Musiikin hahmottaminen ja historia 1Laajuus (15 op)
Tunnus: 2X00ER47
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Ilmoittautumisaika
10.06.2023 - 31.08.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.05.2024
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Matti Ruippo
- Jussi-Pekka Nuto
- Susanna Vainio
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Pienryhmät
- Tiedonhankinta (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia, syventävä 1, Pop- ja jazz-musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia, syventävä 2, suomalaisen musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatioteknologia, ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatioteknologia, ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikinteoria ja harmonia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Säveltapailu 1, kevät (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikkianalyysi 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Säveltapailu 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
23MUPEMusiikkipedagogi
-
23MUSTEMusiikkiteatteri
Pienryhmät
- Tiedonhankinta
- Musiikin historia 1
- Musiikin historia, syventävä 1, Pop- ja jazz-musiikin historia
- Musiikin historia, syventävä 2, suomalaisen musiikin historia
- Informaatioteknologia, ryhmä 1
- Informaatioteknologia, ryhmä 2
- Musiikinteoria ja harmonia
- Säveltapailu 1, kevät
- Musiikkianalyysi 1
- Säveltapailu 1
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Informaatiotekniikka: P2-01, Kuntokatu 4
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti viimeisillä opetuskerroilla.
Uusintatentti yleisenä tenttipäivänä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
- lähiopetus
- demonstraatiot
- opetuskeskustelut
- harjoitukset, harjoitustyöt
- työpajatyöskentely
- ohjattu verkko-opiskelu
- ongelmalähtöinen opiskelu
- kertaussuoritus
Säveltapailu:
-lähiopetus
Oppimateriaalit
Sovitaan erikseen.
Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet varhaisesta renessanssista klassismin musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Säveltapailu:
Materiaali jaetaan oppituntien yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan.
Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan.
Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta
Ilmoittautumisaika
10.06.2023 - 31.08.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.05.2024
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Matti Ruippo
- Jussi-Pekka Nuto
- Susanna Vainio
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Pienryhmät
- Informaatioteknologia, ryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatioteknologia, ryhmä 4 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Säveltapailu 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikkinalyysi 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikinteoria ja harmonia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Tiedonhankinta (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia, syventävä 1, pop- ja jazz-musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia, syventävä 2, suomalaisen musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
23MUPEMusiikkipedagogi
-
23MUSTEMusiikkiteatteri
Pienryhmät
- Informaatioteknologia, ryhmä 3
- Informaatioteknologia, ryhmä 4
- Säveltapailu 1
- Musiikin historia 1
- Musiikkinalyysi 1
- Musiikinteoria ja harmonia
- Tiedonhankinta
- Musiikin historia, syventävä 1, pop- ja jazz-musiikin historia
- Musiikin historia, syventävä 2, suomalaisen musiikin historia
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Informaatiotekniikka: P2-01, Kuntokatu 4
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti viimeisillä opetuskerroilla.
Uusintatentti yleisenä tenttipäivänä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
- lähiopetus
- demonstraatiot
- opetuskeskustelut
- harjoitukset, harjoitustyöt
- työpajatyöskentely
- ohjattu verkko-opiskelu
- ongelmalähtöinen opiskelu
- kertaussuoritus
Säveltapailu:
-lähiopetus
Oppimateriaalit
Sovitaan erikseen.
Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet varhaisesta renessanssista klassismin musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Säveltapailu:
Materiaali jaetaan oppituntien yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan.
Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Informaatiotekniikka: Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan.
Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta
Ilmoittautumisaika
08.06.2022 - 29.08.2022
Ajoitus
30.08.2022 - 26.05.2023
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Jussi-Pekka Nuto
- Matti Ruippo
- Susanna Vainio
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
- Tero Koski
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Pienryhmät
- Musikkianalyysi 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Säveltapailu 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Tiedonhankinta (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia syventävä 1, aihe: Musikaalin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia syventävä 2, aihe: Suomalaisen musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatiteknologia, RYHMÄ 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatiteknologia, RYHMÄ 4 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikinteoria ja harmonia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
22MUPEMusiikkipedagogi
-
22MUSTEMusiikkiteatteri
Pienryhmät
- Musikkianalyysi 1
- Säveltapailu 1
- Tiedonhankinta
- Musiikin historia 1
- Musiikin historia syventävä 1, aihe: Musikaalin historia
- Musiikin historia syventävä 2, aihe: Suomalaisen musiikin historia
- Informaatiteknologia, RYHMÄ 3
- Informaatiteknologia, RYHMÄ 4
- Musiikinteoria ja harmonia
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Musiikinteoria ja harmonia: tiistaisin 14.15-16.00, luokka F2-07, 30.8.-29.11.2022
Musiikin historia 1: keskiviikkoisin 10.45-12.15, luokka H4-22, 31.8.-7.12.2022
Tiedonhankinta: perjantaina 30.09.2022 klo 12.45 - 14.15, luokka H4-22
Säveltapailu 1: tiistaisin 11.45 - 13.45, luokka F2-07, 17.1.-2.5.2023
Musiikkianalyysi 1: tiistaisin 14.15 - 16.00, luokka F2-07, 17.1.-2.5.2023
Informaatiotekniikka RYHMÄ 1: päivittäin 22.5.-26.5.2023 klo 9.00-11.00, lk P2-07
Informaatiotekniikka RYHMÄ 2: päivittäin 22.5.-26.5.2023 klo 12.00-14.00, lk P2-07
Opiskelija ilmoittautuu vain yhteen informaatiotekniikan ryhmään.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia, Säveltapailu, Musiikkianalyysi; Harmonia ja musiikin teoria: Tentit viimeisellä opetuskerralla tai opettajan ilmoittamana muuna ajankohtana.
Tentin uusinta Musiikin yleisinä tenttipäivinä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Säveltapailu; Musiikkianalyysi; Harmonia ja musiikin teoria: Tentti.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot/ryhmäopetus, harjoitteet, itsenäinen työskentely.
Oppimateriaalit
Kurssimateriaali jaetaan opetuksen yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.
Ilmoittautumisaika
08.06.2022 - 29.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 08.05.2023
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Jussi-Pekka Nuto
- Susanna Vainio
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
- Tero Koski
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Pienryhmät
- Musiikin historia 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia syventävä 1, aihe: Musikaalin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin historia syventävä 2, aihe: Suomalaisen musiikin historia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikin teoria ja harmonia (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Musiikkianalyysi 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Säveltapailu 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatioteknologia Ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Informaatioteknologia Ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Tiedonhankinta (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
22MUPEMusiikkipedagogi
-
22MUSTEMusiikkiteatteri
Pienryhmät
- Musiikin historia 1
- Musiikin historia syventävä 1, aihe: Musikaalin historia
- Musiikin historia syventävä 2, aihe: Suomalaisen musiikin historia
- Musiikin teoria ja harmonia
- Musiikkianalyysi 1
- Säveltapailu 1
- Informaatioteknologia Ryhmä 1
- Informaatioteknologia Ryhmä 2
- Tiedonhankinta
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Musiikinteoria ja harmonia: maanantaisin 09.00 - 10.45, luokka P2-02; 29.08.-5.12.2022
Musiikin historia 1: keskiviikkoisin 10.45-12.15, luokka H4-22, 31.8.-7.12.2022
Tiedonhankinta: perjantaina 23.09.2022 klo 12.45 - 14.15, luokka H4-22
Säveltapailu 1: maanantaisin 11.45 - 13.30, luokka H4-22, 29.08.-5.12.2022
Musiikkianalyysi 1: maanantaisin 9.00-10.45, luokka P2-02, 16.1.-8.5.2023
Informaatiotekniikka RYHMÄ 1: to 10.45-12.45, lk P2-07, 01.09.2022 - 29.09.2022
Informaatiotekniikka RYHMÄ 2: to 11.45 - 12.45, lk P2-07, 29.09.2022 - 17.11.2022
Opiskelija ilmoittautuu vain yhteen informaatiotekniikan ryhmään.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia, Säveltapailu, Musiikkianalyysi; Harmonia ja musiikin teoria: Tentit viimeisellä opetuskerralla tai opettajan ilmoittamana muuna ajankohtana.
