Siirry suoraan sisältöön

Äitiys- ja naisenhoitotyö (4 op)

Toteutuksen tunnus: 7K00CT87-3028

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.01.2020 - 13.04.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.04.2020 - 31.05.2020
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettajat
Milla Hiitti
Hanna Viitala
Raakel Viheroksa
Vastuuhenkilö
Raakel Viheroksa
Pienryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 3 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 4 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Pienryhmä 3
Pienryhmä 4
Opintojakso
7K00CT87

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
-osaa arvioida hoidon tarpeen, suunnitella, toteuttaa ja arvioida raskaus- ja lapsivuodeajan sekä naistentauteja sairastavan asiakkaan ja hänen perheensä terveyttä ylläpitävää ja edistävää hoitotyötä asiakaslähtöisesti, kokonaisvaltaisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
- tunnistaa ja osaa ottaa puheeksi asiakkaan kanssa seksuaali-ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen elämänkaaren aikana
- osaa tukea ja ohjata perheitä vanhemmuuteen kasvussa ja terveellisissä elintavoissa, tunnistaa perheen tarpeita, voimavaroja ja tukiverkostoja moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa naistentautien sekä raskausajan, synnytyksen ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet
- tietää tavallisimmat raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen toipumiseen liittyvät häiriöt ja tavallisimmat naistentaudit

Sisältö (Opintojakso)

- nainen gynekologisena potilaana elämänkaaren eri vaiheissa
- sairaanhoitaja seksuaaliterveyden edistäjänä sekä parisuhteen ja vanhemmuuteen kasvun tukijana
- naistentautien, raskausajan, synnytyksen ja lapsivuodeajan lääkehoito
- raskaus- ja lapsivuodeaika, synnytyksen vaiheet ja hoito, raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen seuranta, ohjaus ja hoito
- terveelliset elintavat ja päihteettömyys raskaus- ja imetysaikana
-imetyksessä tukeminen, synnyttäneen äidin, vastasyntyneen ja perheen hoitotyö
- tavallisimmat raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen toipumiseen liittyvät häiriöt
- tavallisimmat naistentaudit

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

Alkuvaiheen opinnoista on suoritettava 30 op ennen keskivaiheen opintoihin siirtymistä.

Aika ja paikka

Läsnäolopakollinen orientaatio 22.4.2020. Orientaatiossa perehdytään tarkemmin kurssin sisältöön, aikatauluun ja suoritustapoihin. Orientaatiossa annetaan ohjeistukset pienryhmätyöskentelyyn ja orientoivaan harjoitteluun . Orientoiva harjoittelu (1op) on erillinen kurssi, mutta se on integroitu äitiys-ja naisenhoitotyön teoriakurssiin.

9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen.
Läsnäolopakollinen orientaatio pidetään etänä Teams:n kautta 22.4.2020. Opettaja lähettää linkin etäistuntoon. Orientaatiossa perehdytään tarkemmin kurssin sisältöön, aikatauluun ja etänä toteutettaviin suoritustapoihin.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Naisen- ja äitiyshoitotyön tentti + kaksi lääkelaskua 29.5.2020. Uusinnat: Tenttiterraariossa, ajankohta tarkentuu myöhemmin.

9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen.
Poikkeustilanteen jatkuessa tentti suoritetaan joko Tabula-alustalla tai mahdollisesti tenttiterraariossa, sen hetkisen tilanteen mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osa 1 Äitiys- ja naisen hoitotyö sekä synnytysoppi
-Numeerisesti arvioitava (0-5) tentti, hyväksytysti suoritut tehtävät. Lähtökohtaisesti edellytetään läsnäoloa tunneilla, kuitenkin läsnäolopakollisia teoriatunteita vähintään 75%.
9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen. Teoriatunnit, mihin sisältyy tehtäväkirja toteutetaan verkossa. Tehtäväkirjan arviointi numeraalisesti (0-5) ja painparvo 50% kurssin kokonaisarvosanasta. Tentti tilanteen mukaan joko tenttiterraariossa tai Tabula-alustalla. Tästä informoidaan tarkemmin kurssin loppupuolella. Tentin painotus 50% kurssin kokonaisarvosanasta.
Osa 2 Äitiys- ja naisen hoitotyö lääkelasku
-hyväksytty/hylätty
20.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne. Lääkelaskut joko tenttiterraariossa tai sulun jatkuessa Tabula tenttinä. Informointi toteutustavasta kurssin loppupuolella.
Osa 3 Pienryhmätyöskentely
-Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää 100 % läsnäoloa ja hyväksytysti suoritettuja tehtäviä. Itsearviointi ja vertaisarviointi liittyen aihealueen osaamiseen ja pienryhmätyöskentelyyn.
9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen.
Pienryhmätyöskentelyyn liittyvät tehtävät ja keskustelu verkossa. Läsnäolopakollinen etäistunto 8.5.2020. Kaikkien osoitettujen tehtävien hyväksytty suorittaminen ja keskusteluun osallistuminen. Itsearviointi ja vertaisarviointi liittyen aihealueen osaamiseen ja pienryhmätyöskentelyyn.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, pienryhmätyöskentely ja itsenäinen opiskelu.

