Siirry suoraan sisältöön

Paperin ja kartongin pintakäsittelyLaajuus (5 op)

Tunnus: 5P00ED96

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa päällystyksen ja pintaliimauksen tavoitteet sekä päällystyksen asettamat vaatimukset pohjapaperille ja ymmärtää eri painomenetelmien asettamat vaatimukset päällystykselle. Opiskelija osaa laatia pastareseptin huomioiden päällystyksen tavoitteet, painatusmenetelmän, päällystysmenetelmän sekä kustannukset. Opiskelija ymmärtää erilaiset päällystysmenetelmät ja osaa vertaille niiden käyttöä eri kohteissa. Opiskelija osaa päällysteen kuivatuksen merkityksen lopputuotteen laatuun sekä näiden hallintasuureet ja ymmärtää kalanteroinnin merkityksen päällystetyissä tuotteessa.

Sisältö

Päällystyksen raaka-aineet: pigmentit, sideaineet ja apuaineet sekä näiden käsittely. Pastareseptien laadinta, pastan reologiset ominaisuudet ja niihin vaikuttaminen. Päällystetyt paperi- ja kartonkilajit ja niiltä vaadittavat ominaisuudet reseptin laadinnan kannalta. Eri päällystysmenetelmät (teräpäällystys, filminsiirtopäällystys, kontaktiton päällystys) ja niiden käyttökohteet. Päällystyksen kuivatusstrategia. Älykkäiden tuotteiden valmistusmahdollisuudet päällystämällä.

Esitietovaatimukset

Perustiedot paperin ja kartongin valmistuksesta, epäorgaanisesta ja orgaanisesta kemiasta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tietäminen: Opiskelija osaa nimetä päällystyksen ja pintaliimauksen raaka-aineet, osaprosessit, laitteet ja niiden päätehtävät, ja määritellä tuotteen laadun ja käyttökohteet sekä tuotteen laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu opintojaksolla annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä ja tunnistaa vuorovaikutustaitonsa sekä ottaa vastuun omasta oppimisesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tietäminen: Opiskelija selittää paperin ja kartongin päällystysmenetelmien erot, osaa vertailla ja arvioida eri päällystettyjen tuotteiden laatua ja käytettävyyttä. Opiskelija selittää päällystyksen ja pintaliimauksen materiaali- ja energiataseet.
Tekeminen: Opiskelija osaa suunnitella ja lakea päällystysreseptin lopputuotteen vaatimukset täyttäen ja osaa tehdä paperin tai kartongin päällystyksen.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä vastuullisesti ja kehittää vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Tietäminen: Opiskelija osaa analysoida raaka-aineiden ja tuotantoparametrien vaikutukset päällystyksen- ja pintaliimausprosessin toimintaan, tuotteen laatuun, kustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin.
Tekeminen: Opiskelija etsii eri vaihtoehtoja paperin ja kartongin päällystyksen osaprosessien toimintaan ja pystyy tuottamaan tietoa päällystyksen ja pintaliimauksen operatiivisissa ja kehitystehtävissä.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti, ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.

Ilmoittautumisaika

22.11.2023 - 08.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Biotuotetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pirre Hyötynen
Vastuuhenkilö

Päivi Viitaharju

Ryhmät
  • 21BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2021
  • 21BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa päällystyksen ja pintaliimauksen tavoitteet sekä päällystyksen asettamat vaatimukset pohjapaperille ja ymmärtää eri painomenetelmien asettamat vaatimukset päällystykselle. Opiskelija osaa laatia pastareseptin huomioiden päällystyksen tavoitteet, painatusmenetelmän, päällystysmenetelmän sekä kustannukset. Opiskelija ymmärtää erilaiset päällystysmenetelmät ja osaa vertaille niiden käyttöä eri kohteissa. Opiskelija osaa päällysteen kuivatuksen merkityksen lopputuotteen laatuun sekä näiden hallintasuureet ja ymmärtää kalanteroinnin merkityksen päällystetyissä tuotteessa.

Sisältö (OJ)

Päällystyksen raaka-aineet: pigmentit, sideaineet ja apuaineet sekä näiden käsittely. Pastareseptien laadinta, pastan reologiset ominaisuudet ja niihin vaikuttaminen. Päällystetyt paperi- ja kartonkilajit ja niiltä vaadittavat ominaisuudet reseptin laadinnan kannalta. Eri päällystysmenetelmät (teräpäällystys, filminsiirtopäällystys, kontaktiton päällystys) ja niiden käyttökohteet. Päällystyksen kuivatusstrategia. Älykkäiden tuotteiden valmistusmahdollisuudet päällystämällä.

