Examination of Haemostasis and Blood Coagulation and Quality Management in Clinical Haematology Work (3 cr)
Code: 7B00BC25-3001
General information
- Enrolment period
- 02.07.2015 - 31.08.2015
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.08.2015 - 15.04.2016
- Implementation has ended.
- Credits
- 3 cr
- Local portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Biomedical Laboratory Science
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 30
- Degree programmes
- Degree Programme in Biomedical Laboratory Science, students who began in 2013 or earlier
- Teachers
- Leena Mattila-Oksanen
- Small groups
- AB (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- I (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- II (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- III (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- A (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- B (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- Small groups
- AB
- I
- II
- III
- A
- B
- Course
- 7B00BC25
Objectives (course unit)
Student is able to
-describe haemostasis, blood coagulation and fibrinolysis in outline
-describe diseases in which coagulation tests are required both in diagnostic and treatment
-take, handle and preserve coagulation specimens for P-APTT, P-SPA
-determinate good-quality P-APTT and P-TT-INR / P-SPA using optic or conductivity- based analysers
- define INR with POC equipment ( point of care) reliable
- explain the function mechanisms and measurement principles of automatic cell counters and automatic microscopy in production of haematology and estimate their reability also as regards pathological bloods amples
- indentify and differentiate patological blood cells based on identification criteria and learn to integrate theories and findings in different diseases
-critically evaluate future, quality and economy of haematological production, e.g. automated cell calculation and POC -tests
Content (course unit)
Laboratory diagnostics and disorders of haemostasis, blood coagulation and fibrionolysis
Development of quality in clinical haematology and application in cell morphology are part of this course but will partly take place after the clinical training period.
Prerequisites (course unit)
The student must have passed 7B00BC23 Orientation to Haematology and Basic Tests and 7BC00BC44 The Diagnostics of Anaemias and Malignant Blood Diseases before the course 7B00BC25. The student must have passed the course certain parts of the course as specifield by the teacher before 13SBIO-1016 Clinical Training in Clinical Haematology.
Exam schedules
Osa I 18.9 2015 8.00-10.00 ja mahdollinen uusintakoe sovitaan erikseen.
Keväällä 2016 oleva osa II koe ilmoitetaan kevään kuluessa.
Evaluation methods and criteria
Annettujen tehtävien hyväksytty suorittaminen, harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen ja kokeissa hyväksytyt suoritukset, mikroskopoinnit hyväksytyt. Arvosanan voi korottaa keväällä toukokuussa.Kurssipalaute kerätään keväällä 2016.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Luento, itsenäiset tehtävät ja harjoitukset opetuslaboratoriossa
Learning materials
Ilmoitetaan kurssisunnitelman yhteydessä. Nähtävissä tabulassa.
Student workload
Osa I 6 tp ja 12 harjoituksia ja 2 koe. Osa II 4 tp ja 12 harjoituksia ja 4 koe. Itsenäinen opiskelu 41h ja kontaktiopetus 40h.
Content scheduling
Osa I hemostaasi ja hyytymisjärjetelmä sekä fibrinolyysi sekä hyytymistutkimukset ja solumorfologiassa erittelylaskentaa.
Käytännön harjoittelua. P-APTT ja P-TT-SPA/ P-TT-INR –määritykset sekä P-INR- pikamääritys HemoSense INRatio-ja CoaguCheck laitteilla.
Lisäksi laajennetaan teema-alueita: automaattinen solulaskenta ja patologisten verenkuvavalmisteiden erittelylaskentaa.
Osa II Solumorfologian syvennys kl harjoittelun aikana kerätyistä näytteistä ja niihin liittyvistä alustuksista syvennystä hematologisiin tautitiloihin. Hematologian tulevaisuuden näkymistä mahdollisesti luento.
Completion alternatives
ei ole
International connections
Osa II korvautuu koetta lukuunottamatta mahdollisessa KV-vaihdossa.
Further information
Osa I ( 1.5 op) toteutetaan syksyllä 2015 1 periodissa hemostaasin ja hyytymistutkimusten osalta.
Opetuksesta osa II ( 1.5 op) toteutuu 3-4 periodissa kevät 2016 Kliinisen hematologian laboratoriotyön laadun kehittäminen ja solumorfologian syvennys.
