Kestävät ruokavaliotLaajuus (5 op)
Tunnus: 8T00GK70
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Ruokapalvelut ovat tärkeässä roolissa ihmisen ravitsemuksen tukemisessa sekä planetaarisen hyvinvoinnin toteutumisessa. Kestävän ruokavalion voi rakentaa monin eri tavoin ravitsemussuositukset ja kulttuuriset tekijät huomioiden.
Opiskelija:
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita
Sisältö
MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla?
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä.
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua.
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.