Siirry suoraan sisältöön

Liikkuvan kuvan ja valoilmaisun dramaturgiaLaajuus (5 op)

Tunnus: 2E00GL94

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehdyttää opiskelija liikkuvan kuvan ja valokerronnan ilmaisullisiin periaatteisiin ja näiden soveltamiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tunnistaa kuva- ja valokerronnan elokuvalliset tehokeinot ja lainalaisuudet
- osaa toteuttaa ilmaisuvoimaista kuva- ja valokerrontaa tarinan dramaturgiaa tukien
- osaa valita visuaalisten suunnitelmien toteuttamiseen sopivan kuvauspaikan

Sisältö

Liikkuvan kuvan ja valokerronnan teoria.
Kuvauspaikkojen merkitys, mahdollisuudet ja rajoitukset dramaturgian rakentamisessa.
Kohtauksen kuva- ja valodramaturgia.
Dramaturgisten ratkaisujen kokeileminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa kuva- ja valokerronnan keskeiset periaatteet. Hän osaa laatia yksinkertaisen kuvaus- ja valaistussuunnitelman annetun käsikirjoituksen pohjalta. Opiskelija havainnoi kuvauspaikan mahdollisuuksia ja haasteita sekä sovittaa ohjatusti suunnitelmat valittuun lokaatioon.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää kuva- ja valokerronan tehokeinoja. Hän osaa laatia käsikirjoituksen tyylilajin pohjalta kuvaus- ja valaistussuunnitelmat. Opiskelija käyttää tyylinäytteitä osana suunnittelua ja kuvauspaikan valintaa. Hän huomioi valitun kuvauspaikan rajoitteet ja mahdollisuudet sekä sovittaa suunnitelmansa niiden mukaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee monipuolisesti kuva- ja valokerronann tehokeinoja. Hän laatii ilmaisuvoimaiset ja tarinan tyylilajiin sopivat suunnitteludokumentit annetusta käsikirjoituksesta. Opiskelija soveltaa tyylinäytteistä keräämiään esimerkkejä laaja-alaisesti ja pyrkii tyylilajissa yhtenäiseen ilmaisuun. Hän osaa valita kerronnallisesti toimivan kuvauspaikan ja huomioida sen rajoitteet työskentelylle. Opiskelija hyödyntää valitun kuvausympäristön tarjoamia mahdollisuuksia monipuolisesti dramaturgisessa suunnittelutyössään.