Siirry suoraan sisältöön

Sillanrakennus ja ylläpitoLaajuus (4 op)

Tunnus: 5R00GQ85

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson keskeinen tavoite on hahmottaa silta osana liikenneväylää.
Sillan rakennesuunnittelu ei kuulu opintojaksoon, mutta siltojen kuormitusten, laatuvaatimusten ja rakentamismenetelmien tunteminen antavat hyvän pohjan sekä suunnittelu- että rakentamistehtäviin ja myös siltojen korjaustöihin.
Opiskelija oppii tunnistamaan siltatyypit ja tietää niille soveltuvat käyttökohteet ja pystyy arvioimaan taloudellisen jännevälin ja rakentamismenetelmän kullekin tyypille. Opiskelija tutustuu siltojen tarkastustoimintaan, kunnon tutkimusmenetelmiin ja tavanomaisiin purku- ja korjaustapoihin.

Sisältö

Suomen sillasto, siltojen kuormitukset, siltatyypit ja niiden soveltuminen eri olosuhteisiin, siltojen rakenteet, rakennusmateriaalit ja toiminnalliset laatuvaatimukset. Paikalla valettavien siltojen muotti-, teline-, raudoitus- ja betonointityöt sekä näiden laatuvaatimukset sekä virtapilarin rakentamismenetelmät.
Puu- ja terässillat, elementtien käyttö sillan rakentamisessa.
Purkutöistä käsitellään erilaiset betonirakenteiden purkamismenetelmät ja etenkin purkutyön turvallisuus, suunnittelu ja ympäristövaikutukset.
Siltojen tarkastusjärjestelmä, kunnon tutkimusmenetelmät ja tavallisimmat korjaustyömenetelmät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa eri siltatyypit ja niiden rakentamis- sekä korjausmenetelmät materiaaleineen ja laadunosoituksineen.
Opiskelija on tietoinen siltojen tarkastusprosessista ja korjauskierrosta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Edellisen lisäksi opiskelija ymmärtää eri siltatyyppien käyttöperiaatteet sekä niiden rakentamis- ja korjausmenetelmät materiaaleineen ja laadunosoituksineen. Opiskelija ymmärtää miten siltojen tarkastusprosessi ja korjauskierto toimii.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa valita eri siltatyypin käyttöperiaatteiden sekä niiden rakentamis- ja korjausmenetelmien perusteella.
Opiskelija osaa eri materiaalien käyttömahdollisuudet ja laadunosoitus menetelmät.
Opiskelija osaa suunnitella tarkastusprosessin ja korjauskierron.