Trump Cards of the Working Life, Hygiene training (2cr)
Code: U003B-7-3008
General information
- Enrolment period
- 01.12.2017 - 15.12.2017
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 16.10.2017 - 31.12.2017
- Implementation has ended.
- Credits
- 2 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Hospitality Management
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 30
- Teachers
- Leila Kakko
- Course
- U003B-7
Objectives (course unit)
The aim is to improve the working life capabilities of the students and to help them to get a practical training position by offering training in food hygiene. Students who have passed the course may be awarded a certificate in hygiene proficiency.
Content (course unit)
Hygiene training promotes food safety by giving the students the basic knowledge of foodstuff microbiology and hygiene decrees. After having completed the course, the students can operate in eating, food distribution, food preservation, serving and selling in a hygiene manner. The training lasts for 14 hours and in order to receive the certificate in hygiene proficiency, the students must pass the national Evira exam. A separate fee is collected for the certificate.
Exam schedules
Hygieniaosaamistesti 20.12.2017 klo 12.30-13.30
Assessment methods and criteria
* Itsenäiset tehtävät
* Hygieniaosaamistestin hyväksytty suorittaminen (minimipistemäärä 34p/40p)
Assessment scale
Pass/Fail
Teaching methods
luennot
verkko-opiskelu
hygieniaosaamistesti
essee
harjoitukset
Learning materials
Ijäs, T. & Välimäki, M.-L. 2007. Tunne hygieniaosaaminen. Keuruu: Otava.
Ijäs T, Saloniemi M. 2016. Hallitse elintarvikehygienia, Hygieniakonsultointi Välimäki
Elintarvikketurvallisuusvirston materiaali hygieniaosaamisen opiskeluun: Hygieniaosaamisen tietopaketti (https://www.evira.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniaosaaminen /)
Lupa kokata (www.lupakokata.fi)
Lainsäädäntöä:
Elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU
Elintarvikelaki (23/2006)
Elintarvikehuoneistojen elintarvikehygienia-asetus (905/2007)
Elintarvikehuoneistoasetus (1367/2011)
Lisäksi:
Elintarvike ja terveys -lehdet
Student workload
Ajankäyttö:
- luento 3 h
- materiaaliin tutustuminen ja tehtävät 1 op
- hygieniaosaamistesti ja siihen valmistautuminen n. 1 op
Content scheduling
Lähiopetuskerta 20.12.2017 klo 10.00 -12.15,
Hygieniaosaamistesti 20.12.2017 klo 12.30-13.30
Muilta osin opiskelu tapahtuu verkossa.
Further information
Hygieniaosaamistestistä peritään opiskelijalta 6 euroa.
Maksu suoritetaan testin yhteydessä.
Testissä on oltava mukana henkilöllisyystoditus.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Tehtävien suoritus on toteavalla tasolla, lähdemerkinnöissä on puutteita. Ei omaa pohdintaa.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Osaa soveltaa oppimaansa tietoa hyvin. Lähteet merkitty. Jonkin verran omaa pohdintaa.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Erinomainen lähteiden valinta ja käyttö. Oma analyyttinen pohdinta näkyy tehtävissä.