Kannattavuus ja sen kehittäminenLaajuus (5 op)
Tunnus: 3H00DP24
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 15.03.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
23LIKOTALiiketalous 2023, nuoret Taloushallinto
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo etänä 23.1.2025. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu. Kurssin aikana pidetään muutama vapaaehtoinen etäluento, joista tulee myös tallenteet Moodleen.
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 10
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 15.03.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
23LIKOTBLiiketalous 2023, nuoret TaloushallintoB
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo etänä 23.1.2025. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu. Kurssin aikana pidetään muutama vapaaehtoinen etäluento, joista tulee myös tallenteet Moodleen.
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 10
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
22.11.2023 - 05.01.2024
Ajoitus
01.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 32
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Vastuuhenkilö
Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
22LIKOTLiiketalous 2022, nuoret Taloushallinto
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo etänä 12.1.2025. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu. Kurssin aikana pidetään muutama vapaaehtoinen etäluento, joista tulee myös tallenteet Moodleen.
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 8
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
23.11.2022 - 05.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 05.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 44
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Vastuuhenkilö
Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
21LIKOTLiiketalous 2021, nuoret Taloushallinto
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo etänä viikolla 2. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu. Kurssin aikana pidetään muutama vapaaehtoinen etäluento, joista tulee myös tallenteet Moodleen.
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 8
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
24.11.2021 - 05.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 27.02.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 40
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Vastuuhenkilö
Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
20LIKOTALiiketalous 2020, nuoret Taloushallinto a
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo pidetään Zoomissa viikolla 2. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 8
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Ilmoittautumisaika
24.11.2021 - 05.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 27.02.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 35
Koulutus
- Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kati Kouhia-Kuusisto
Vastuuhenkilö
Kati Kouhia-Kuusisto
Ryhmät
-
20LIKOTBLiiketalous 2020, nuoret Taloushallinto b
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään organisaation kannattavuuden arviointiin ja kehittämiseen kannattavuuden eri osa-alueilla.
Opiskelija:
- osaa analysoida kannattavuutta ja sen osatekijöitä sekä yritys- että tuote-, asiakas- ja projektitasolla
- ymmärtää, mitkä osatekijät vaikuttavat kannattavuuteen
- tietää kustannusten ja hinnan määräytymisen perusteet
- osaa laatia Excelillä erilaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia.
Sisältö (OJ)
Mistä organisaation kannattavuus muodostuu?
Miten tuote- ja asiakaskannattavuutta arvioidaan?
Millaisia hinnoittelumenetelmiä voidaan käyttää?
Miten erilaisia kustannuslaskennan menetelmiä toteutetaan ja hyödynnetään hinnoittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.
Aika ja paikka
Alkuinfo pidetään Zoomissa viikolla 2. Linkki ja tarkemmat ohjeet tulevat Moodlen kautta uutisviestinä.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Useita verkkotenttejä. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksoihin sisältyvien pakollisten tehtävien palauttaminen annettujen määräaikojen puitteissa
Excel-harjoitustehtävien suorittaminen
Lopputentti
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu
Oppimateriaalit
Oheismateriaalina suositellaan seuraavia:
-Järvenpää, Länsiluoto, Partanen & Pellinen: Talousohjaus ja kustannuslaskenta (Sanomapro)
- Neilimo, Uusi-Rauva: Johdon laskentatoimi (Edita)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä = 135 tuntia opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkko-opiskelun jaksotus:
Jakso 1: Kannattavuus ja siihen vaikuttaminen
Jakso 2: Tuotekustannuslaskenta
Jakso 3: Toimintolaskenta
Jakso 4: Hinnoittelu
Jakso 5: Excel-sovelluksia
Lopputentti Moodlessa viikolla 8
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Kyseessä on verkkokurssi, jolla opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti noudattaen kurssin alussa annettuja määräaikoja tehtävien palauttamisessa. Jokaiseen opiskeltavaan jaksoon liittyy palautettavia tehtäviä, jotka vaikuttavat lopputentin lisäksi kurssin arviointiin.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne riittävällä tasolla kannattavuuteen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä tai eri hinnoittelumenetelmiä. Hän ei pysty tuottamaan perustason kannattavuuslaskelmia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja suoriutuu ennalta opitun kaltaisten kannattavuuslaskelmien laatimisesta. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmiä ja niiden keskeiset erot.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selvittää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä valiten eri tilanteisiin sopivia menetelmiä. Hän osaa laatia, arvioida ja vertailla erilaisia kannattavuuslaskelmia ohjeiden mukaan. Hän tuntee eri hinnoittelumenetelmät ja osaa vertailla niitä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa oppimiaan asioita käytännön tilanteissa. Hän pystyy analysoimaan organisaation kannattavuutta eri tasoilla ja kykenee näitä tietoja yhdistelemällä tekemään perusteltuja kannattavuuden kehittämisehdotuksia.