Siirry suoraan sisältöön

Oikeushoitajakoulutus: 23SOIKEUSHOITAJA

Tunnus: 23OIKEUSHOITAJA

Kesto:
1 vuotta (30 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Kuvaus

Johdanto
Oikeushoitaja on koulutettu hoitamaan eri rikoksista epäiltyjä sekä väkivallan ja pahoinpitelyn uhreja. Oikeushoitajakoulutuksessa perehdytään rikoksen uhrien ja rikoksesta epäiltyjen (aikuisten yli 16 v.) hoitamiseen ja hoitotyön oikeudellisiin ulottuvuuksiin. Oikeushoitajakoulutus (Forensic nurse) toteutuu Suomessa ensimmäistä kertaa ja on suunniteltu yhteistyössä TAMK:n ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikön kanssa.

Väkivallan ja pahoinpitelyn uhrit tarvitsevat hoitoa terveydenhuollon ammattilaiselta, joka on koulutettu hoitamaan heille tehtyyn vääryyteen liittyvät traumat – olipa kyse sitten seksuaalisesta väkivallasta, parisuhdeväkivallasta, laiminlyönnistä tai muusta tahallisesta loukkaantumisesta. Oikeushoitajat ovat myös kriittinen resurssi väkivallan vastaisissa toimissa. He keräävät todisteita ja antavat todisteita, joita voidaan käyttää tuomioistuimessa väkivaltaisiin ja loukkaaviin tekoihin syyllistyneiden tekijöiden kiinniottamiseksi tai syytteeseen asettamiseen. Nyt tuodaan Suomeen ensimmäinen Oikeushoitajakoulutus vastaamaan tähän tarpeeseen.

Oikeushoitaja saa ammatilliset perusvalmiudet seksuaali- ja väkivaltarikoksen asianomistajan ja rikoksesta epäillyn hoitoon ja tutkimuksiin. Oikeushoitaja vastaa epäiltyyn rikokseen liittyvien lääketieteellisten todisteiden tunnistamisesta, keräämisestä ja dokumentoinnista myöhempää oikeudellista käyttöä varten. Oikeushoitaja huolehtii myös rikoksen uhriksi joutuneen ja rikoksesta epäiltyjen akuutista hoidosta ja jatkohoitoon ohjauksesta. Oikeushoitajan työhön kuuluu kaikki se hoitotyö, jolla on oikeudellisia ulottuvuuksia. Tämä koulutus on kohdennettu aikuispotilaisiin ja asianosaisiin.

Koulutus alkaa 14.9.2023 ja päättyy 16.5.2024. Koulutus toteutuu pääosin teorialuentojen osalta etäopetuksena. Etäopetuspäiviä on 11.Lähiopetuspäiviä on kuusi. Lähiopetuspäivät toteutuvat seuraavasti: 14.-15.9.2023, 13.10.2023, 19.1.2024, 12.4.2024 ja 16.5.2024.
Kliininen harjoittelu tapahtuu koulutettavan itse järjestämänä yksilöllisesti ajanjaksolla 14.9.-
16.5.2024. Harjoittelu on oltava suoritettuna viimeistään 14.9.2024 mennessä.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa asiantuntijoita, jotka pystyvät hoitamaan eri rikoksista epäiltyjä sekä väkivallan ja pahoinpitelyn uhreja. Oikeushoitaja tunnistaa, kerää ja dokumentoi rikokseen liittyviä lääketieteellisiä todisteita myöhempää oikeudellista käyttöä varten. Oikeushoitajan tehtävänä on varmistaa tehokas ja laadukas virka-apu. Laajemmin nähtynä oikeushoitajan koulutuksen tavoitteena on koulutuksen kautta saada osaavaa henkilöstöä kattavasti ympäri Suomea terveydenhuollon päivystyksiin, akuuttivastaanotto toimintaan, Seri-keskuksiin, vastaanottokeskuksiin ja psykiatrian yksiköihin, jotta saadaan parannettua hoidollisten tekijöiden lisäksi itse rikosten tutkimista ja myös rikosnäytteiden laadun varmistamiseen liittyviä tekijöitä.

Lisätiedot

Opintojen rakenne ja opiskelumuodot
Opintojen sisällöt on valittu THL:n oikeuslääketieteellisen yksikön asiantuntijoiden ohjeistuksen mukaan niin, että ne kohdistuvat työelämässä tunnistettuihin osaamistarpeisiin. Orientoiviin opintoihin sisältyy opiskelijan oman oppimissuunnitelman laatiminen opintojen alussa ja sen ajantasaistaminen opintojen aikana. Koulutus toteutetaan monimuotoopetuksena. Opinnot sisältävät lähi- ja etäopiskelua sekä verkko-opintoja. Opintoihin sisältyy harjoittelua/työssä oppimista koulutettavan omassa työyksikössä.

Lähi- ja etäopetus
Lähiopinnoilla tarkoitetaan yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, jotka toteutuvat pääasiallisesti
Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa. Lähiopetukseen kuuluu case-, simulaatio- ja työpajaopetusta. Osa lähiopinnoista toteutuu opintokäyntinä (Excursio), työpaja- työskentelynä ja simulaatioharjoituksina. Excursiot ovat omakustanteisia. Lähiopetuspäiviä on kuusi. Etäopetus tapahtuu verkkovälitteisesti Teams - sovelluksen kautta. Pääasiassa teorialuennot toteutuvat etäluentoina. Etäopetukseen voi kuulua myös ryhmätyöskentelyä. Etäopinnot käsittävät myös kirjallisia tehtäviä, jotka tehdään omalla ajallaan. Etäopetuspäiviä on 11.

