Basics of ServiceLaajuus (21 cr)
Course unit code: T060A-10
General information
- Credits
- 21 cr
Objectives
Opintojakson tavoite:
Opiskelija hallitsee puhtaanapidon perusmenetelmät, elintarviketietouden ja perusruoanvalmistusmenetelmät ja tietää näiden kemiallisen, fysikaalisen ja ravitsemuksellisen perustan. Hän osaa rajata tiedontarpeensa, tunnistaa ja osaa käyttää erilaisia, myös vieraskielisiä tiedonlähteitä sekä kykenee arvioimaan tiedon laatua kriittisesti.
Content
Type of course Compulsory
Level of course Professional studies
Objective of course
Students master the basic methods of cleaning, food knowledge and basic cooking methods and know their chemical, physical and nutritional basis. Students can limit their information need, recognize and use different information sources, also foreign ones, and estimate critically the quality of information.
Course contents
- Food knowledge
- Cooking methods and related chemical and physical phenomena
- Nutrients and nutritional recommendations
- The most common special diets
- Business mathematics
- Food hygiene
- Safety
- Microbiology and hygiene
- Knowledge of surface materials and textile fibres
- Maintenance and basic cleaning methods and related chemical and physical phenomena
Teaching methods
- lectures
- exercises
Assessment methods
- exercises
- exams
- tutorials
Prerequisites
No prerequisites
Language of instruction
Finnish
Required / Recommended reading
Lehtinen, M. Peltonen, H. Talvinen, P. 2001. Ruoanvalmistuksen käsikirja. WSOY
Lampi, Luola, Seppänen. 2000. Elintarvikkeet ja ruoanvalmistus. WSOY.
Jokinen, Laine, Lampi. 2002. Ammattikeittiön laitteet ja työvälineet. WSOY.
Markula, R. 1999. Tekstiilitieto. WSOY Siivoustyön käsikirja.2000. SSTL.
Name of lecturer(s)
Eija Reunanen, Sami Salonen, Tuija Heikkilä, Jaana Sahlsten
Year of study
1
Period
1-4