Electrical Power Systems in BuildingsLaajuus (5 cr)
Course unit code: 5T00EF43
General information
- Credits
- 5 cr
Objectives
The student is able to
- design and dimension the basic structure for an electric network in a non-residential building
- use different methods of installation and select the accessories and devices for installation
- apply in practice the regulations and standards concerning electrical installations
- make choices based on technical and economic criteria
Content
Dimensioning and structure of an electrical network for a building, main distribution system, transformer substations, high-voltage devices, measurements, earthing, equipontential bonding, compensation. Types and structures of distribution centres and their design. Shielding. Analysing electrical networks, load, harmonic content.
Defining the need for and type of monitoring, designing circuit diagrams, electric points, choice of devices, installation methods, collective electrical networks, cable ducts, UPS-network. Installation in special areas. Pricing products and investment calculation. Electricity procurement.
Prerequisites
Electrical Building Services in Residential Buildings study module
Assessment criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa pääpiirteissään toimitilakiinteistön sähköverkon perusrakenteet ja valita tyypillisimpiä asennustapoja, sähkötarvikkeita ja –laitteita. Hän soveltaa suppeasti sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa kertoa perusteita tekemilleen ratkaisuille ja valinnoille.
Assessment criteria, good (3-4)
Opiskelija osaa mitoittaa toimitilakiinteistön sähköverkon perusratkaisut. Osaa valita erilaisia asennustapoja ja asennuksiin tarpeiden- ja vaatimustenmukaisia sähkötarvikkeita ja –laitteita. Opiskelija osaa etsiä sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa perustella ratkaisuvalintoja.
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa mitoittaa toimitilakiinteistön koko sähköverkon luovia ratkaisuja käyttäen. Osaa perustellusti ja tarkoituksenmukaisesti käyttää erilaisia asennustapoja ja valita asennuksiin tarpeiden- ja vaatimustenmukaisia sähkötarvikkeita ja –laitteita. Opiskelija osaa soveltaa sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa ja ymmärtää niiden taustat. Opiskelija osaa tehdä ratkaisuvalintoja eri teknisin ja taloudellisin kriteerein.
Further information
Opintojakso liittyy opintovuoden yhteistyössä toteutettuun projektityökokonaisuuteen