Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma: P11HOTRA-967
Opetussuunitelman tunnus: P11HOTRA
- Tutkintonimike
- Restonomi (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 4 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2011
Kuvaus
Koulutusohjelman nimi.: Hotelli – ja ravintola-ala
Tutkintonimike: Restonomi
Laajuus ja kesto: 210 op, 3½v
Toteutusmuoto: kokopäivä
Toimipiste, osoite: Åkerlundinkatu, Åkerlundinkatu 8 33100 Tampere
Koulutusjohtaja: Ari – Pekka Anttila
Koulutuspäällikkö: Ilkka Säteri
Hakukelpoisuus: Yleisen hakukelpoisuuden koulutusohjelmiin antavat:
•lukion oppimäärä tai ylioppilastutkinnon järjestämisestä annetussa laissa (672/2005) tarkoitettu tutkinto
•International Baccalaureate-, Reifeprüfung- tai European Baccalaureate -tutkinto
•opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (mm. insinööri)
•ammatillisessa peruskoulutuksessa suoritettu, laajuudeltaan vähintään kolmivuotinen ammatillinen perustutkinto tai sitä vastaava aikaisempi tutkinto, ammatillisesta koulutuksesta annettu laki (630/98)
•vähintään kolmivuotiset yhdistelmäopinnot, nuorisoasteen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen kokeilusta annettu laki (391/91)
•ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/98) tarkoitettu laajuudeltaan vähintään kolmivuotinen ammatillinen perustutkinto tai ammatti- tai erikoisammattitutkinto
•ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.
Koulutusohjelman tuottama osaaminen
Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman tutkinnon suorittaneella restonomilla on ammatillisia valmiuksia alan työnjohdon ja liikkeenjohdon tehtäviin, markkinointi- ja myyntitehtäviin sekä käytännön työtehtäviin. Hänellä on selkeä käsitys työelämästä, sen tavoitteista ja hän osaa hyödyntää alan kehitystä ammatillisessa työssään sekä seurata viimeisimpiä uudistuksia.
Valmistuvien työelämään sijoittuminen
Koulutusohjelmasta valmistunut restonomi sijoittuu ammattialansa asiantuntija-, kehittämis- ja esimiestehtäviin. Hänellä on valmiuksia toimia PK -yrittäjänä hotelli- ja ravintola-alalla. Yhtenä tavoitteena on kouluttaa arvostettuja alan asiantuntijoita sekä kotimaahan että ulkomaille.
Koulutuksen arvoperusta ja ydinsisältö
Hotelli- ja ravintola-alan arvoperustana on taloudellinen ja tuloksellinen toiminta, asiakaslähtöisyys, kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys
Koulutuksessa keskeisiä opiskeltavia aiheita ovat
- kansainvälisyys
- johtaminen ja yrittäjyys
- projektit ja elinkeinoyhteistyö
- lähtökohtana on yritystoiminnallinen näkökulma
Opetuksen toteuttaminen
Opetus toteutetaan päiväopetuksena.
Opetus sisältää yhteisiä projekteja työelämän kanssa ja opetuksessa käytetään monipuolisia opetusmenetelmiä. Hallitsevana oppimiskäsityksenä on konstruktivismi.
Koulutusohjelman tuottama osaaminen eri opintovuosina
Ensimmäisen opintovuoden jälkeen opiskelija osaa havainnoida yritystoimintaan vaikuttavia ja sitä sääteleviä tekijöitä. Hän ajattelee palvelulähtöisesti ja ymmärtää kannattavuuden toiminnan perusedellytyksenä.
Toisen vuoden opintojen aikana opiskelija tuntee palvelukokonaisuuden ja osaa toimia erilaisissa palvelutilanteissa. Hän osaa tehdä kannattavuutta vahvistavia valintoja ja ylläpitää tavoiteltua laatutasoa.
Kolmantena opintovuotena opiskelija osaa toimia hotelli- ja ravintola-alalla lähiesimiehenä. Hänellä on hyvät leadership -taidot ja hän osaa tehdä strategiasia valintoja. Opiskelijalla on valmiudet kehittyä esimiestyössä sekä ryhtyä itse yrittäjäksi.
Neljäntenä vuonna opiskelija syventää osaamistaan vallitsemallaan alueella sekä vahvistaa työelämäyhteyksiään rekrytoituakseen elinkeinoon.
Perusopintoja tukevassa harjoittelussa opiskelija voi toimia työntekijätason tehtävissä hotelli- ja ravintola-alalla.
Syventäviä opintoja tukevassa harjoittelussa opiskelijalla on valmiuksia toimia alan perus-, esimies-, kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä.
