Hospitality Business for the Future (5 cr)
Code: 8T00FV98-3001
General information
- Enrolment period
- 02.12.2022 - 31.12.2022
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 06.03.2023 - 25.04.2023
- Implementation has ended.
- Credits
- 5 cr
- Virtual portion
- 2 cr
- RDI portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Hospitality Management
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 15 - 60
- Degree programmes
- Degree Programme in Hospitality Management
- Teachers
- Mika Kylänen
- Palveluliiketoiminta, Restonomi Virtuaalihenkilö
- Person in charge
- Mika Kylänen
- Tags
- CONTACT
- Course
- 8T00FV98
Objectives (course unit)
Student:
- is able to compare business ideas and earnings models and specify the areas of responsible business
- is able to identify new business opportunities in the service business
- is able to take into account current phenomena and trends in responsible business planning
- is able to create and model business ideas and present a business model
- is able to apply business planning methods and tools as a member of a team
- is able to assess one's own entrepreneurial skills
Content (course unit)
WHAT do the business idea, value proposition, added value and business model mean in the service business?
WHAT are the areas of responsible business in the service business?
WHY should a student get interested about entrepreneurship and self-employment as a form of work?
HOW can future challenges and opportunities be taken into account in responsible business planning?
WHAT business calculations needs to be managed?
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
The student is able to search for information to support business planning.
The student is able to define concepts that are relevant to business planning.
The student is able to name current phenomena and trends in the service business.
The student is able to apply calculations, tools and methods specific to business planning under supervision.
The student is able to assess his / her own entrepreneurial skills.
The student is able to act as a team member.
The student examines and evaluates things from his or her own perspective and takes responsibility for his or her own performance.
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
The student seeks and utilizes diverse, up-to-date information to support business planning.
The student is able to explain concepts relevant to business planning.
The student is able to take into account customer orientation and distinctiveness in defining a business idea and pitch the business model.
The student applies calculations, tools and methods specific to business planning independently.
The student takes responsibility for the activities of the team.
The student is able to specify and analyze his/her own entrepreneurial skills.
The student cooperated responsibly, committing to the team and developing their interaction skills.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
The student is able to use international source material in business planning.
The student is able to justify and critically evaluate the choices made as a team in business planning and teamwork.
The student is able to conceptualize business in a value-creating way.
The student is able to apply the calculations, tools and methods characteristic of business planning creatively and imaginatively.
The student utilizes his or her leadership in team operations.
The student critically and creatively evaluates his or her own entrepreneurial skills.
The student cooperates responsibly, flexibly and constructively, developing his or her own, team and stakeholder interaction.
Exam schedules
Ei tenttiä.
Assessment methods and criteria
Arviointi perustuu 40% prosessiin (liikeidean taustoitus, toimintaympäristön analysointi, asiakasymmärrys sekä ideointi ja konseptointi tiimityönä) ja 60% lopputulokseen (liiketoimintakonsepti ja sen esittely). Konsepteja arvioidaan toisaalta niiden uutuusarvon ja toisaalta toteutettavuuden kannalta, mutta myös mm. vastuullisuuden, asiakaslähtöisyyden ja kannattavuuden näkökulmista. Opintojaksolla on niin tiiminä kuin itsenäisesti tehtäviä osioita, minkä lisäksi on koko ryhmän yhteisöllistä ja tiimien välistä työskentelyä. Arviointimenetelminä hyödynnetään opettajan arviointia, ulkopuolista arviointia sekä itse- ja vertaisarviointia. Tehtäviä ovat muun muassa trendeihin ja heikkoihin signaaleihin liittyvä harjoitus, benchmarking-tutkimus omaan liikeidea-aihioon liittyen, kenttätyö alustavan liikeidean testaamiseksi ja sen tueksi hankittava asiakasymmärrys, ideointi, konseptointi ja myyntipuhe eli pitchaus.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Toteutuksen rytmityksen logiikkana toimii muotoiluprosessi, ja sille ominaisia näkökulmia ja työkaluja sovelletaan liikeidean ja liiketoiminnan muotoiluun. Opetusmenetelminä hyödynnetään inspiraatioluentoja, tiimityöskentelyä, työpajatyöskentelyä, itsenäistä työskentelyä sekä asiantuntijavierailijoiden puheenvuoroja. Mahdollisesti opintojakson puitteissa tehdään myös tarkoituksenmukaisia ja ajankohtaisiin aihepiireihin liittyviä yritysvierailuja.
