Skip to main content

Superior’s Responsibility for Quality and Safety (10 cr)

Code: 8T00DQ56-3010

General information


Enrolment period
22.11.2023 - 02.01.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2024 - 15.03.2024
Implementation has ended.
Credits
10 cr
Virtual portion
10 cr
RDI portion
2 cr
Mode of delivery
Online learning
Unit
Hospitality Management
Campus
TAMK Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
Degree Programme in Hospitality Management
Teachers
Tuija Ylä-Viteli
Eija Reunanen
Person in charge
Eija Reunanen
Tags
ONLINE
Course
8T00DQ56

Objectives (course unit)

Students
- are able as supervisors to apply the laws, regulations, and instructions regulating the safety of the foods in field
- understand the significance of microbiology, hygiene and cleanness services in ensuring safety

Content (course unit)

WHY competence of microbiology and hygiene is so important in the field?
WHICH quality and safety issues does the supervisor have to know in the field?
HOW does legislation regulate the operation of supervisors and employees?

Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)

The student is familiar with the concepts which are related to quality and safety and with the legislation which directs them.
The student performs the given tasks as directed.
Students work in a group and look at things from their own perspective.

Assessment criteria, good (3-4) (course unit)

The student is able to apply, compare and structure concepts related to quality and safety and the legislation that governs them. The student can estimate on the basis of the legislation problems which are related to safety and quality.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.

Assessment criteria, excellent (5) (course unit)

The student can analyse and can solve wide problems which are related to quality and safety. The student can work responsibly, flexibly and constructively in the cooperation.
The student takes responsibility and undertakes not only his / her own activities but also the activities of the group.

Location and time

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 8.1.2024 klo 9.00.
Ensimmäinen tapaaminen opettajien kanssa Zoomissa on 11.1. klo 16.30. Linkki Zoomiin löytyy Moodlesta.

torstaina 11.1. klo 16.30-20.00 Aloitus

torstaina 25.1. klo 16.30-19.00 Elintarvikelainsäädäntö / tehtävän purku

torstaina 15.2. klo 16.30-17.30 Ohjausta tarvitseville, opiskelijoiden kysymyksiin vastaaminen

Exam schedules

Ei tenttejä.

Assessment methods and criteria

Puhtauden laadun arviointi tehtävä 80 %
Vertaisarviointi 20 %
Muut tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty

Assessment scale

0-5

Teaching methods

- yksilö- ja tiimityöskentely
- harjoitukset esim. puhtauden laadun mittaaminen
- opetuskeskustelut
- mittaaminen ja mittaustulosten raportointi
- testi

Learning materials

Moodlessa oleva aineisto sisältäen mm.
Ruokaviraston verkkosivustot
Elintarvikelainsäädäntöä
Puhtauden ja laadun standardit
Puhtauden mittarit
Työturvallisuuskeskuksen www-sivut
Martti Launis, Jouni Lehtelä ERGONOMIA
Kirjassa on laajasti huomioitu ergonomiaan liittyvät säädökset ja standardit. Työterveyslaitos
Mertanen, Virve. 2015. Työsuojelun perusteet. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Student workload

1 op on 27 h opiskelijan työtä.

Elintarvikemikrobiologia ja hygienia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Puhtaus: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia: aineistoon tutustuminen, tehtävät ja testi 2 op

Content scheduling

Kurssi on lähes kokonaan virtuaalinen.
Aikataulu ja tehtävät löytyvät Moodlesta.

Kurssi rakentuu sekä itsenäisestä opiskelusta että tiimityöskentelystä.
Sisältö:
Elintarvikemikrobiologia ja hygienia 4 op
Puhtaus 4 op
Työturvallisuus ja ergonomia 2 op

Completion alternatives

AHOT

Practical training and working life cooperation

Harjoitustehtävät yhteistyössä työelämän kanssa.

Further information

Opintojakso avautuu Moodlessa ma 8.1.2023 klo 9.00.

Go back to top of page