Management of Peatland Forests (5 cr)
Code: 6M00DV60-3003
General information
- Enrolment period
- 01.04.2022 - 17.06.2022
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 15.08.2022 - 30.09.2022
- Implementation has ended.
- Credits
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Forestry
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Forestry
- Teachers
- Petri Keto-Tokoi
- Pirjo Puustjärvi
- Metsätalous Virtuaalihenkilö
- Ari Vanamo
- Person in charge
- Pirjo Puustjärvi
- Course
- 6M00DV60
Objectives (course unit)
The student:
- knows the special ecological features of peatland forests and their impact on the management on peatland forests
- knows the site classification system of undrained and drained peatlands and is able to classify peatland sites in field conditions
- knows how to plan silvicultural operations on peatland forests and knows the special features of peatland forests from the point of view of water conditions and timber harvesting
-knows the importance of peatland forests for carbon balance and biodiversity, effects of the use of pealtland forests on aquatic ecosystems and means to minimize harmful effects on aquatic ecosystems
Content (course unit)
Classification of peatlands, ecology of peatlands, silviculture on peatland forests, forest harvesting on peatlands, effects of ditching and peatland management on aquatic ecosystems
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
The student is able to outline the habitat classification of mires and peatlands and can use plant species as help in their identification. The student is able to draw some conclusions about forest management measures and the environmental impact on the environment in connection with forest management and harvesting. The drainage plan is not feasible without significant changes / additions
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
The student knows the habitat classification of mires and peatlands and is able to use plant species in a variety of ways to help them identify them. The drainage plan is feasible with minor modifications.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
The student is able to classify both natural mire types and drained peatlands. He knows ver well different plant species of peatlands. The student is able to make well-informed decisions in forestry and logging, taking into account their environmental impact. The drainage plan is viable
Location and time
Orivesi Hyytiälä,Vilppula Jaakoinsuo
Tampere
Exam schedules
Osallistumalla ryhmätapaamisiin (3) vastamalla hyväksyttävästi kysymyksiin ryhmäkeskusteluissa saat arvosanan hyvä 1-5. Mikäli osaamisessa puutteita ( arvosana hylätty) niin kirjallinen lopputentti., josta max arvosana on tyydyttävä (2).
OMAsuometsä-projektityön vaikutus arvosanaan 50% ja ryhmäkeskusteluiden 50%.
OMAsuometsäraportin arvosana on osa opintojakson arvosanaa, Mikäli raportin palautus viivästyy ilman ennakkosopimusta niin opiskelija ei voi saada arvosanaa erinomainen (5)
Assessment methods and criteria
Osallistumalla ryhmätapaamisiin (3) ja osaamalla vastata kysymyksiin ryhmäkeskusteluissa saat arvosanan hyvä 1-5. Mikäli osaamisessa puutteita ( arvosana hylätty) niin kirjallinen lopputentti., josta max arvosana on tyydyttävä (2).
OMAsuometsä-projektityön vaikutus arvosanaan 50% ja ryhmäkeskusteluiden 50%.
OMAsuometsäraportin arvosana on osa opintojakson arvosanaa, Mikäli raportin palautus viivästyy ilman ennakkosopimusta niin opiskelija ei voi saada arvosanaa erinomainen (5)
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Luento-opetus, maasto-opetus, OMAsuometsä-raportin teko
Opetus koostuu pääosin pienryhmätapaamisista sekä maasto-opetuksesta.
Pienryhmätyöskentelyssä läsnäolovaatimus on 100%.
Vieraileva luennoitsija Luonnonvarakeskus
Learning materials
Materiaalia koottuna moodlessa.
Juhani Päivinen: Suot ja suometsät - järkevän käytön perusteet. Metsäkustannus 2007
Henry Väre & Jukka Laine. Suokasvio. Metsäkustannus 2014
Jukka Laine et al. Suotyypit ja turvekankaat. Metsäkustannus 2012
Student workload
Pienryhmäkeskusteluissa läsnäolovaatimus on 100%
Ryhmäkeskusteluit 6-7h
Maasto-opetus 32 h
Luennot n 15h
Itsenäinen opiskelu n 80h
Content scheduling
Opintojaksossa on kaksi pääteemaa, luonnontilaiset suot ja turvemaiden metsänhoito. Halutessaan opiskelija voi perehtyä opintojakson aikana myös kunnostusojituksen perusteisiin.
Completion alternatives
Sovittava Pirjo Puustjärven kanssa ( pirjo.puustjarvi@tuni.fi)
Practical training and working life cooperation
Vieraileva luennoitsija LUKElta
Further information
OMAsuometsä raportti voi painottua opiskelijan itse valitsemiin aihealueisiin.
Opettajan arvioinnin lisäksi raportin lukee vertaisarvioija ( toinen opintojakson opiskelija)
OMAsuo- projektin pitää olla opettajalla viimeistään maanantaina 12.09. klo 14 tulostettuna ja vertaisarviointi liitteenä.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija ei osaa määrittää soiden eikä turvemaiden kasvupaikkatyyppejä. Hän ei osaa perusteita turvemaiden metsähoidosta eikä puunkorjuusta. Opiskelija ei ole ollut läsnä maasto-opetuksessa eikä ole esittänyt ja toteuttanut suunnitelmaa em. tilanteen korjaamiseksi.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija osaa pääpiirteittäin soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun ja osaa käyttää kasvilajistoa apuna niiden tunnistuksessa. Hän osaa tehdä joitakin päätelmiä metsänhoidollisista toimenpiteistä ja metsänhoidon ja7tai puunkorjuun yhteydessä tulevista ympäristövaikutuksista. OMAsuometsä raportti on puutteellinen tiedonhankinnan,luottevuuden tai lähteiden osalta.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
OMAsuometsä raportista käy ilmi, että opiskelija osaa soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelua ja osaa käyttää kasvilajistoa monipuolisesti apuna niiden tunnistuksessa.Hän osaa tehdä ratkaisuja metsänhoidollisista toimenpiteistä ja/tai puunkorjuusta sekä huomioi niiden ympäristövaikutukset.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
OMAsuometsäraportista käy ilmi opiskelijan perehtyneisyys soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun .Hän osaa analyyttisesti tehdä tarvittaessa ratkaisuja metsänhoidollisista toimenpiteistä ja/tai puunkorjuusta sekä huomioi monipuolisesti niiden ympäristövaikutukset.