Skip to main content

Basics of Oral Health Care (5 cr)

Code: 7G00GN60-3001

General information


Enrolment period
02.12.2024 - 31.12.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2025 - 08.06.2025
Implementation has ended.
Credits
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Dental Hygiene
Teaching languages
Finnish
Seats
21 - 21
Degree programmes
Degree Programme in Dental Hygiene
Teachers
Anu Bjurström
Hanneli Sinisalo
Sara Sternberg
Hanna Sahinoja
Person in charge
Sara Sternberg
Tags
CONTACT
Course
7G00GN60

Objectives (course unit)

On this course, students will thoroughly familiarize themselves with various aspects of oral health care work. Upon completing the course, students will master ergonomics in their work, be familiar with the oral healthcare service system, and apply various teaching and guidance methods.

Upon completion of the course, students will be able to:
• operate safely in patient transfers within oral healthcare work environments.
• work ergonomically in dental hygienists profession and explain the significance of ergonomics as part of work well-being.
• understand the key legislation governing oral health care.
• describe the oral health service system and guide the client to use the services as intended.
• define the principles of good customer service.
• utilize various teaching and guidance methods.
• Masters the stages of guidance process and documentation
• Recognizes in interaction situations how as a healthcare professional, they themselves influence the quality of the interaction, how to encourage and support, or promote the establishment of trust.
• Identifies their own strengths and areas for development in various interaction situations.
• Be familiar with oral oral hygiene products, their mechanisms of action, contraindications, and apply learned and evidence-based knowledge in client work.

Content (course unit)

Ergonomics in patient transfers in oral health care
Ergonomics in dental hygienist work
Oral health care service system and the governing legislation
Customer service
Teaching, guidance, and communication
Guidance process
Oral hygiene products

Prerequisites (course unit)

The student has participated in the courses:
Orientation to Studies and Dental Hygienist's
Profession
Introduction to Microbiology for Dental Hygienists
Basics of Dentistry in Dental Hygiene Practice
Infection Control and Safety in Oral Health Care

Assessment criteria, pass/fail (course unit)

Accepted:
• Demonstrates the ability to perform patient transfers safely in oral health care environments
• Demonstrates the ability to work ergonomically and explains the significance of ergonomics as part of occupational well-being
• Knows the key legislation in oral health care
• Can describe the oral health care service system and guide clients to use services appropriately
• Can operate according to good customer service principles
• Demonstrates the ability to use appropriate teaching and guidance methods for various situations
• Demonstrates mastery of the stages of the guidance process and documentation
• Exhibits self-reflection skills in interactive situations and has shown the ability to recognize personal strengths and areas for improvement in various interactive situations
• Demonstrates knowledge of oral hygiene products, their mechanisms of action, and contraindications, and can apply learned and evidence-based information in client work.

Rejected:
The criteria for acceptance are not met.

Location and time

Periodit 3. ja 4.

Assessment methods and criteria

Arviointi on hyväksytty/hylätty. Hyväksytyn suorituksen saadakseen opiskelijan tulee osallistua opetukseen aktiivisesti ja suorittaa osoitetut tehtävät määräaikaan mennessä, ellei jäljempänä muuta ilmoiteta.

Osa Suun terveydenhoitotyö: 1)Opetuskerrat 2) kaksi ryhmätehtävää 3) Verkko-opiskelu 4) Moodle tehtävä. Kokonaisuus arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Osa Ergonomia suuhygienistin työssä koostuu; 1) teoriaopetuksesta, 2) harjoitustunneista (100% läsnäolovelvollisuus, aktiivinen osallistuminen tunneilla) ja 3) itseäisestä tehtävästä. Kokonaisuus arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Assessment scale

Pass/Fail

Teaching methods

Opiskelijan oppimistaaktivoivat opetusmenetelmät

Learning materials

Tarkemmat tiedot opintojakson Moodlessa.

Student workload

5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä.

Osa Suun terveydenhoitotyö (laajuus 3op): 6h teoriaopetusta, 4,5h osallistavaa aktivoivaa opetusta, 1h itsenäistä opiskelua verkossa, 5,5h itsenäistä tehtävän tekoa, kirjallinen ryhmätyö 29h, ryhmätyö ja esityksen valmistelu 36h, yht 81h opiskelijan työtä.

Osa Ergonomia suuhygienistin työssä (laajuus 0,5op): 4h teoriaopetusta, 3h harjoitustuntia, 6,5h tehtävän tekoa ja itsenäistä opiskelua.

Completion alternatives

Ei valinnaisia suoritustapoja

Orientaatio 100% läsnäolovelvollisuus.

Ergonomia suuhygienistin työssä - harjoitustunneilla 100% läsnäolovelvollisuus.

Muuten opetuksessa lähtökohtaisesti 100% läsnäolovelvollisuus ellei osiota opettava opettaja muuta ilmoita, 1 poissaolo sallitaan sairauden vuoksi. Poissaolon korvaamisista sovitaan tarvittaessa ensisijaisesti osiota opettavan opettajan kanssa tai vastuuopettajan kanssa.

Further information

Orientaatio 100% läsnäolovelvollisuus.

Ergonomia suuhygienistin työssä - harjoitustunneilla 100% läsnäolovelvollisuus.

Muuten opetuksessa pääosin on 100% läsnäolovelvollisuus, 1 poissaolo sallitaan sairauden vuoksi. Poissaolon korvaamisista sovitaan tarvittaessa ensisijaisesti osiota opettavan opettajan kanssa tai vastuuopettajan kanssa.

Go back to top of page