Kliinisen harjoittelun suorittaminen hematologialla edellyttää tämän kurssin kohdalla opettajan tarkemmin määrittelemän osuuden hyväksyttyä suorittamista, osa I.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opintojaksolle osallistuminen puutteellista ja / tai koearvosanat hylätty.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Osa I: Osallistuminen opetukseen osin puutteelista: hyytymistutkimusten työohjeet lukematta tai huonsoti ennakkoon perehdytty niihin, oma aktiivisuus tunnilla ei erityisemmin näy, tekee harjoitukset muita jäljitellen. Kirjallisuus/ohjekirjoihin perustuvaan tehtävään itsenäsiesti haettaviin kysymyksiin vastaaminen puutteellista tai jäänyt tekemättä. Kokeessa vastaukset suurelta osin perustelematta ja osin puutteellisia, saanut tyydyttävän arvosanan kokeesta.
Osa II:
Osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen tyydyttävää. Oman alustuksen laadinta ja esittäminen hyväksytysti, muttei kovin "syvällistä" osaamista osoittava.
Osaa melko luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja muut varhaiset verensolut sivelyvalmisteista, mutta vielä epävarmaa, mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. Osaa raportoida keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista mutta vielä epävarmaa, mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. malariaplasmoidin tunnistaminen epävarmaa. Osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen, cB-HB ja cB-WBC-DIFF vierimääritykset ohjeen mukaisesti, mutta ongelmakohdissa vielä haparointia.
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Osa I:Osallistuu aktiivisesti opetukseen ja siihen annettuihin etukäteistehtäviin mm työohjeistukseen perehtyminen hyvin ennen harjoitustunteja. Itsenäiseen tehtävään annettuihin kysymyksiin etsinyt vastaukset ja osaa vastata niissä esitettyihin sisällöllisiin kysymyksiin pääosiltaan hyvin. Valmistautunut kokeeseenkin hyvin, joka näkyy kokeen arvioinnissakin h3-4 tasolla.
Osa II:
Osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen osoittaa aktiivisuutta ja halua ottaa asioista selvää entistä enemmän. Oman alustuksen laadinta ja esittäminen hyvää osaamista osoittavaa.Solulaskinten tulosten tulkinta ja laadukkuuden huomioiminen verenkuvatulosteiden vastaamisessa hyvällä osaamisen tasolla.Opiskelija kiinnittää selvästi huomiota laatunäkökohtiin laboratoriotuloksia vastattaessa.osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen, cB-HB ja cB-WBC-DIFF vierimääritykset ohjeen mukaisesti kiinnittäen huomiota laatunäkökohtiin tuloksissa.osaa useimmissa näytteissä luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja muut varhaiset verensolut sivelyvalmisteista, ja yhdistää löydöksiä tautitiloihin.Osaa raportoida keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista.tunnistaa malariaplasmoidin tai muun parasiitin verensoluista luotettavasti.
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Osa I: Osallistuu aktiivisesti kaikkeen opetukseen, Laatinut kirjallisen itsenäisen tehtävän erittäin hyvin ja osaa vastata esitettyihin sisällöllisiin kysymyksiin laajasti ja perustellen. Kokeessa osoittaa kiitettävää tasoa, hienot perustelut vastauksissa, ja omia "oivalluksia" tulee esille.
Osa II:
Erittäin aktiivinen osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen. Alustusten laadinta ja esittäminen osoittaa korkeatasoista osaamista: erittäin hyvin laadittu ja esitetty alustus.Solulaskinten tulosten tulkinta ja laadukkuuden huomioiminen verenkuvatulosteiden vastaamisessa näkyy selkeästi opiskelijan osaamisessa. Kiinnostunut hematologian osaamisesta ja halukas kehittämään siinä edelleen tietojaan ja taitojaan.Osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen, cB-HB ja cB-WBC-DIFF vierimääritykset ohjeen mukaisesti kiinittäen huomiota laatunäkökohtiin tuloksissa ja osaa huoltaa vierilaitteita niiden edellyttämällä tavalla.Osaa luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja varhaiset verensolut sekä muut poikkeavuudet solumorfologiassa veren sivelyvalmisteista, ja yhdistää löydöksiä tautitiloihin.Osaa raportoida luotettavasti keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista ja tietää perustellen mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. Osaa tunnistaa luotettavasti malariaplasmoidin tai muun parasiitin verensoluista vaikka parasetemia-aste olisi matalakin.