Siirry suoraan sisältöön

Restonomin Catering StudioLaajuus (5 op)

Tunnus: 8T00FT60

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija:
− osaa toimia ravintolan toimintaympäristössä vastuullisesti ja ammattimaisesti huomioiden alan lainsäädännön.
− tunnistaa raaka-aineet, niiden alkuperän ja osaa käsitellä niitä oikeilla tekniikoilla ja resursseilla.
− ymmärtää asiakaspalveluprosessin ja soveltaa sitä käytännön tilanteissa.

Sisältö

MITÄ restonomin tulee ymmärtää ravintolapalvelun kokonaisuudesta?
MIKSI raaka-aineita käsitellään elinkaariajattelun mukaisesti?
MITEN ruokapalveluja tuotetaan vastuullisesti ja ammattimaisesti?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa valmistaa ja tarjoilla palvelutuotteita liikeidean mukaiselle asiakassegmentille, mutta tarvitsee paljon tukea ja ohjausta tai ei osaa perustella valintojaan.
Opiskelija toimii ohjeita ja alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun vain omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija jäsentää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa ohjatusti valita raaka-aineet, menetelmät ja laitteet palvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii ohjeita ja lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvat osatekijät.
Opiskelija toimii ammattimaisesti ja itseohjautuvasti alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa valita oikeat raaka-aineet, menetelmät ja laitteet laadukkaan ruokapalvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa, tiimin ja sidosryhmien vuorovaikutusta.
Opiskelija reflektoi omaa ja muiden työskentelyä.

Ilmoittautumisaika

20.09.2023 - 15.10.2023

Ajoitus

26.10.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 60

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Arja Luiro
  • Pilvi Torvinen
Vastuuhenkilö

Arja Luiro

Ryhmät
  • 23RESTO
    Palveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
− osaa toimia ravintolan toimintaympäristössä vastuullisesti ja ammattimaisesti huomioiden alan lainsäädännön.
− tunnistaa raaka-aineet, niiden alkuperän ja osaa käsitellä niitä oikeilla tekniikoilla ja resursseilla.
− ymmärtää asiakaspalveluprosessin ja soveltaa sitä käytännön tilanteissa.

Sisältö (OJ)

MITÄ restonomin tulee ymmärtää ravintolapalvelun kokonaisuudesta?
MIKSI raaka-aineita käsitellään elinkaariajattelun mukaisesti?
MITEN ruokapalveluja tuotetaan vastuullisesti ja ammattimaisesti?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa valmistaa ja tarjoilla palvelutuotteita liikeidean mukaiselle asiakassegmentille, mutta tarvitsee paljon tukea ja ohjausta tai ei osaa perustella valintojaan.
Opiskelija toimii ohjeita ja alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun vain omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija jäsentää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa ohjatusti valita raaka-aineet, menetelmät ja laitteet palvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii ohjeita ja lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvat osatekijät.
Opiskelija toimii ammattimaisesti ja itseohjautuvasti alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa valita oikeat raaka-aineet, menetelmät ja laitteet laadukkaan ruokapalvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa, tiimin ja sidosryhmien vuorovaikutusta.
Opiskelija reflektoi omaa ja muiden työskentelyä.

Aika ja paikka

Lähiopetus toteutetaan Catering Studiossa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ammatillinen osallistuminen (ope), 50 %, 2,5 op (kriteerit!)
(0—5)
Itse- ja vertaisarviointi (tiimi), 10 %, 0,5 op (kriteerit!)
(0—5)
Viikkotesti x 7 sis. lähtötasotestin. (Huom! kaikkien testien tulosten keskiarvosta tulee lopullinen arvosana 0-5, hylätty suoritus > uusintatentti) 40 %, 2 op
(0—5)
Ennakkotehtävät S

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Käytännön harjoitukset
Tiimityö
Ennakkotehtävät/-testit (yksilö) ja esitykset (tiimi)
Viikkotestit
Henkilökohtainen posteri (liitetään ammatillisen kasvun portfolioon)

Oppimateriaalit

1. Lehtinen, M., Peltonen, H. & Taurén, P. 2014. Ruoanvalmistuksen käsikirja. Sanoma Pro.

2. Routamaa-Päiviö, N. n.d. Asiakaspalvelun ABC ravintola- ja cateringalalla.

3. Salonen, M. 2016. Asiakkaasta vieraaksi. Lapin amk:n julkaisuja. Sarja B. Raportit ja selvitykset 4/2016. Saatavilla https://www.theseus.fi/handle/10024/107155.

4. TAMKin Catering Studio. 2023. Omavalvontasuunnitelma.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on laajuudeltaan 5 op, mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella esimerkiksi opiskelijan ennakko-osaamisesta riippuen.

Lähiopetusta on 95 h ja itsenäistä työskentelyä 40 h.

Sisällön jaksotus

Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena 2. periodissa torstaisin ja perjantaisin klo 9.00-15.00. Poikkeuksena on viikko 49, jolloin lähipäivät ovat maanantai 4.12., tiistai 5.12. ja keskiviikko 6.12. Tarkempi ohjelma löytyy opintojakson Moodlesta.

Opintojakson aloitus on torstaina 26.10. klo 9.00 Catering Studiossa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksiluku
- Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua Hyvähot-järjestelmän kautta.

AHOT
- aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen: Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista.