Case-työskentely
Case-työskentelyssä kukin osallistuja (tai pienryhmä) esittelee jonkin kuvitteellisen tai todellisiin kokemuksiin perustuvan tapauskuvauksen, casen, jota työstetään yhteisöllisen (verkko)keskustelun kautta. Keskustelun tarkoituksena on saada osallistujat rakentamaan selitysmalleja tapauskuvauksille sekä edistämään sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa oppimista.

Simulaatiot
Simulaatioiden avulla opiskelija pääsee harjoittelemaan todentuntuisia tilanteita kuvitteellisessa ympäristössä. Simulaation tavoitteena on helpottaa oppimista ja parantaa todellisessa tilanteessa eteen tulevaan suoritusta. Simulaatiossa opiskelija oppii teknisiä taitoja, kolmiulotteista hahmottamista, sorminäppäryyttä, ihmisten kohtaamista, kommunikaatioita ja johtamista. Simulaatiot tapahtuvat turvallisessa ympäristössä potilas/asiakasturvallisuutta vaarantamatta. Simulaatioon kuuluu tilanteen ja oppimistavoitteiden läpikäyminen ennen harjoitusta ja palautteen antaminen eli debriefing harjoituksen jälkeen.

Työpaja
Työpajassa harjoitellaan kliinisiä taitoja. Työpajan harjoitukset sisältävät myös casetyöskentelyä tai simulaatioharjoituksia. Työpaja on oppimisympäristö, joka koostuu erilaisista tehtävistä ja jossa merkittävänä osana on työn sekä valmennuksen kautta tapahtuva tekemällä oppiminen. Työpajassa opiskelijat oppivat sekä saavat varmuutta ja itseluottamusta ohjauksesta omien, että myös toisten virheiden myötä.

Työssäoppiminen
Osa koulutuksesta toteutetaan työssäoppimisena (harjoittelu), käytännön työtehtävissä yksikössä. Opintoihin hakeutuvalla tulee olla työpaikka terveydenhuollossa sekä mahdollisuus harjoitteluun omassa työyksikössä. Harjoittelun aikana dokumentoidaan vähintään kymmenen tapausta. Tapauksia on mahdollista kerätä koulutuksen alkamisesta lähtien vuoden ajan.

Verkko-opetus
Yksi kurssin osa-alueista, Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kohdanneen hoito 5op, suoritetaan itsenäisesti verkkokurssina. Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kohdanneen hoito verkkokurssi toteutuu syksyn 2023 tai kevään 2024 aikana. Opiskelija ilmoittautuvat verkkokurssille CampusOnlinen kautta. Kurssi toteutuu Savonian moodle-oppimisalustalla. Kurssi toteutuu viiden ammattikorkeakoulun yhteistyössä ja sen sisällöstä vastaavat ko. ammattikorkeakoulujen vastuuopettajat. Kurssi suoritetaan verkkokurssilla osoitetussa aikataulussa, mikä on ehdoton. Kurssin arviointi on hyväksytty/Hylätty. Tarkemmat arviointikriteerit ja tehtävien aikataulut on ilmoitettu ko. kurssin toteutussuunnitelmassa.

Opiskelun periaatteet
Lähiopetus päivät toteutuvat Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa. Tampereen ammattikorkeakoulu toteuttaa yhteystyössä THL:n asiantuntijoiden kanssa oikeushoitajan opintoihin liittyvät teoriaopinnot ja käytännön harjoittelut työpajapäivien/simulaatioiden muodossa. Työssäoppiminen eli harjoittelu tapahtuu koulutettavan omassa työyksikössä, joten koulutettavilla tulee olla työsuhde ja harjoittelupaikka sen toteuttamiseksi. Koulutettava vastaa itse harjoittelupaikasta ja harjoitteluun liittyvien tapausten riittävästä keräämisestä.

Opiskelijan ja opiskelijaryhmän oppimisen tukena käytetään verkko-opiskeluympäristöä (moodle) koko opintojen ajan. Ydinopintojen aikana opiskelijat syventävät ja laajentavat ammatillista osaamista sekä rikoksen asianomistajan että rikoksesta epäillyn hoidollisista ja oikeudellisista tekijöistä. Opiskelija oppivat kriittistä ja kehittävää työnotetta sekä näyttöön perustuvan tiedon käyttöä. Koulutuksen kirjallisuus on pääosin englannin kielistä, mutta opetus toteutetaan suomeksi.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 Syksy 2023 Kevät 2024 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024
TK00GU97 Orientoivat opinnot 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.3
TK00GU98 Oikeushoitotyön perusteet 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00GU99 Seksuaali- ja väkivaltarikokset 7 7 3.5 3.5 1.8 1.8 1.8 1.8
TK00GV00 Väkivaltarikosten tutkimusten perusteet 12 12 6 6 3 3 3 3
TK00GV01 Erityisryhmät ja -kysymykset 3 2 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
TK00GV02 Kuoleman toteaminen 2 2 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
TK00GV03 Osaamisen näyttö 0 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.3
Yhteensä 30 30 15 15 7.65 7.65 7.65 7.65

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.