Sampling and Point of Care Testing (3 cr)
Code: 7B00BB79-3007
General information
- Enrolment period
- 26.11.2018 - 25.01.2019
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 07.01.2019 - 01.05.2019
- Implementation has ended.
- Credits
- 3 cr
- Local portion
- 2 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Biomedical Laboratory Science
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Biomedical Laboratory Science
- Teachers
- Ulla Kähkönen
- Marja Kuparinen
- Person in charge
- Kirsi Mansikkamäki
- Small groups
- Pienryhmä 1 (Size: 12 . Open UAS : 0.)
- Pienryhmä 2 (Size: 12 . Open UAS : 0.)
- Pienryhmä 3 (Size: 12 . Open UAS : 0.)
- Pienryhmä 4 (Size: 12 . Open UAS : 0.)
- Small groups
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
- Pienryhmä 4
- Course
- 7B00BB79
Objectives (course unit)
Students
- can evaluate validity of samples
- know use and purpose of point of care testing in health care
- know methods and operational principles of devices used in point of care testing
- can use and maintain the most common point of care testing devices and equipment
- know principles of testing point of care testing devices
- know quality control methods and practices in point of care testing
- can interpret quality control results as regards functionality of tests and reliability of results
- can guide clients and other health care professionals in issues concerning sample taking and point of care testing
- know basics of information technology concerning sampling process and point of care testing
- understand the meaning of laboratory quality standards, systems and recommendations in sample taking and point of care testing
- can evaluate and develop their sampling skills
- recognize development needs of point of care testing and try to find solution alternatives for them in multiprofessional work community
Content (course unit)
Deepening of sampling skills
Applications of information technology used in sampling and point of care testing
Point of care testing and its use in health care
Methods, devices and measurement principles of point of care testing
Testing, introduction, use and maintenance of point of care devices
Quality assurance, quality objectives, and laboratory quality standards, quality systems and recommendations concerning sampling and point of care testing
Prerequisites (course unit)
The student must have passed 7B00BB78 Preanalytics and Sampling before the course 7B00BB79.
Location and time
Ks Pakki
Exam schedules
Arvioitavat tehtävät. Ei tenttiä.
Evaluation methods and criteria
Osallistuminen laboraatioihin, simulaatioihin, harjoituksiin ja annettujen tehtävien pohdinta ja suorittaminen sekä koe tai tehtävät .
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Lähiopetus, oppimistehtävät, itsenäinen opiskelu, laboraatiot ja moniammatilliset simulaatioharjoitukset
Learning materials
Joint EFLM-COLABIOCLI Recommendation for venous blood sampling EFML 2018
Hoitosuositus 8.10.2015: Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon.
WHO guidelines on drawing blood: best practices in phlebotomy 2010.
Preanalytiikan käsikirjat/Näytteenoton normistot
Erikseen osoitettavat suositukset ja normistot mm. NCCLS, SFS-EN ISO 15189 ja SFS-EN ISO/IEC 17025, Direktiivi 2010/32/EU sekä artikkelit.
LabQualityn preanalytiikka-kierrokset.
Lähiopetuksen materiaali
Vieritestaus terveydenhuollossa 2009 ja 2018 ja muut suositukset ja standardit
Student workload
Kontaktiopetus ja koe n. 30 t
Itsenäinen opiskelu 47 t
Content scheduling
Vierianalytiikkaosuus (MK): vieritutkimusten käyttö, laadunohjaus ja hoitajien ohjaaminen vieritutkimusten käyttöön
Näytteenoton osuus (MK): Laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Preanalytiikka-esimerkkitapausten toimintavaihtoehtojen pohdintaa. Mahdollisesti osallistuminen moniammatillisiin simulaatioharjoituksiin yhtenä päivänä.
Vieritutkimuslaitteiden menetelmistä ja toimintaperiaatteista.
Harjoitukset vierianalyysilaitteiden koestus: kl hematologian ja kl kemian vierianalyyslaitteet.
Completion alternatives
AHOT
Practical training and working life cooperation
Harjoitustunteja, moniammatillisia simulaatioita.
International connections
Englannin kielistä materiaalia
Further information
Koestus UK
Koestetaan Pika-CRP-laitteet ja tutustutaan vierilaitteisiin ja huoltoon.
