Siirry suoraan sisältöön

Palkkahallinto käytännössäLaajuus (5 op)

Tunnus: 3H00GJ40

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla syvennetään opiskelijan palkanlaskennan osaamista lainsäädännön ja joidenkin työehtosopimusten pohjalta. Lisäksi tutustutaan erilaisiin käytännön palkanlaskennatatilanteisiin sekä palkitsemistapoihin.

Opiskelija:
- hallitsee työntekijän palkan laskemisen eri laeissa säädetyllä tavalla
- tuntee palkanlaskentaan liittyvät eri viranomaisten ilmoitusvelvoitteet
- osaa huomioida yrittäjäaseman vaikutukset palkanlaskennassa
- osaa tulkita ja soveltaa eri työehtosopimusten määräyksiä palkanlaskennan käytännön tilanteissa
- osaa laskea palkkoja palkanlaskentaohjelmiston avulla
- tuntee erilaisten henkilöstön palkitsemistapojen verokohtelua.

Sisältö

Palkan laskeminen käytännön eri tilanteissa (ylityöt, lomapalkat, sairausajan palkka ym) ja näihin liittyviä harjoitustehtäviä
Palkanlaskentaan liittyvät viranomaisilmoitukset
Yrittäjäasemassa olevan henkilön palkan laskeminen
Henkilöstön palkitsen eri keinot ja näiden verokohtelu
Palkanlaskentaohjelmiston käyttö
Työehtosopimusten palkanlaskentaan vaikuttavien säädosten vertailua.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa laskea työntekijälle maksettavan palkan määrän tavanomaisissa tilanteissa. Opiskelija tunnistaa palkanlaskentaan liittyvät erityistilanteet ja osaa etsiä näihin liittyvää tie-toa keskeisistä tietolähteistä. Hän tuntee palkitsemistapoja ja osaa käyttää ohjeen mukaisesti palkanlaskentaohjelmistoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tunnistaa myös tavanomaisesta poikkeavia palkanlaskentatilanteita ja osaa laskea työntekijän palkan näissä tilanteissa. Hän osaa erityistilanteissa ohjeistettuna etsiä tietoa eri tietolähteistä ja pystyy soveltamaan tätä tietoa käytännön palkanlaskentatilanteissa. Hän tuntee palkitsemistapoja ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa myös käyttää palkanlaskentaohjelmistoa ohjeita vastaavissa tilanteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää mistä työntekijälle maksettava palkka määräytyy sekä normaalitilanteis-sa että erilaisissa erityistilanteissa. Hän osaa etsiä palkanlaskentaan vaikuttavaa tietoa eri tietolähteistä ja pystyy soveltamaan tätä tietoa monipuolisesti eri palkanlaskentatilanteissa. Hän osaa hyödyntää palkanlaskentaohjelmistoa monipuolisesti palkanlaskennan apuna. Hän osaa toimia työyhteisössä vastuullisesti ja pystyy myös kehittämään palkkaukseen ja palkanmaksun liittyviä käytäntöjä työyhteisössä.