Opintojaksolla on kolmenlaisia oppimistilanteita lukkaritasolla; livenä kasvokkain kampuksella toteutettavia yhteiskertoja noin joka toinen viikko, etäohjausta joka toinen viikko, sekä tiimin omaa työskentelyaikaa viikottain. Opiskelu painottuu alkuviikkoon.
Learning materials
Opettajan osoittama materiaali, opettajan valmistelema materiaali, Sitran ja muotoiluajattelun vakiintuneet aineistot (mm. tulevaisuustaajuus), sekä opiskelijan itse ja tiiminä etsimä aineisto; lisäksi vierailevien asiantuntijoiden materiaalit.
Student workload
Opintojakso toteutetaan keväällä 2023 4. periodissa aikavälillä 6.3. - 25.4.2023. 5 op:n opintojakso vastaa opiskelijan työnä n. 133 h, kun 1 op = 26,7 h. Tämä jakautuu yhteisten oppimistilanteiden (kampus, verkossa, vierailut), tiimin yhteisen työskentelyajan sekä itsenäisen työskentelyn välille. Kuormittavuus jakautuu seuraavasti kahdeksan tai yhdeksän viikon ajalle: yhteiset oppimistilanteet n. 30-40 h (3-4 h x 9 viikon aikana, tiimin yhteinen työskentelyaika n. 27 h (3 h x 9) sekä itsenäinen työskentely 65 h. Viikkotasolla ajankäyttö edellyttää noin 17 h tunnin panostamista yhteenlaskettuna alkuviikkoon painottuen.
Maanantai-iltapäivisin on yhteinen, enempi opettajavetoinen kerta (vuoroviikoin kampuksella ja verkossa, pl. kaksi ekaa kertaa ja vika kerta livenä), tiistai-iltapäivissä on varattu ryhmän lukkarista tiimityöaikaa. Pääsiäisen jälkeisellä viikolla rytmi poikkeaa niin, ett yhteiskerta on tiistaina 11.4. ja tiimin omaa aikaa on varattu torstai-iltapäivälle 13.4. Viimeinen yhteiskerta on 24.4. maanantaina, ja tiistaille 25.4. on varattu tiimiaikaa siihen, että tiimi tekee itse- ja vertaisarviointia prosessista.
Content scheduling
Opintojakso mukailee ammattimaista muotoiluprosessia, ja työskentelyä rytmittää neljä työvaihetta: 1. Intro ja toimintaympäristö | 2. Luova ideointi, alustava liikeidea ja käyttäjäymmärrys | 3. Palvelun ja konseptin tarkempi ideointi ja ideoiden priorisointi | 4. Konseptointi, viimeistely ja pitchaus. 1. vaiheessa tutustutaan opintojakson askelmerkkeihin ja kokonaiskuvaan sekä otetaan haltuun toimintaympäristöä, josta haarukoidaan (uusia) liiketoimintamahdollisuuksia. Hyödynnetään tutkain- ja tulevaisuustaajuusmenetelmää (Sitra), tunnistetaan megatrendejä, trendejä ja heikkoja signaaleja, jotka yhteisvaikuttavat liiketoimintaympäristössä. Tutustutaan kilpailutilanteeseen ja kilpailijoihin esimerkiksi toimiala-analyysin ja benchmarkingin avulla. Omaksutaan ketterän liiketoiminnan suunnittelun toimintamalleja, kuinka suunnitella liiketoimintaa muuttuvassa, kompleksisessa maailmassa. 2. vaiheessa tunnistetaan mahdollisia liikeideoita ja lähdetään testaamaan liike- ja palveluideaa tai -ideoita oikeilla, mahdollisilla asiakkailla mahdollisimman varhain palvelumuotoilun keinoin asiakasymmärrystä rakentaen. 3. vaiheessa ideoidaan tarkemmin, määrällisesti paljon, ja sitten ideoita laatu edellä priorisoiden. Konsepti alkaa hahmottua, ja arvolupaus määritellään ja kiteytetään niin sanottuna product-market -fit:inä, miten oma ratkaisu vastaa asiakkaiden tarpeisiin ja mitä lisäarvoa se voi luoda kohderyhmässään ja yhteistyökumppaneilleen. 4. vaiheessa konsepti viimeistellään vähintään konseptiaihiona ja sitä mallinnetaan esimerkiksi Business Model Canvas -työkalun avulla.