Marja Kuparisen osuudessa standardien ja direktiivien osalta oppimistehtävä, Preanalytiikkakierrosten case'ien pohdintaa/ keskustelua yhdessä. Osallistuminen moniammatillisiin simulaatioihin ja aamukiertoihin.
Vierianalytiikka: tehtävä, lähteenä suositukset.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija tuntee heikosti laadunvarmistus- ja laatutavoitteiden perusteita sekä laboratoriotyötä ohjaavien laatustandardien, laatujärjestelmien ja suositusten perusteita näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Opiskelija ei saa osaa pohtia ja huomioida näitä omassa toiminnassaan. Opiskelija ei suoriudu näytteenotosta simulaatioharjoituksissa tai tekee huomattavia virheitä.
Opiskelija tietää huonosti tai ei lainkaan opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden toiminnan perusperiaatteen. Opiskelija ei suoriudu yleisimpien vieritestilaitteiden käytöstä ja käyttöhuollosta ohjatustikaan. Opiskelijalle on epäselvää, mitä vieritestilaitteen koestuksella tarkoitetaan eikä hän osaa suorittaa sitä ohjatustikaan.
Opiskelija ei osaa tehdä koestuksia EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita avustettunakaan .Laitteiden toimimattomuuteen ei osaa etsiä ratkaisuja, vaan kyselee muilta. Ohjekirjojen hyödyntämisessä ongelmia.
Opiskelija ei osaa määrittää tyydyttävästi EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvia ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja eikä tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija tuntee laadunvarmistus- ja laatutavoitteiden perusteet sekä laboratoriotyötä ohjaavien laatustandardien, laatujärjestelmien ja suositusten perusteet näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Näiden huomioiminen omassa toiminnassa tyydyttävällä tasolla. Opiskelija suoriutuu heikosti näytteenotosta simulaatioharjoituksissa tai tekee joitain virheitä.
Opiskelija tietää opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden toiminnan perusperiaatteen. Opiskelija osaa ohjatusti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää, mitä vieritestilaitteen koestuksella tarkoitetaan ja osaa suorittaa sen ohjatusti.
Opiskelija osaa tehdä tyydyttävästi toisilta opiskelijoilta/ opettajaalta kysellen koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita.Laitteiden toimimattomuuteen ei osaa etsiä ratkaisuja, vaan kyselee muilta. Ohjekirjojen hyödyntämisessä ongelmia.
Opiskelija osaa määrittää tyydyttävästi EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija tuntee laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa ja osaa huomioida näihin liittyviä seikkoja omassa toiminnassaan. Opiskelija osaa ottaa luotettavat näytteet turvallisesti simulaatioharjoituksissa. Opiskelija osaa kuvata vierianalytiikassa käytössä olevat yleisimmät menetelmät sekä ymmärtää opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa kirjallisten ohjeiden avulla itsenäisesti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää vieritestilaitteen koestuskäytännön ja osaa suunnitella koestuksen ohjatusti.
Opiskelija osaa tehdä hyvin itsenäisesti ohjeiden mukaisesti koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita.Laitteiden toimimattomuuteen etsii ratkaisuja ohjeista ja opettajalta, opiskelijatovereilta kysellen.
Opiskelija osaa määrittää keskittyneesti ja itsenäisesti EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä johtopäätöksiä menetelmien välillä.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija tuntee kiitettävästi laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa sekä osaa pohtia krittisesti näiden toteutumista omassa toiminnassaan. Opiskelija osaa ottaa luotettavat ja turvalliset näytteet simulaatioharjoituksissa, pohtia omaa ja toisten toimintaa rakentavasti ja tuottaa kehittämisideoita. Opiskelija osaa selittää ja vertailla vierianalytiikassa käytössä olevia menetelmiä sekä hallitsee opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa kirjallisten ohjeiden avulla itsenäisesti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää vieritestilaitteen koestuskäytännön, osaa suunnitella koestuksen ja arvioida sen tuloksia ja luotettavuutta kriittisesti.
Opiskelija osaa tehdä kiitettävästi ja itsenäisesti työohjeiden mukaisesti koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita ja löytää mahdollisiin ongelmakohtiin ratkaisut laitteiden toiminnan ongelmakohdissa.
Opiskelija osaa määrittää luotettavasti ja keskittyneesti EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä johtopäätöksiä menetelmien välillä ja osaa selvittää perustellen sarjojen luotettavuuteen liittyviä näkökohtia.