Tentin uusinta Musiikin yleisinä tenttipäivinä.
Tiedonhankinta: ei tenttiä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Informaatioteknologia: Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Säveltapailu, Musiikkianalyysi; Harmonia ja musiikin teoria: Tentti.
Tiedonhankinta:
Hyväksytty suoritus: osallistuminen lähiopetukseen, Moodlessa olevien ennakkotehtävien tekeminen
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot/ryhmäopetus, harjoitteet, itsenäinen työskentely.
Oppimateriaalit
Kurssimateriaali jaetaan opetuksen yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Tiedonhankinta: läsnäolo 100 %
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.
Ilmoittautumisaika
10.06.2019 - 29.08.2021
Ajoitus
30.08.2021 - 12.05.2022
Laajuus
15 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
8 op
Toteutustapa
47 % Lähiopetus, 53 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Matti Ruippo
- Susanna Vainio
- Jussi-Pekka Nuto
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Ryhmät
-
21MUSTEMusiikkiteatteri
-
21MUPEMusiikkipedagogi
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Informaatiotekniikka: P2-01, Kuntokatu 4
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
- lähiopetus
- demonstraatiot
- opetuskeskustelut
- harjoitukset, harjoitustyöt
- työpajatyöskentely
- ohjattu verkko-opiskelu
- ongelmalähtöinen opiskelu
- kertaussuoritus
Oppimateriaalit
Sovitaan erikseen.
Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet varhaisesta renessanssista klassismin musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Sisällön jaksotus
Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Informaatioteknologia 1 op, Matti Ruippo
Säveltapailu 3 op, opettaja ilmoitetaan myöhemmin
Musiikkianalyysi 3 op, Tero Lanu
Musiikinteoria ja harmonia 3 op, Tero Lanu
Musiikin historia 3 op, Markus Yli-Jokipii
Musiikin historia, syventävä 2 op, opettaja ilmoitetaan myöhemmin
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.
Ilmoittautumisaika
10.06.2019 - 29.08.2021
Ajoitus
30.08.2021 - 16.05.2022
Laajuus
15 op
Virtuaaliosuus
6 op
TKI-osuus
7 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Musiikki
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
6 - 25
Koulutus
- Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
- Matti Ruippo
- Jussi-Pekka Nuto
- Leeni Pukkinen
- Markus Yli-Jokipii
- Tero Koski
Vastuuhenkilö
Hannu Pohjannoro
Ryhmät
-
21MUPEMusiikkipedagogi
Tavoitteet (OJ)
Opiskelijalla on tiedolliset, analyyttiset sekä käytännölliset perusvalmiudet informaatioteknologiassa, säveltapailussa, musiikin historiassa, musiikkianalyysissä, harmoniassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan käytännössä.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia työelämän tarpeita vastaavasti. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Hän ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija tuntee musiikinteorian peruskäsitteistön ja tonaalisen musiikin perusrakenteet, äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet sekä osaa soveltaa näitä musiikkia kirjoittaessaan.
Musiikin historia
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat ja estetiikan perusteet renessanssista klassismiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja. Lisäksi opiskelija syventyy tietyn musiikin historian aikakauden, musiikin lajin tai muun historiallisen kokonaisuuden tyylipiirteisiin, kehityslinjoihin ja ohjelmiston tuntemukseen. Hän osaa soveltaa musiikin historian tuntemusta käytännön työhön muusikkona tai musiikkipedagogina.
Musiikkianalyysi
Opiskelija hallitsee musiikkianalyysin peruskäsitteet ja osaa hahmottaa, analysoida ja kuvata musiikin pienimuotoisia rakenteita eri tyylikausilta.
Säveltapailu
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen tonaalista musiikkia ja sen keskeisiä ilmiöitä.
Sisältö (OJ)
Informaatioteknologia, 1 op
- muusikon työaseman kokoonpano
- toimistosovellukset, sähköposti, verkkosivut
- digitaalinen ääni, valokuvaa ja video
- erilaisten ohjelmien keskinäinen integraatio
Musiikinteoria ja harmonia, 3 op
- musiikinteorian ja äänenkuljetuksen peruskäsitteet
- tonaalisen soinnutuksen perusteet
- harjoitukset
- kirjallisuutta
Musiikin historia, 5 op
- musiikin historian päälinjat renessanssista klassimiin.