Esitietovaatimukset (OJ)

Perustiedot paperin ja kartongin valmistuksesta, epäorgaanisesta ja orgaanisesta kemiasta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa nimetä päällystyksen ja pintaliimauksen raaka-aineet, osaprosessit, laitteet ja niiden päätehtävät, ja määritellä tuotteen laadun ja käyttökohteet sekä tuotteen laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu opintojaksolla annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä ja tunnistaa vuorovaikutustaitonsa sekä ottaa vastuun omasta oppimisesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija selittää paperin ja kartongin päällystysmenetelmien erot, osaa vertailla ja arvioida eri päällystettyjen tuotteiden laatua ja käytettävyyttä. Opiskelija selittää päällystyksen ja pintaliimauksen materiaali- ja energiataseet.
Tekeminen: Opiskelija osaa suunnitella ja lakea päällystysreseptin lopputuotteen vaatimukset täyttäen ja osaa tehdä paperin tai kartongin päällystyksen.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä vastuullisesti ja kehittää vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa analysoida raaka-aineiden ja tuotantoparametrien vaikutukset päällystyksen- ja pintaliimausprosessin toimintaan, tuotteen laatuun, kustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin.
Tekeminen: Opiskelija etsii eri vaihtoehtoja paperin ja kartongin päällystyksen osaprosessien toimintaan ja pystyy tuottamaan tietoa päällystyksen ja pintaliimauksen operatiivisissa ja kehitystehtävissä.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti, ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

23.11.2022 - 06.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Biotuotetekniikka

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Arto Nikkilä
  • Pirre Hyötynen
Ryhmät
  • 20BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2020
  • 20BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2020

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa päällystyksen ja pintaliimauksen tavoitteet sekä päällystyksen asettamat vaatimukset pohjapaperille ja ymmärtää eri painomenetelmien asettamat vaatimukset päällystykselle. Opiskelija osaa laatia pastareseptin huomioiden päällystyksen tavoitteet, painatusmenetelmän, päällystysmenetelmän sekä kustannukset. Opiskelija ymmärtää erilaiset päällystysmenetelmät ja osaa vertaille niiden käyttöä eri kohteissa. Opiskelija osaa päällysteen kuivatuksen merkityksen lopputuotteen laatuun sekä näiden hallintasuureet ja ymmärtää kalanteroinnin merkityksen päällystetyissä tuotteessa.

Sisältö (OJ)

Päällystyksen raaka-aineet: pigmentit, sideaineet ja apuaineet sekä näiden käsittely. Pastareseptien laadinta, pastan reologiset ominaisuudet ja niihin vaikuttaminen. Päällystetyt paperi- ja kartonkilajit ja niiltä vaadittavat ominaisuudet reseptin laadinnan kannalta. Eri päällystysmenetelmät (teräpäällystys, filminsiirtopäällystys, kontaktiton päällystys) ja niiden käyttökohteet. Päällystyksen kuivatusstrategia. Älykkäiden tuotteiden valmistusmahdollisuudet päällystämällä.

Esitietovaatimukset (OJ)

Perustiedot paperin ja kartongin valmistuksesta, epäorgaanisesta ja orgaanisesta kemiasta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa nimetä päällystyksen ja pintaliimauksen raaka-aineet, osaprosessit, laitteet ja niiden päätehtävät, ja määritellä tuotteen laadun ja käyttökohteet sekä tuotteen laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu opintojaksolla annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä ja tunnistaa vuorovaikutustaitonsa sekä ottaa vastuun omasta oppimisesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija selittää paperin ja kartongin päällystysmenetelmien erot, osaa vertailla ja arvioida eri päällystettyjen tuotteiden laatua ja käytettävyyttä. Opiskelija selittää päällystyksen ja pintaliimauksen materiaali- ja energiataseet.
Tekeminen: Opiskelija osaa suunnitella ja lakea päällystysreseptin lopputuotteen vaatimukset täyttäen ja osaa tehdä paperin tai kartongin päällystyksen.
Oleminen: Opiskelija toimii ryhmässä vastuullisesti ja kehittää vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa analysoida raaka-aineiden ja tuotantoparametrien vaikutukset päällystyksen- ja pintaliimausprosessin toimintaan, tuotteen laatuun, kustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin.
Tekeminen: Opiskelija etsii eri vaihtoehtoja paperin ja kartongin päällystyksen osaprosessien toimintaan ja pystyy tuottamaan tietoa päällystyksen ja pintaliimauksen operatiivisissa ja kehitystehtävissä.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti, ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.

Arviointiasteikko

0-5