Siirry suoraan sisältöön

Puu biotalouden raaka-aineenaLaajuus (7 op)

Opintojakson tunnus: 6M00DQ18

Opintojakson perustiedot


Laajuus
7 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
-tietää eri puutavaralajien soveltuvuuden yleisimpiin jalostusprosesseihin, puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet ja lopputuotteiden asettamat vaatimukset puuraaka-aineelle
-tietää puuraaka-aineen mahdollisuuudet uusiutumattomien raaka-aineiden korvaajana erilaisissa tuotteissa
-osaa hankkia ammattitietoa erilaisista lähteistä ja laatia pienehkön raportin ammattialaltaan.

Sisältö

Puuraaka-aineen tärkeimmät teolliset jalostusprosessit (puutuoteteollisuus, kemiallinen metsäteollisuus, puun energiakäyttö) ja niissä syntyvät tuotteet. Suomalainen puu uusiutuvana raaka-aineena ja sen soveltuvuus eri tuotantoprosesseihin. Puun ominaisuuksiin liittyvää fysiikkaa (kosteus, lämpöarvo, kimmoisuus, lujuus). Eri prosessien asettamat vaatimukset puun laadulle. Tiedonhankinnan opetus. Raportin laatiminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää metsäteollisuuden jalostusalat sekä niissä syntyvät päätuoteryhmät.
Hän tietää eri puutavaralajien käytön mahdollisuudet eri jalostusaloilla.
Hän tietää Suomessa käytettävät tärkeimmät puutavaralajit ja osaa katsoa puut puutavaralajeiksi huomioiden eri jalostuslaitosten asettamat laatutekijät.
Hän osaa hakea ammattialansa tietoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tietää tärkeimmät puun teolliset jalostusprosessit sekä niissä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet.
Hän tietää tärkeimpien puunjalostusprosessien vaatimukset puuraaka-aineille.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialan tietoa laatiessaan raportteja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laskea puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet tärkeimpien jalostusprosessien osalta, tuotteiden ja sivutuotteiden osalta.
Opiskelija tuntee puuraaka-aineen olennaisimmat fysikaaliset ominaisuudet ja tunnistaa miten nämä vaikuttavat puun teolliseen käyttöön, ja ymmärtää miten eri tekijät vaikuttavat puutavaran käyttöön eri jalostusprosesseissa.
Opiskelija tietää eri puuraaka-aineen ominaisuuksien vaikutukset lopputuotteisiin tärkeimpien jalostusprosessien osalta.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialansa tietoa laatiessaan raportteja huomioiden lähdekritiikin ja osaa tehdä lähdeviittaukset ja lähdeluettelon.

Siirry alkuun