Skip to main content

Superior’s Responsibility for Quality and Safety (10 cr)

Code: 8T00DQ56-3008

General information


Enrolment period
02.12.2021 - 31.12.2021
Registration for the implementation has ended.
Timing
10.01.2022 - 06.03.2022
Implementation has ended.
Credits
10 cr
Local portion
1 cr
Virtual portion
9 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Business and Media
Campus
TAMK Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
5 - 50
Degree programmes
Degree Programme in Hospitality Management
Teachers
Eija Reunanen
Tuija Heikkilä
Person in charge
Tuija Heikkilä
Course
8T00DQ56

Objectives (course unit)

Students
- are able as supervisors to apply the laws, regulations, and instructions regulating the safety of the foods in field
- understand the significance of microbiology, hygiene and cleanness services in ensuring safety

Content (course unit)

WHY competence of microbiology and hygiene is so important in the field?
WHICH quality and safety issues does the supervisor have to know in the field?
HOW does legislation regulate the operation of supervisors and employees?

Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)

The student is familiar with the concepts which are related to quality and safety and with the legislation which directs them.
The student performs the given tasks as directed.
Students work in a group and look at things from their own perspective.

Assessment criteria, good (3-4) (course unit)

The student is able to apply, compare and structure concepts related to quality and safety and the legislation that governs them. The student can estimate on the basis of the legislation problems which are related to safety and quality.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.

Assessment criteria, excellent (5) (course unit)

The student can analyse and can solve wide problems which are related to quality and safety. The student can work responsibly, flexibly and constructively in the cooperation.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.

Location and time

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 10.1.2022 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa 13.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.

Tapaamiset Zoomissa:
torstaina 13.1. klo 16.30-18.00 Aloitus

torstaina 27.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku

torstaina 10.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen

Exam schedules

Tentti keskiviikko 16.2.2022 (Huom! huoltokatko Moodlessa torstaina)

Uusintatentit:
10.3.2022
24.3.2022

Evaluation methods and criteria

Elintarvikelainsäädäntöön ja omavalvontaan liittyvät tehtävät 20 %
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia sekä puhtaus tentti 40 %
Puhtauden laadun arviointi tehtävä 30 %
Vertaisarviointi 10 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty

Assessment scale

0-5

Teaching methods

- tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- tentti
- testi

Learning materials

Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Student workload

1 op on 27 h opiskelijan työtä.

Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja tentti 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja tentti 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op

Content scheduling

Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.

Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op

Completion alternatives

AHOT

Practical training and working life cooperation

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.

Further information

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 10.1.2022 klo 9.00.

Go back to top of page