Energy Economy in Bioproduct Industry (5 cr)
Code: 5P00EU52-3005
General information
- Enrolment period
- 03.08.2024 - 01.09.2024
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 02.09.2024 - 20.12.2024
- Implementation has ended.
- Credits
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Built Environment and Bioeconomy
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Bioproduct Engineering
Objectives (course unit)
Student will understand from the process industry point of view
- Energy resources and power resources
-Unit processes of power production
- Use of energy and energy markets
- Principles of calculations (use of energy and energy production)
- Student will have skills to work in power production.
Content (course unit)
- Energy and energy resources,
- Fossil fuels and renewable energy resources
- Power production (Heat, Steam and Electricity)
- Small scale and industrial scale power production
- Energy network and use of energy,
- Energy efficiency and energy recovery
- Energy balance calculation
- Environmental impacts
- Bioeconomy
Location and time
Torstaisin klo 10-13, paikka vaihtelee.
Exam schedules
Tenttiajankohdat sovitaan opintojakson aikana, ja uusintamahdollisuuksia järjestetään tarpeen mukaan.
Assessment methods and criteria
Opintojakson pääasiallisena tavoitteena on saavuttaa ymmärrys sähköenergian tuotannosta ja käytöstä Suomessa sekä energiamurroksen vaikutuksista sähköenergiajärjestelmän toimintaan. Kurssin arvioinnissa pyritään pääosin testaamaan sitä, kuinka hyvin nämä päätavoitteet on saavutettu.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Syksyn 2024 toteutus Biotuoteteollisuuden energiatalouden opintojaksolla järjestetään pääosin lähiopetuksena, mutta myös etäkertoja tultaneen järjestämään. Lähiopetuksesta huolimatta pyritään siihen, että kaikki materiaalit tulevat Moodleen tarjolle tallenteiden muodossa.
Kurssi on teemoiltaan hyvin ajankohtainen, sillä painotus on Suomen sähköenergian tuotannossa ja käytössä sekä energiamurroksen vaikutuksissa sähköenergiajärjestelmään. Energia-aiheinen keskustelu on tärkeä osa oppimista, ja erityisesti siinä korostuu lähiopetuksen rooli, sillä aitoa keskustelua on vaikea saada onnistumaan etänä.
Merkittävä osa opintojaksoa on harjoitustyö, jossa opiskelijat ennakoivat Suomen sähköenergian tuotantoa parinkymmenen vuoden päähän. Harjoitustyö palautetaan kirjallisena raporttina, ja siitä pidetään seminaari, jossa opiskelijaryhmät esittelevät töitään.
Learning materials
Oppimateriaalina toimivat Moodlessa jaettavat sähköiset materiaalit.
Lisäksi tarjolla on kurssin opettajan kirjoittamat kaksi teosta: Aurinkosähkön perusteet ja Tuulivoiman perusteet.
Student workload
Opintojakson lähiopetusmäärä on 40 tunnin luokkaa. Kun oletetaan, että yksi opintopiste vastaa 27 tunnin työskentelyä, viiden opintopisteen opintojakson kokonaiskuorma on noin 135 tuntia. Lähiopetuksen lisäksi kokonaiskuorma on siis sadan tunnin luokkaa.
Lähiopetuksen lisäksi opintojaksolla järjestetään etä-live-opetusta ja myös videoita on tarjolla noin 20 tunnin edestä. Kun oletetaan, että opiskellessaan opiskelijat pysäyttelevät ja kelailevat videoita, pelkkään videoihin katseluun kulunee helposti noin 30 tuntia. Sen lisäksi opiskeluun on siis tarkoitus käyttää noin 100 tunnin verran aikaa. Käytännössä tästä noin puolet koostuu asioiden omaksumiseen vaadittavasta henkilökohtaisesta aivotyöstä.
Kurssin harjoitustyö arvioidaan kokonaisuudessaan noin 50 tunnin suuruiseksi. Harjoitustyössä hyödynnetään opintojakson aikana opittuja asioita, ja rakennetaan niiden pohjalta ehdotus Suomen sähköenergian tuotannosta parin vuosikymmenen päästä.
Content scheduling
Pääpainotus opintojaksolla on Suomen sähköenergian tuotannossa. Mitä eri teknologioita on käytössä, ja mitkä ovat niiden edut, haitat ja tuotannon ominaispiirteet. Lisäksi panostetaan sähköenergiajärjestelmän toimintaperiaatteiden ymmärtämiseen. Miten esimerkiksi pidetään huolta jatkuvasta tehotasapainosta tuotannon ja kulutuksen välillä? Kun nämä kriteerit tiedostetaan, eri tuotantoteknologioiden ominaispiirteet saavat syvällisemmän merkityksen.
Lisäksi opintojaksolla panostetaan energiamurrokseen, jolla ensisijaisesti pyritään vähentämään energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä. Erityisesti tarkastellaan energiamurroksen vaikutuksia sähköenergiajärjestelmään. Esimerkkinä mainittakoon säätösähköongelma: mitä uusia tekniikoita tarvitaan tehotasapainon hallintaan, kun helposti säädettävää fossiilista tuotantoa poistuu markkinoilta, ja tilalle tulee sääriippuvaa tuulivoimaa, jota ei lähtökohtaisesti säädetä?
Completion alternatives
Opintojakson pakolliset osasuoritukset ovat tentti ja harjoitustyö.