Opinnollistaminen
- vaihtoehtoisella tavalla hankitun osaaminen todentaminen, esim. opintojen aikana työssä hankittua osaamista yhdistettynä teoreettiseen viitekehykseen, tekemisen arvointiin yms. Opiskelija itse esittää suunnitelman, miten opinnollistaminen suoritettaisiin suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön sekä arviointikriteereihin.

AHOT-hakemukset lähetetään HyväHot -järjestelmän kautta viimeistään 3.10.2023. Osoita hakemus Arja Luirolle.

Liitä AHOT-hakemuksen liitteeksi:
- tutkinto- ja työtodistukset
- selvitys osaamisesta suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön

AHOT-näyttötilaisuus pidetään perjantaina 6.10. klo 10.30-12.00, H1-24 -luokassa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tehdään yhteistyötä Tampereen Raatihuoneen/ Ravintola Näsinneulan kanssa.

Ilmoittautumisaika

02.07.2022 - 17.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 31.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 50

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Arja Luiro
  • Pilvi Torvinen
Vastuuhenkilö

Arja Luiro

Ryhmät
  • 22RESTO
    Palveluliiketoiminta 2022, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
− osaa toimia ravintolan toimintaympäristössä vastuullisesti ja ammattimaisesti huomioiden alan lainsäädännön.
− tunnistaa raaka-aineet, niiden alkuperän ja osaa käsitellä niitä oikeilla tekniikoilla ja resursseilla.
− ymmärtää asiakaspalveluprosessin ja soveltaa sitä käytännön tilanteissa.

Sisältö (OJ)

MITÄ restonomin tulee ymmärtää ravintolapalvelun kokonaisuudesta?
MIKSI raaka-aineita käsitellään elinkaariajattelun mukaisesti?
MITEN ruokapalveluja tuotetaan vastuullisesti ja ammattimaisesti?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa valmistaa ja tarjoilla palvelutuotteita liikeidean mukaiselle asiakassegmentille, mutta tarvitsee paljon tukea ja ohjausta tai ei osaa perustella valintojaan.
Opiskelija toimii ohjeita ja alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun vain omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija jäsentää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa ohjatusti valita raaka-aineet, menetelmät ja laitteet palvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii ohjeita ja lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvat osatekijät.
Opiskelija toimii ammattimaisesti ja itseohjautuvasti alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa valita oikeat raaka-aineet, menetelmät ja laitteet laadukkaan ruokapalvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa, tiimin ja sidosryhmien vuorovaikutusta.
Opiskelija reflektoi omaa ja muiden työskentelyä.

Aika ja paikka

Lähiopetus toteutetaan Catering Studiossa ja yksi työkeikka toisessa yrityksessä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Viikkotestit korvaavat tentin (arvosana tulee testitulosten keskiarvon perusteella 0-5)

1. 25.10.2022
2. 1.11.2022
3. 8.11.2022
4.15.11.2022
5. 22.11.2022
6. 29.11.2022
7. 13.12.2022

Hylätty kokonaisuoritus pitää tehdä uusintatentissä, joka pidetään keskiviikkona 14.12.2022 klo 11.00-12.00.
2. uusintatentti pidetään 5.1.2023 klo 12.00-13.00 Catering Studiossa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ammatillinen osallistuminen (ope), 50 %, 2,5 op (kriteerit!)
(0—5)
Itse- ja vertaisarviointi (tiimi), 10 %, 0,5 op (kriteerit!)
(0—5)
Viikkotesti x 7 (huom! kaikkien testien tulosten keskiarvosta tulee lopullinen arvosana 0-5, hylätty suoritus > uusintatentti) 40 %, 2 op
(0—5)
Ennakkotehtävät S

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Käytännön harjoitukset
Tiimityö
Ennakkotehtävät (yksilö) ja esitykset (tiimi)
Viikkotestit
Henkilökohtainen posteri (liitetään ammatillisen kasvun portfolioon)

Oppimateriaalit

Kurssikirjat:

1. Lehtinen, M., Peltonen, H. & Taurén, P. 2014. Ruoanvalmistuksen käsikirja. Sanoma Pro.

2. Routamaa-Päiviö, N. n.d. Asiakaspalvelun ABC ravintola- ja cateringalalla.

3. Salonen, M. 2016. Asiakkaasta vieraaksi. Lapin amk:n julkaisuja. Sarja B. Raportit ja selvitykset 4/2016. Saatavilla https://www.theseus.fi/handle/10024/107155.

4. TAMKin Catering Studio. 2022. Omavalvontasuunnitelma.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on laajuudeltaan 5 op, mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella esimerkiksi opiskelijan ennakko-osaamisesta riippuen.

Lähiopetusta on 96 h ja itsenäistä opiskelua 39 h.

Sisällön jaksotus

Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena 2. periodissa maanantaisin ja tiistaisin klo 9-15.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksiluku
- Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua Hyvähot-järjestelmän kautta.

AHOT
- aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen: Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista. Ahot hakemus tehdään Hyvähot-järjestelmässä.

Opinnollistaminen
- vaihtoehtoisella tavalla hankitun osaaminen todentaminen, esim. opintojen aikana työssä hankittua osaamista yhdistettynä teoreettiseen viitekehykseen, tekemisen arvointiin yms. Opiskelija itse esittää suunnitelman, miten opinnollistaminen suoritettaisiin suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön sekä arviointikriteereihin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Itsenäisenä tehtävänä suoritetaan yksi työvuoro Peijakassa, Campusravitassa tai Norlandia Care -hotellin ravintolassa.

Kansainvälisyys

Osa oppimateriaalista voi olla englanninkielistä.