Avainsisältöinä opintojaksolla ovat erityisesti liikeidea, arvolupaus, lisäarvo ja liiketoimintamalli palveluliiketoiminnassa; vastuullisen liiketoiminnan osa-alueet; yrittäjyys työnteon muotona; tulevaisuusorientoitunut ja toimintaympäristölähtöinen liiketoiminnan suunnittelu; sekä liiketaloudelliset periaatteet, kuten ymmärrys muuttuvista ja kiinteistä kustannuksista sekä kustannusten ja tulovirtojen muodostumisesta.
Kahdeksan viikon logiikka jakautuu niin, että ensimmäiseen ja viimeiseen työvaiheeseen käytetään noin kaksi viikkoa, toiseen työvaiheeseen kaksi-kolme viikkoa, ja kolmanteen työvaiheeseen noin yksi viikko. Jokaisella viikolla on yhteinen oppimiskerta (kaksi ensimmäistä viikkoa livenä kampuksella, sitten vuoroviikoin kampuksella ja verkossa, ja lopputilaisuus pidetään livenä esim. kauppakeskuksessa tai muussa julkisessa ympäristössä, jossa opiskelijatiimit esittelevät liikeideoitaan ja liiketoimintakonseptejaan yleisölle. Jokaiselle viikolle ryhmän lukkarista varataan myös tiimityöskentelyaikaa.
Completion alternatives
Tiimi voi hyödyntää opintojakson prosessia oman jo olemassa olevan liiketoiminnan ja/tai liikeidean työstämiseen. Lähtökohtaisesti ei ole mahdollista työskennellä täysin itsenäisesti tai täysin verkossa. AHOTointi tai osittainen AHOTointi on myös mahdollista sovitulla aikataululla.
Practical training and working life cooperation
Havainnolliset työelämän esimerkit, vierailevien asiantuntijoiden kanssa tehtävä yhteistyö, HUBS-yhteistyö sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtumatoimialaa koskevan vertailutiedon etsiminen toimivat työelämäyhteistyön käytäntöinä tällä opintojaksolla. Lisäksi pyritään hyödyntämään ulkopuolisia arvioijia liikeideoiden tarkastelussa. Lähtökohtana on opiskelijatiimien oma yhdessä pohtima mara- tai tapahtuma-alan liikeidea ja sen eteenpäin vieminen muotoiluprosessin ja bisnesmuotoilun menetelmien avulla. Parhaimmillaan tiimi voi jatkaa liikeidean työstämistä ja käytäntöön viemistä opintojensa aikana - ja perustaa muotoilutyön pohjalta oikeaakin yritystoimintaa.
International connections
Kansainvälinen vertailutiedon etsiminen ja raportointi benchmarking-tutkimuksen keinoin; yhteistyö englannin opintojakson, Professional English for the Service Industry, kanssa tämän puitteissa 4. periodin aikana.