Air Conditioning 2 and Noise Control (3 cr)
Code: 5T00BE38-3003
General information
- Enrolment period
- 01.06.2016 - 11.09.2016
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.09.2016 - 18.12.2016
- Implementation has ended.
- Credits
- 3 cr
- Local portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Building Services Engineering
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 40
- Degree programmes
- Degree Programme in Building Services Engineering
- Teachers
- Antti Mäkinen
- Pirkko Pihlajamaa
- Small groups
- avoin (Size: 3 . Open UAS : 3.)
- Small groups
- avoin
- Course
- 5T00BE38
Objectives (course unit)
The student is able to
- identify, analyse and calculate the needs for air conditioning for non-residential buildings taking into account the functionality and energy efficiency
- search for information concerning the areas of air conditioning and share it with other students
- analyse the principles of sound technology and look for ways to improve noise control
- apply the Mollier diagram in the control of air conditioning processes
- seek different solutions for the air conditioning of a non-residential building
- reason why a particular solution is beneficial
Content (course unit)
Seminars run by the students on areas of air conditioning. Noise control and calculation. Sources of noise and noise suppression. Working on solutions for a non-residential building and making a reasoned choice.
Prerequisites (course unit)
Basic Studies of Air Conditioning (5T00BE01)
Exam schedules
Opintojakson loppukoe on alustavasti lähituntien jälkeen viikolla 50 -51 /2016; tarkempi aikataulu sovitaan myöhemmin.
Uusinta- ja korotuskokeet ovat alustavasti tammikuussa 2017 ja maaliskuussa 2017, jonne pääsääntöisesti osallistumisoikeus on vain jo varsinaiseen loppukokeeseen osallistujilla.
Evaluation methods and criteria
Arvosana määräytyy osasuorituksista: sovitussa aikataulussa tehdyistä harjoitus- ja opetustehtävistä (45 %), molemmat osa-alueet kattavasta yhteisestä loppukokeesta (55 %) ja jatkuvasta näytöstä eli osallistumisaktiivisuudesta. Analysoiva ja kehittävä opiskelijapalaute on osa opintojaksosuoritusta.
Teaching methods
Teorialuennot, lasku- ja suunnitteluharjoitukset, äänimittaukset sekä arvioitavat opiskelijoiden pienryhmäopetustilaisuudet. Lisäksi mahdollinen laitetoimittajan järjestämä seminaari-iltapäivä; varmistuu myöhemmin.
Opintojakson aiheiden käsittelyssä yhtenä näkökulmana on myös energia- ja materiaalitehokkuus ja sitä kautta kestävä kehitys.
Learning materials
Sandberg Esa: Sisäilmasto ja Ilmastointijärjestelmät, osa 1 ja Ilmastointilaitoksen mitoitus, osa 2
Lisäluentoaineistot nettilinkkeineen on esitetty Tabulassa.
Student workload
Lähiopetustunteja noin 30 h opiskelijaopetusesityksineen, kotiharjoitustehtävät ja koe palautuksineen 10 h sekä itsenäistä opiskelua 41 h.
Content scheduling
Samaan aikaa etenee toisaalta Ilmastointi 2:n syventävät opinnot (Pirkko P. vetää) kuin äänitekniikan opinnot (Antti M. vetää).
Completion alternatives
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Mahdolliset AHOT-menettelyt tai hyväksiluvut tulee tehdä 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisen jälkeen.
Practical training and working life cooperation
Laitevalmistajiin, alan toimijoihin ja heidän tuotteisiin ja palveluihin tutustuminen. Laitevalmistajan järjestämä koulutuksellinen iltapäivätilaisuus (varmistuu myöhemmin).
International connections
KV-asioita pyritään ottamaan esiin vähintään laitetoimittajien esitysten yhteydessä ja erilaisissa vertailevissa keskusteluissa.
Further information
Opintojakso on suora jatko- ja täydennysopintojakso Ilmastointitekniikka 1- opintojaksolle.
Opintojakso toteutetaan kahden opettajan voimin siten, että äänitekniikan osuus on oma kokonaisuus (noin 1 op) ja iv2-osuus on oma (noin 2 op).
Opintojakson aineistojen tallennuspaikkana opintojakson tiedottamiseen käytettään Tabula-alustaa. Jokaisen osallistujan tulee kirjautua toteutuksen osallistujaksi 2 viikon aikana opintojakson aloituksesta.
Opintokokonaisuuteen kuuluvassa Suunnittelutyökalut-opintojaksolla jaetaan tämän opintojakson harjoituksissa käytettävä suunnittelupohja ja -ohje. Ko. harjoittelutyötä jatketaan kevään Suunnitteluprojekti-opintojaksolla, jota varten tässä opintojaksossa haetaan jo näkökulmia.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Hylätysti suoritettu koe ja/tai palauttamattomat harjoitus- ja opetustehtävät
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija tunnistaa ilmanvaihdon sovelluksiin liittyvät keskeiset äänitekniset suureet, yhtälöt, käsitteet ja määräykset. Näiden lisäksi opiskelija pystyy soveltamaan em. yhtälöitä yksinkertaisiin ilmanvaihdon ääniteknisiin laskutoimituksiin.
Opiskelija tuntee iv-laitteita, tuntee iv-toteutuksen lainalaisuudet, osaa selittää iv-asioita vertaisilleen ja osaa laatia ilmanvaihdon toimintakaavion ja laiteluettelon palvelurakennukseen.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Em. lisäksi opiskelija pystyy sujuvasti soveltamaan äänitekniikan yhtälöitä ja äänilaskentaohjelmistoja yleisimpiin ilmanvaihdossa esiintyviin ääniteknisiin laskutehtäviin.
Opiskelija osaa kertoa asiantuntevasti iv-asioista kuvitellulle alaiselleen, perustella laatimiensa iv-toimintakaavion ja laiteluettelon sisällön ja valintakriteerit ratkaisulleen usealta eri kantilta (mm. energiatehokkuus, käytettävyys). Opiskelija osaa käyttää jonkun iv-konevalmistajan ym. mitoitusohjelmia työkalumaisesti. Opiskelija osaa määritellä ilmastoinnin toteutukseen liittyvät kestävän kehityksen elementit.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Em. lisäksi opiskelija pystyy sujuvasti yhdistelemään eri ilmanvaihdon äänitekniikan yhtälöitä ja/tai käsitteitä ja ratkaisemaan tällä tavoin vaativampia ilmanvaihdon sovellusten ääniteknisiä laskutehtäviä.
Em. lisäksi opiskelija osaa tehdä lähes urakkalaskentakelpoiset ilmanvaihdon toimintakaavion ja laiteluettelon palvelurakennukseen. Opiskelija osaa käyttää usean eri laitevalmistajan mitoitus- ja simulointiohjelmia osana suunnittelu- ja toteutusprosesseja. Opiskelija osaa ottaa selvää ja opettaa jonkun sovitun iv-osuuden asiakkaalle ammattimaisesti.Opiskelija osaa arvioida ratkaisuja kestävän kehityksen näkökulmasta.