Opintojen rakenne
Perusopinnot 10 op
Ammattiopinnot 140 op
Harjoittelu 30 op
Vapaasti valittavat opinnot 15 op
Opinnäytetyö 15 op
Yhteensä 210 op
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2011-2012 | 2012-2013 | 2013-2014 | 2014-2015 | Syksy 2011 | Kevät 2012 | Syksy 2012 | Kevät 2013 | Syksy 2013 | Kevät 2014 | Syksy 2014 | Kevät 2015 | 1. / 2011 | 2. / 2011 | 3. / 2012 | 4. / 2012 | 1. / 2012 | 2. / 2012 | 3. / 2013 | 4. / 2013 | 1. / 2013 | 2. / 2013 | 3. / 2014 | 4. / 2014 | 1. / 2014 | 2. / 2014 | 3. / 2015 | 4. / 2015 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P11HOTRA-1000 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||
Y029-5 | Viestintätaidot | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | |||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1001 |
Oppiminen ja asiantuntijuuteen kasvu
(Valitaan kaikki ) |
5 | ||||||||||||||||||||||||||||
Y030A-10 | Orientaatio opiskeluun ja sisäiseen yrittäjyyteen | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | |||||||||||||||||||||
Y030B-10 | Informaatiotekniikka | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1002 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
152 | ||||||||||||||||||||||||||||
P130-9 | Yrittäjyys ja yhteiskunta | 8 | 8 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||||||||||||||
P141-5 | Toimintaympäristön hallinta | 10 | 10 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
P210-5 | Lähiesimiestoiminta | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | |||||||||||||||||||||
P211-5 | Logistiikka | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | |||||||||||||||||||||
P212-5 | Majoitustoiminta ja markkinoinnin kilpailukeinot | 7 | 7 | 3.5 | 3.5 | 1.8 | 1.8 | 1.8 | 1.8 | |||||||||||||||||||||
P213-5 | Ravintolatoiminta | 18 | 18 | 9 | 9 | 4.5 | 4.5 | 4.5 | 4.5 | |||||||||||||||||||||
P214-5 | Palvelun hallinta | 10 | 10 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
P380-5 | Klassisesta trendeihin | 6 | 6 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | |||||||||||||||||||||
P381-5 | Yrityksen perustaminen/kehittäminen | 10 | 10 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
P382-5 | Teematapahtuma | 10 | 10 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
P383-5 | Yöpymisestä elämyksiin | 6 | 6 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | |||||||||||||||||||||
P384-5 | Tutkimusosaaminen | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P385-5 | Syventävä ammattialan ruotsi | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
Y010-KIRJ-8 | Yrkessvenska för musikbranchen, skriftlig färdighet | 0 | ||||||||||||||||||||||||||||
Y010-SUUL-8 | Yrkessvenska för musikbranchen, muntlig färdighet | 0 | ||||||||||||||||||||||||||||
P386-5 | Syventävä ammattialan englanti | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P590-5 | Projektiopinnot/Kansainvälisyys | 0 | ||||||||||||||||||||||||||||
P387-5 | Yritystoiminnan kehittäminen ja hallinta | 10 | 10 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
P590-11 | Kansainväliset tapa- ja työkulttuurit | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | |||||||||||||||||||||
P590TUOTE | Tuotekehitys | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1003 |
Palvelun perusteet
(Valitaan kaikki ) |
32 | ||||||||||||||||||||||||||||
P131-5 | Tutkimusosaamisen perusteet | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | |||||||||||||||||||||
P132-9 | Matkailu- ja majoituspalvelu | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
P133-5 | Alkoholilainsäädäntö | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | |||||||||||||||||||||
P134-9 | Tarjoilun perusteet | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
P135-5 | Hygieniaosaaminen | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | |||||||||||||||||||||
P136-5 | Ruoanvalmistuksen perusteet | 6 | 6 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | |||||||||||||||||||||
P137-5 | Ammattialan ruotsi | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P138-5 | Ammattialan englanti | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P139-5 | Palvelujen markkinointi | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | |||||||||||||||||||||
P140-5 | Ammattityö | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | |||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1004 |
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
29 | ||||||||||||||||||||||||||||
V117B-9 | Venäjän jatkokurssi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
V117-8 | Venäjä alkeet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
P358-8E | Hospitality Business Game | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
V690-9 | Arvonlisäverotuksen perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
V687-9 | Belgium Culture and Gastronomy | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
V672-11 | Gastromatkailu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
P201A-11 | Development of Hotel Operations | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1005 |
HARJOITTELU
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
PHARJ1 | Perusopintoja tukeva harjoittelu | 15 | 15 | 7.5 | 7.5 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | |||||||||||||||||||||
PHARJ2 | Syventäviä opintoja tukeva harjoittelu | 15 | 15 | 7.5 | 7.5 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | |||||||||||||||||||||
P11HOTRA-1006 |
OPINNÄYTETYÖ
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
P910-OK | Opinnäytetyö | 15 | 15 | 7.5 | 7.5 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | 3.8 | |||||||||||||||||||||
Yhteensä | 210 | 62 | 64 | 66 | 15 | 31 | 31 | 32 | 32 | 33 | 33 | 7.5 | 7.5 | 15.9 | 15.9 | 15.9 | 15.9 | 16.2 | 16.2 | 16.2 | 16.2 | 16.7 | 16.7 | 16.7 | 16.7 | 3.75 | 3.75 | 3.75 | 3.75 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.