Energy and Power Production (3 cr)
Code: 5P00BN35-3009
General information
- Enrolment period
- 25.11.2020 - 05.01.2021
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.01.2021 - 28.02.2021
- Implementation has ended.
- Credits
- 3 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Bioproduct Engineering
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Bioproduct and Process Engineering, students who began in 2014-2018
- Teachers
- Aki Korpela
- Course
- 5P00BN35
Objectives (course unit)
Student will understand from the process industry point of view
- Energy resources and power resources
-Unit processes of power production
- Use of energy and energy markets
- Principles of calculations (use of energy and energy production)
Content (course unit)
- Energy and energy resources,
- Fossil fuels and renewable energy resources
- Power production (Heat, Steam and Electricity)
- Energy network and use of energy,
- Energy efficiency and energy recovery
- Energy balance calculation
- Environmental impacts
Exam schedules
Tenttipäivämäärä sovitaan opintojakson aikana.
Assessment methods and criteria
Kurssin pääasiallisena oppimistavoitteena on saavuttaa vahva ymmärrys sähköenergian tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa, sekä energiamurroksen vaikutuksista sähköenergiajärjestelmän toimintaan. Kurssin arvioinnissa pyritään pääosin testaamaan sitä, kuinka hyvin nämä keskeiset oppimistavoitteet on saavutettu.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Koronan aiheuttaman poikkeustilan aikainen etäopetus Energian tuotannon ja käytön opintojaksolla perustuu pääasiassa opetusvideoihin. Kaikki materiaalit ovat tarjolla videoiden muodossa, ja samat aineistot löytyvät myös pdf-tiedostoina. Tämän ratkaisun tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus aika- ja paikkariippumattomaan opiskeluun. Se tarjoaa vapautta, mutta samalla se lisää myös opiskelijan vastuuta omasta oppimisestaan. Video-opetuksen lisäksi järjestetään etä-live-tapahtumia, joissa kerrataan videoissa käsiteltyjä asioita.
Learning materials
Oppimateriaalina toimivat Moodlessa jaettavat sähköiset materiaalit.
Student workload
Normaalissa lähiopetuksessa opintojakson lähituntimäärä on noin 20. Kun oletetaan, että yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työskentelyä, kolmen opintopisteen opintojakson kokonaiskuorma on 80 tunnin luokkaa. Lähiopetuksen lisäksi kuorma on siis 60 tunnin luokkaa.
Korona-ajan etäopetuksessa opintojaksolla on videoita tarjolla noin 10 tunnin edestä. Sen lisäksi opiskeluun on siis tarkoitus käyttää noin 70 tunnin verran aikaa. Käytännössä tämä koostuu pääosin eri sähköntuotantoteknologioihin sekä niiden erityispiirteisiin perehtymisestä. Lisäksi energiamurroksen vaikutukset sähköenergiajärjestelmään on laaja aihepiiri, johon perehtymisen lasketaan vaativan vähintään 20 tunnin työpanoksen.
Content scheduling
Opintojakson keskeiset aihepiirit ovat sähköenergian tuotanto ja kulutus Suomessa sekä energiamurroksen vaikutukset sähköenergiajärjestelmän toimintaan.
- Nykyhetken ja tulevaisuuden keskeiset sähköenergian tuotantoteknologiat ja niiden energiantuotannon ominaispiirteet käsitellään huolellisesti. Näitä ovat ydinvoima, vesivoima, sähkön ja lämmön yhteistuotanto, tuulivoima ja aurinkosähkö. Lisäksi tulevaisuuden teknologioita, kuten vetytaloutta ja fuusiota, käsitellään lyhyemmin.
- Käsitellään sitä, miten sähköenergiajärjestelmä toimii, ja miten eri tuotantomuodot osallistuvat ominaispiirteillään sähköenergiajärjestelmän toimintaan.
- Tarkastellaan energiamurroksen vaikutuksia sähköenergiajärjestelmän toimintaan. Kyse on pääasiassa siitä, että kun helposti säädettävä fossiilinen tuotanto korvautuu sääriippuvalla uusiutuvalla tuotannolla, jota ei voida säätää, sähköenergiajärjestelmän laadukkaan toiminnan takaamiseen tarvitaan uusia ratkaisuja. Käsitellään näitä uusia ratkaisuja.
Completion alternatives
Opintojakso suoritetaan tentillä.
Further information
Korona-ajan etäopiskelun mahdollistamiseksi opintojakson kaikki materiaalit on tuotettu videoiden muotoon. Pääosa opiskelusta on siis mahdollista toteuttaa aika- ja paikkariippumattomasti.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Arvosana on hylätty, jos tyydyttävän arvosanan minimikriteerejä ei saavuteta.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija osaa luetella Suomen keskeiset sähköntuotantoteknologiat ja ymmärtää niiden ominaispiirteet tyydyttävällä tavalla. Lisäksi opiskelijalla on käsitys energiamurroksen vaikutuksista sähköenergiajärjestelmän toimintaan.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelijalla on hyvä käsitys Suomen keskeisistä sähköntuotantoteknologioista sekä niiden tuotannollisista ominaispiirteistä. Lisäksi opiskelija ymmärtää, miten energiamurros vaikuttaa sähköenergiajärjestelmän toimintaan, ja mitä uusia ratkaisuja tarvitaan sähköenergian korkean laadun takaamiseksi.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskeli tuntee kiitettävällä tavalla Suomen keskeisten sähköntuotantoteknologioiden tekniset yksityiskohdat sekä niiden tuotannolliset ominaispiirteet. Lisäksi opiskelija osaa eri skenaarioita soveltaen selittää, miten energiamurros vaikuttaa sähköenergiajärjestelmän toimintaan, ja miten uusia ratkaisuja voidaan hyödyntää sähköenergiajärjestelmän laadukkaan toiminnan takaamisessa.