Oppimateriaalit

• Botha, E. & Ryttyläinen-Korhonen, K. 2016. Naisen hoitotyö. SanomaPro.
tai
• Ihme, A. & Rainto, S. 2014. Naisen terveys. Edita.
• Klemetti, R. & Hakulinen – Viitanen, T. (toim.) 2013. Äitiysneuvolaopas, Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan. Kansallinen Äitiyshuollon Asiantuntijaryhmä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisu.
• Leino- Kilpi, H. & Välimäki; M. 2009. Etiikka hoitotyössä. Eettiset ongelmat hoitotyöntekijän ja naisen tai perheen välisessä suhteessa. WSOY.
• Nurminen, M-L. 2011. Lääkehoito. Naistentautien ja synnytysten yhteydessä sekä raskauden ehkäisyyn käytettävät lääkeaineet, Hormonihoidot, Raskauden ja imetyksen aikainen lääkehoito. WSOY.
• Susi, J. 2011. Gynekologisen syöpäpotilaan seksuaalineuvonta. Teoksessa Ritamo, M., Ryttyläinen–Korhonen, K., & Saarinen, S. (toim.) Seksuaalineuvonnan tueksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti 27/2011.
• Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2016. Ruoka ennen raskautta ja raskausaikana (s 42-55) ja Imetysajan ruoka (s. 56-61) https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1
• Kansaneläkelaitos (Kela 2017) www.kela.fi Lapsiperheen tuet.
• Anttila, Hellsten, Rantala, Routamaa, Syrjälä, Vuento (toim.) 2010: Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Gynekologisiin toimenpiteisiin ja keisarinleikkauksiin liittyvät infektiot, Synnytyksen aikaiset ja vastasyntyneen infektiot ja rintamaidon hygienia.
• Hoitotyön suositus (2010): Raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen äidin sekä perheen imetysohjaus
• Luennoitsijan erikseen nimeämä materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Äitiys- ja naisenhoitotyö sekä synnytysoppi 4 op: kokonaistuntimäärä 108 h sisältää osallistumisen opetukseen,pienryhmätyöskentelyn ja itsenäisen opiskelun. Kurssiin sisältyy raskausajan ravitsemukseen liittyvä luento (Hanna Viitala).

Opiskelijalta edellytetään äitiys-ja naisenhoitotyön sekä synnytysopin teorialuennoilla vähintään 75% läsnäoloa. Jos poissaoloja on enemmän kuin 75%, kurssisuoritus hylätään ja tenttiin ei voi osallistua. Ravitsemusluento on tärkeä osa kurssin sisältöä ja sille osallistumista suositellaan, läsnäoloa ei kuitenkaan lasketa mukaan 75% läsnäolovelvoitteeseen.

Pienryhmätyöskentelyssä 100% läsnäolo.

Äitiyshoitotyön orientoivan harjoittelun (1op) sisällöt sisältyvät äitiys-ja naisenhoitotyön kurssin tenttimateriaaliin.

9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen.
Kurssin luennot toteutuvat verkossa. Opiskelija opiskelee luentosisällöt itsenäisesti verkossa. Luentoihin liittyy oppimista tukeva tehtäväkirja, mikä on pakollinen. Tehtäväkirja arvioidaan ja sen osuus kokonaisarvosanasta on 50%.
Pienryhmätyöskentely toteutetaan verkossa. 8.5.2020 läsnäolopakollinen Teams-istunto pienryhmätyöskentelyyn liittyen. Pienryhmän opettajat lähettävät kutsun etäistuntoon.
Tarkemmat ohjeet kurssin suoritustavasta annetaan orientaatiossa.