- eri aikakausien musiikkia edustavien kuunneltavien musiikkinäytteiden tunnistaminen
- kirjallisuutta
Osa musiikin historian osuudesta toteutetaan vaihtelevin sisällöin. Mahdollisia sisältökokonaisuuksia:
- näyttämömusiikin historia
- uuden musiikin historia
- kamarimusiikin historia
- orkesterimusiikin historia
- pop- ja jazz-musiikin historia
- muu erityinen teema
Musiikkianalyysi, 3 op
- musiikkianalyysin peruskäsitteet
- analyysiharjoituksia tonaalisen ja modaalisen musiikin eri tyylilajeissa
- kirjallisuutta
Sävetapailu, 3 op
Melodian hahmottaminen
- diatonisuutta, muunnesäveliä, murrettuja kanta- ja muunnesointuja sisältäviä tonaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen sekä kolmi- ja nelisointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen kantasointuja, välidominanttisointuja sekä modaalisia muunnesointuja sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen
Esitietovaatimukset (OJ)
Musiikkiopiston syventäviä opintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija tuntee toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käyttöä. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota.
Musiikin teoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat puutteellista tonaalisen soinnutuksen periaatteiden hallintaa ja niissä on huomattavia äänenkuljetusvirheitä.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia perusrakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa sujuvasti toimistosovelluksien, sähköpostin ja verkkosivujen käytön. Hän osaa käsitellä digitaalisesti ääntä ja videota ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Hän pystyy siirtämään tiedostoja ohjelmatyypistä toiseen.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen hallintaa, eikä niissä ole merkittävästi äänenkuljetusvirheitä.
Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.
Informaatioteknologia
Opiskelija osaa käyttää sujuvasti tietokonelaitteistoja ja toimistosovelluksia. Opiskelija osaa digitaalisen äänen, valokuvan ja videon tallentamisen perusteet ja niiden muokkausta ammattinsa edellyttämässä määrin. Opiskelija ymmärtää eri musiikin jakeluteiden vaikutuksen äänitteen laatuun ja kuulokuvaan. Opiskelijalla on perustaitoja hyödyntää informaatioteknologiaa kansainvälisen kommunikoinnin välineenä.
Musiikinteoria ja harmonia
Opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Harjoitustehtävät osoittavat tonaalisen soinnutuksen periaatteiden ja äänenkuljetuksen erinomaista hallintaa, eikä niissä ole äänenkuljetusvirheitä.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.
Musiikkianalyysi
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.
Aika ja paikka
Informaatiotekniikka: P2-07, Kuntokatu 4
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Informaatioteknologia: ei tenttiä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja annettujen tehtävien tekeminen ovat arvostelun lähtökohtina.
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
- lähiopetus
- demonstraatiot
- opetuskeskustelut
- harjoitukset, harjoitustyöt
- työpajatyöskentely
- ohjattu verkko-opiskelu
- ongelmalähtöinen opiskelu
- kertaussuoritus
Oppimateriaalit
Sovitaan erikseen.
Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet varhaisesta renessanssista klassismin musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson osilla informaatioteknologia, musiikinteoria ja harmonia, musiikkianalyysi ja säveltapailu edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.
Sisällön jaksotus
Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Informaatioteknologia 1 op, opettaja ilmoitetaan myöhemmin
Säveltapailu 3 op, opettaja ilmoitetaan myöhemmin
Musiikkianalyysi 3 op, Tero Lanu
Musiikinteoria ja harmonia 3 op, Tero Lanu
Musiikin historia 3 op, Markus Yli-Jokipii
Musiikin historia, syventävä 2 op, opettaja ilmoitetaan myöhemmin
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Lisätietoja opiskelijoille
Edellyttää pohjaosaamiseksi musiikkiopiston oppimäärää vastaavaa osaamista. Pohjaosaaminen testataan opintojakson alkaessa.