Superior’s Responsibility for Quality and Safety (10 cr)
Code: 8T00DQ56-3009
General information
- Enrolment period
- 24.11.2022 - 31.12.2022
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 09.01.2023 - 05.03.2023
- Implementation has ended.
- Credits
- 10 cr
- Virtual portion
- 8 cr
- RDI portion
- 2 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Hospitality Management
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 15 - 35
- Degree programmes
- Degree Programme in Hospitality Management
Objectives (course unit)
Students
- are able as supervisors to apply the laws, regulations, and instructions regulating the safety of the foods in field
- understand the significance of microbiology, hygiene and cleanness services in ensuring safety
Content (course unit)
WHY competence of microbiology and hygiene is so important in the field?
WHICH quality and safety issues does the supervisor have to know in the field?
HOW does legislation regulate the operation of supervisors and employees?
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
The student is familiar with the concepts which are related to quality and safety and with the legislation which directs them.
The student performs the given tasks as directed.
Students work in a group and look at things from their own perspective.
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
The student is able to apply, compare and structure concepts related to quality and safety and the legislation that governs them. The student can estimate on the basis of the legislation problems which are related to safety and quality.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
The student can analyse and can solve wide problems which are related to quality and safety. The student can work responsibly, flexibly and constructively in the cooperation.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.
Location and time
Opintojakso avautuu Moodlessa ma 9.1.2023 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa 12.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.
torstaina 12.1. klo 16.30-20.00 Aloitus
torstaina 26.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku
torstaina 9.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen
Exam schedules
Ei tenttejä.
Assessment methods and criteria
Puhtauden laadun arviointi tehtävä 80 %
Vertaisarviointi 20 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty
Assessment scale
0-5
Teaching methods
- tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- testi
Learning materials
Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.
Student workload
1 op on 27 h opiskelijan työtä.
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op
Content scheduling
Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.
Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op
Completion alternatives
AHOT
Practical training and working life cooperation
Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.
Further information
Opintojakso avautuu Moodlessa ma 9.1.2023 klo 9.00.