Management of Productivity and Well-Being of the Employees (5 cr)
Code: 8T00GK56-3001
General information
- Enrolment period
- 09.06.2025 - 25.08.2025
- Registration for the implementation has begun.
- Timing
- 27.08.2025 - 09.10.2025
- The implementation has not yet started.
- Credits
- 5 cr
- Virtual portion
- 2 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Hospitality Management
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 60
- Degree programmes
- Degree Programme in Hospitality Management
- Teachers
- Palveluliiketoiminta, Restonomi Virtuaalihenkilö
- Riitta Brännare
- Person in charge
- Riitta Brännare
- Tags
- BLENDED
- Course
- 8T00GK56
Objectives (course unit)
Ethical management leads to well-being at work, productivity and profitable business. Management practises also build an employer image when competing for skilled employees.
Student:
- understands the key concepts of human resource management
- understands the importance of labour law and collective bargaining
- identifies the frameworks set by the budget in its operations
- understands the principles of profitability and profit management
- recognizes the principles of ethical leadership and social responsibility
- is able to describe the impact of leadership and work organisation on well-being at work and employer image
Content (course unit)
What do collective bargaining and labour law mean from the employer's point of view?
What is the importance of budget as part of the organization's financial planning and operations?
WHY is leadership an effective, ethical and responsible activity?
HOW does management affect job satisfaction, well-being and employer image?
HOW are different cultural backgrounds taken into account in management?
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
The student identifies and defines the phenomena and basic concepts related to the management of productivity and well-being at work.
The student is familiar with various methods of human resource management and financial planning.
Is able to describe the ethical, social and economic impacts of management and work organisation.
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
Structures the relationships between phenomena and concepts related to the management of productivity and well-being at work.
Compares different methods of human resource management and financial planning and justifies their choices.
Is able to describe and evaluate the ethical, social and economic impacts of management and work organisation.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
Understands the wide-ranging entities of productivity and well-being at work management and the relationships between them.
Is able to analyze and evaluate different methods and solutions of human resource management and financial planning. Combines solutions creatively.
Understands and is able to anticipate the ethical, social and economic impacts of management and work organization.
Location and time
Periodilla 1: ke 27.8. - to 9.10.2025
keskiviikkoisin klo 11.30-14 ja torstaisin klo 8-10.30
lähiopetus TAMKilla, etäkerrat zoom-yhteydellä
Exam schedules
-pääosin kurssi suoritetaan oppimistehtävillä
-kertaustentti: ajankohta määritellään myöhemmin
-uusintatentti 1: viikolla 43 tai muuna sovittavana aikana, uusintatentti 2: viikolla ? (sovitaan myöhemmin)
Assessment scale
0-5
Teaching methods
-luennot (lähi ja etä) ja harjoitukset
-kertaustentti ja soveltavat tehtävät
Learning materials
Suositeltava perusteos:
Viitala, R. (2021). Henkilöstöjohtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita. tai vanhempi vastaava painos käy myös.
Muu materiaali on moodlessa linkkeinä.
Lisäksi luentomateriaali, mm. diaesitykset.
Student workload
-1 op vastaa opiskelijan 27 tunnin työtä riippuen hänen tavoitteistaan ja taustastaan
-lähiopetuksena tai ohjattuna etäopetusta noin 40 %, itsenäistä opiskelua tai ryhmässä itsenäisesti opiskelua 60 %.
Content scheduling
Lähiopetus tai ohjattu etäopetus tapahtuu periodin 1 keskiviikkoisin klo 11.30-14 ja torstaisin klo 8-10.30
Sisällöt on jakotettu alla olevan mukaisesti. Ajallinen jaksotus määritellään myöhemmin.
Tuottavuuden ja hyvinvoinnin johtaminen (2 op, 40 %)
Työlainsäädäntö ja työehtosopimus (1,5 op, 30 %):
Talouden suunnittelu ja budjetointi (1,5 op, 30 %)
Completion alternatives
Jos opiskelijalla on laaja kokemus esihenkilötyöstä ja johtamisesta todistettavasti, hän voi ahotoida kurssin osaamisen perusteella. Ohjeet osaamisen hyväksiluvusta ovat saatavissa hyvähot -järjestelmässä.
Ahot hakemukset tulee toimittaa vähintään 2 viikkoa ennen kurssin alkua.
Ahot-hakemuksessa tulee olla liitteenä todistus esihenkilötyössä toimimisessa. Jos ahot-hakemuksen perusteella kriteerit täyttyvät, ahot hyväksytään näytöllä, jonka opiskelija tekee ja palauttaa sähköpostilla kurssin opettajalle viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
Näyttötehtävä: Opiskelija kirjoittaa perusteellisen kuvauksen omasta osaamisesta suhteessa kurssin tavoitteisiin ja sisältöihin. Lisäksi kuvauksessa tulee selvittää, millaisissa tilanteissa ja tapauksissa osaamista on saavutettu. Hän myös arvoi oma osaamisen tasoa suhteessa arvioinnin kriteereihin.
Jos jostakin kurssin osa-alueesta ei ole osaamista, se voi suorittaa kurssin aikana.