Sisällön jaksotus

Opintokokonaisuuden suoritus koostuu seuraavista osista:
Osa 1 Äitiys- ja naisen hoitotyö sekä synnytysoppi
Osa 2 Äitiys- ja naisen hoitotyö lääkelasku
Osa 3 Pienryhmätyöskentely

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Lisätietoja opiskelijoille

Synnytysopin opetus sisältyy Äitiys-ja naisenhoitotyön opetukseen.Opiskelijalta edellytetään teorialuennoilla vähintään 75% läsnäoloa. Jos poissaoloja on enemmän kuin 75% kurssisuoritus hylätään, eikä tenttiin voi osallistua.
Pienryhmätyöskentely: Pakollinen läsnäolo. Pienryhmätyöskentelyyn liittyvä erillinen ohjeistus tarkemmin kurssin orientaatiossa.
Ravitsemusluento (Hanna Viitala) :Suositellaan osallistumista. Raitsemusluennon materiaali on osa kurssin tenttimateriaalia.

9.4.2020 Muutos: Poikkeustilanne/Etäopetukseen siirtyminen.
Luentojen toteutus verkossa ja tehtäväkirjana. Etäluennoille osallistuminen suositeltavaa.
Pienryhmätyöskentely verkossa itsenäisinä tehtävinä ja verkkokeskusteluna. 8.5.2020 läsnäolopakollinen etäistunto.
Ravitsemusluento verkossa.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei suoriudu opinnoista 1 tasoisesti.
- Äitiys- ja naisenhoitotyön teoreettisissa perustiedoissa on selviä puutteita ja väärinymmärryksiä.
- Opiskelija ei suoriudu lääkelaskuista virheettömästi, ei hallitse naistentautien eikä raskaus- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteita
- Opiskelija ei ota vastuuta omasta oppimisestaan.
- Palautteen vastaanottaminen on vaikeaa.
- Opiskelija ei osaa toimia asianmukaisesti äitiys-, naisen- hoitotyön liittyvän aiheen käsittelyssä ryhmässä.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
• Tunnistaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys-, naisenhoitotyön erityispiirteet ja hoitotyön prosessin.
• Tunnistaa tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan normaalikulun häiriöitä.
• Tunnistaa vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteet syntymän jälkeen sekä tietää perheen tukemismuodot mutta ei osaa perustella toimintaansa.
• Tunnistaa vanhemmuuteen kasvuun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen ja perheen elämässä.
• Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tietää naistentautien ja raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet.
• Tunnistaa ohjauksen tärkeäksi äitiys-, naisenhoitotyön toimintatavaksi.
• Tunnistaa eettisten periaatteiden merkityksen äitiys-ja naisenhoitotyössä.
• Tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa äitiys-, naisenhoitotyössä ja oppimisympäristössä
• Ottaa vastuun omasta oppimisestaan.
• Pystyy ottamaan palautetta vastaan.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
• Ymmärtää äitiys- ja naisenhoitotyön erityispiirteet ja osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyön hoitoprosessiin.
• Osaa kuvata ja määritellä tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia. fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan häiriöitä.
• Osaa kuvata ja perustella vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteitä syntymän jälkeen sekä ymmärtää perheen tukemismuodot.
• Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja naistentautien, raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteista.
• Tunnistaa ja osaa tukea vanhemmuuteen kasvussa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä haasteissa naisen ja perheen elämässä.
• Ymmärtää ja osaa soveltaa eettisiä periaatteita äitiys- ja naisenhoitotyössä.
• Ymmärtää ohjauksen merkityksen ja osaa ohjata äitiys- ja naisenhoitotyössä.
• Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan äitiys-ja naisenhoitotyön oppimisympäristössä.
• Pystyy reflektoivaan palautteen antoon.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
• Ymmärtää ja kykenee hyödyntämään laaja-alaisesti äitiys- ja naisenhoitotyön tietoperustaa.
• Analysoi näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä ja osaa soveltaa hoitotyön prosessia yksilö- ja perhekeskeisesti.
• Osaa kuvata ja analysoida vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteitä syntymän jälkeen sekä osaa perheen tukemismuodot.
• Tunnistaa ja osaa tukea vanhemmuuteen kasvussa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä haasteissa naisen ja perheen elämässä.
• Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja hallitsee naistentautien ja raskaus- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet sekä tietää niihin liittyvät erityishaasteet.
• Ymmärtää ja osaa soveltaa luovasti hoitotyön eettisiä periaatteita äitiys-ja naisenhoitotyössä.
• Osaa ohjata asiakaslähtöisesti äitiys -ja naisenhoitotyössä.
• Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutustaitoja äitiys-ja naisenhoitotyön oppimisympäristössä.
• Pystyy reflektoivaan dialogiseen palautteen antoon.

Siirry alkuun