Siirry suoraan sisältöön

Laatu ja turvallisuus restonomin vastuullaLaajuus (10 op)

Tunnus: 8T00DQ56

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- osaa esimiehenä tai asiantuntijana soveltaa elintarvikkeiden ja työyhteisön turvallisuutta ohjaavia lakeja, asetuksia, ohjeistuksia ja alalla käytettäviä standardeja
- ymmärtää mikrobiologian, hygienian ja puhtauspalveluiden merkityksen turvallisuuden ja laadun varmistajana

Sisältö

MIKSI mikrobiologian ja hygienian osaaminen on tärkeää toimialalla?
MITÄ laatu- ja turvallisuusasioita pitää osata omalla alalla?
MITEN lainsäädäntö säätelee työntekijän ja esimiehen toimintaa?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Ilmoittautumisaika

22.11.2023 - 02.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 15.03.2024

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Ylä-Viteli
  • Eija Reunanen
Vastuuhenkilö

Eija Reunanen

Ryhmät
  • 23MRESTO
    Palveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa esimiehenä tai asiantuntijana soveltaa elintarvikkeiden ja työyhteisön turvallisuutta ohjaavia lakeja, asetuksia, ohjeistuksia ja alalla käytettäviä standardeja
- ymmärtää mikrobiologian, hygienian ja puhtauspalveluiden merkityksen turvallisuuden ja laadun varmistajana

Sisältö (OJ)

MIKSI mikrobiologian ja hygienian osaaminen on tärkeää toimialalla?
MITÄ laatu- ja turvallisuusasioita pitää osata omalla alalla?
MITEN lainsäädäntö säätelee työntekijän ja esimiehen toimintaa?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Aika ja paikka

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 8.1.2024 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa on 11.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.

torstaina 11.1. klo 16.30-20.00 Aloitus

torstaina 25.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku

torstaina 15.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Puhtauden laadun arviointi tehtävä 80 %
Vertaisarviointi 20 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- yksilö- ja tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- testi

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op on 27 h opiskelijan työtä.

Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op

Sisällön jaksotus

Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.

Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 8.1.2023 klo 9.00.

Ilmoittautumisaika

24.11.2022 - 31.12.2022

Ajoitus

09.01.2023 - 05.03.2023

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

8 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 35

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Eija Reunanen
  • Tuija Heikkilä
Vastuuhenkilö

Tuija Heikkilä

Ryhmät
  • 22MRESTO
    Palveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa esimiehenä tai asiantuntijana soveltaa elintarvikkeiden ja työyhteisön turvallisuutta ohjaavia lakeja, asetuksia, ohjeistuksia ja alalla käytettäviä standardeja
- ymmärtää mikrobiologian, hygienian ja puhtauspalveluiden merkityksen turvallisuuden ja laadun varmistajana

Sisältö (OJ)

MIKSI mikrobiologian ja hygienian osaaminen on tärkeää toimialalla?
MITÄ laatu- ja turvallisuusasioita pitää osata omalla alalla?
MITEN lainsäädäntö säätelee työntekijän ja esimiehen toimintaa?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Aika ja paikka

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 9.1.2023 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa 12.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.

torstaina 12.1. klo 16.30-20.00 Aloitus

torstaina 26.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku

torstaina 9.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Puhtauden laadun arviointi tehtävä 80 %
Vertaisarviointi 20 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- testi

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op on 27 h opiskelijan työtä.

Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op

Sisällön jaksotus

Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.

Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 9.1.2023 klo 9.00.

Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 15.12.2021

Ajoitus

11.01.2022 - 25.02.2022

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

6 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

5 - 50

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Ylä-Viteli
  • Tuija Heikkilä
Vastuuhenkilö

Tuija Heikkilä

Ryhmät
  • 21RESTO
    Palveluliiketoiminta 2021, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa esimiehenä tai asiantuntijana soveltaa elintarvikkeiden ja työyhteisön turvallisuutta ohjaavia lakeja, asetuksia, ohjeistuksia ja alalla käytettäviä standardeja
- ymmärtää mikrobiologian, hygienian ja puhtauspalveluiden merkityksen turvallisuuden ja laadun varmistajana

Sisältö (OJ)

MIKSI mikrobiologian ja hygienian osaaminen on tärkeää toimialalla?
MITÄ laatu- ja turvallisuusasioita pitää osata omalla alalla?
MITEN lainsäädäntö säätelee työntekijän ja esimiehen toimintaa?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Aika ja paikka

Opintojakso alkaa etäopetuksena ti 11.1.2022 klo 11.00 Zoomin välityksellä. Zoom-linkki saatavilla opintojakson Moodlessa opintojakson alkaessa.
Opintojaksolla on verkon välityksellä tapahtuvaa opetusta ja osin myös lähiopetusta tilanteen mukaan (koronaohjeistus ym. vaateet)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti
pe 18.2.2022 klo 9-12

Uusintatentit:
ke 23.2. klo 13-16
ke 9.3. klo 9-12
Uusintatentteihin ilmoittaudutaan opettajille erikseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Mikrobiologian, hygienian ja puhtauden tentti 40 %
Puhtauden laadun arviointi tehtävä 20 %
Työturvallisuus ja ergonomia 30 %
Vertaisarviointi 10 %

Muut tehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- luennot
- työpajatyöskentely
- tentti
- harjoitukset
- opetuskeskustelut
- tutustumiskäynnit
- tiimityöskentely

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva aineisto.
Elintarvikelainsäädäntö
Työturvallisuuslainsäädäntö
Ruokaviraston www-sivut

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opetus ja tiimitapaamiset 50% (lähi- tai etätapaamiset)
Itsenäinen työskentely 50%

Sisällön jaksotus

1 op on 27 tuntia opiskelijan työtä
Elintarvikkeiden turvallisuus (lainsäädäntö, mikrobiologia ja hygienia) 4 op
Puhtaus ja hygienia 3 op
Ergonomia 1 op
Työturvallisuus 2 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.
Nokeval omavalvonta

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso alkaa ti 11.1.2022 klo 9.00.
Muutokset ovat mahdollisia.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei tunne laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija ei suoriudu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija ei toimi ryhmässä.

Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 31.12.2021

Ajoitus

10.01.2022 - 06.03.2022

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

9 op

Toteutustapa

10 % Lähiopetus, 90 % Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

5 - 50

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Eija Reunanen
  • Tuija Heikkilä
Vastuuhenkilö

Tuija Heikkilä

Ryhmät
  • 21MRESTO
    Palveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa esimiehenä tai asiantuntijana soveltaa elintarvikkeiden ja työyhteisön turvallisuutta ohjaavia lakeja, asetuksia, ohjeistuksia ja alalla käytettäviä standardeja
- ymmärtää mikrobiologian, hygienian ja puhtauspalveluiden merkityksen turvallisuuden ja laadun varmistajana

Sisältö (OJ)

MIKSI mikrobiologian ja hygienian osaaminen on tärkeää toimialalla?
MITÄ laatu- ja turvallisuusasioita pitää osata omalla alalla?
MITEN lainsäädäntö säätelee työntekijän ja esimiehen toimintaa?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä sekä niitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää laatuun ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä ja niitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Opiskelija osaa arvioida turvallisuuteen ja laatuun liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Aika ja paikka

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 10.1.2022 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa 13.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.

Tapaamiset Zoomissa:
torstaina 13.1. klo 16.30-18.00 Aloitus

torstaina 27.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku

torstaina 10.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti keskiviikko 16.2.2022 (Huom! huoltokatko Moodlessa torstaina)

Uusintatentit:
10.3.2022
24.3.2022

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Elintarvikelainsäädäntöön ja omavalvontaan liittyvät tehtävät 20 %
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia sekä puhtaus tentti 40 %
Puhtauden laadun arviointi tehtävä 30 %
Vertaisarviointi 10 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- tentti
- testi

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op on 27 h opiskelijan työtä.

Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja tentti 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja tentti 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op

Sisällön jaksotus

Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.

Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 10.1.2022 klo 9.00.