABiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2021
-
20BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2020
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.
Sisältö (OJ)
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja paritehtävät, kirjallisuus sekä esitettävä ryhmätehtävä.
Oppimateriaalit
Luentodiojen ohella hyödynnetään kirjallisuudesta ja muista lähteistä sopivaa materiaalia, jotka julkaistaan Moodlessa. Lähdemateriaalia täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 lähiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Opiskelijan koko työkuorma rajataan enintään n. 107 opiskelutunnin laajuiseksi, sisältäen
lähiopetuksen.
Sisällön jaksotus
1. periodin ajan painopiste on pääosin modernin talousohjauksen ja -johtamisen keskeisiin sisältöihin,
terminologiaan, menetelmiin ja käytäntöihin perehtymisessä.
2. periodissa korostuvat myös toimialakohtaisen tuote- ja palvelutuotannon prosessien ja
menetelmien hallinta ja kehittäminen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson yhdelle lähiopetuskerralle saatetaan saada vierailijapuhuja, esim. jostakin biotuotealan
yrityksestä.
Opintojakson harjoitustehtäviä yritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin
yrityksiin ja/tai organisaatioihin.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson vastuuopettaja:
Pirre Hyötynen
Biotuotetekniikan lehtori
pirre.hyotynen@tuni.fi
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
toimintaan ja tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida
asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Ilmoittautumisaika
30.07.2022 - 05.09.2022
Ajoitus
08.09.2022 - 08.12.2022
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Biotuotetekniikka
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Pasi Kuusijärvi
Vastuuhenkilö
Pasi Kuusijärvi
Ryhmät
-
20BIOTABiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2020
-
19BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2019
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.
Sisältö (OJ)
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Aika ja paikka
8.9. - 8.12.2022, luokkatilana on B2-19.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Jos opintojaksolla päätetään valita tenttivaihtoehto (opintojakson lopulla esitettävän ryhmätehtävän sijasta), sen alustavasti suunniteltu ajankohta on ti 29.11.2022 lähiopetuskerta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja paritehtävät, kirjallisuus sekä joko esitettävä ryhmätehtävä tai tentti.
Mahdollisen tenttivaihtoehdon valitsemisesta päätös tehdään 1. lähikerran alkukeskustelun jälkeen.
Oppimateriaalit
Kirjallisuusluettelon 1. versio julkaistaan Moodlessa opintojakson alkuvaiheessa. Sitä täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 lähiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Opiskelijan koko työkuorma rajataan enintään n. 107 opiskelutunnin laajuiseksi, sisältäen lähiopetuksen.
Sisällön jaksotus
1. periodin ajan painopiste on modernin talousohjauksen ja -johtamisen keskeisiin sisältöihin, terminologiaan, menetelmiin ja käytäntöihin perehtymisessä.
2. periodissa korostuvat myös toimialakohtaisen tuote- ja palvelutuotannon prosessien ja menetelmien hallinta ja kehittäminen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson yhdelle lähiopetuskerralle saatetaan saada vierailijapuhuja, esim. biotuotealan yrityksen talousjohdosta.
Yksi opintojakson harjoitustehtävistä pyritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin yrityksiin ja/tai organisaatioihin.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson vastuuopettaja:
Pasi Kuusijärvi
laskentatoimen ja talousjohtamisen lehtori, KTM, AmO, HHJ PJ
pasi.kuusijarvi@tuni.fi
+358 40 846 3052