Skip to main content

Basics of JAMIX Kitchen Management System (2 cr)

Code: 8T00HB87-3001

General information


Enrolment period
04.03.2024 - 31.07.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
04.03.2024 - 31.12.2024
Implementation has ended.
Credits
2 cr
Virtual portion
2 cr
Mode of delivery
Online learning
Unit
Business and Media
Campus
TAMK Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 100
Teachers
Pilvi Torvinen
Person in charge
Pilvi Torvinen
Tags
SELF LEARNING
Course
8T00HB87

Objectives (course unit)

The objective of the course is to familiarise oneself with the key functionalities of the JAMIX kitchen system, including tools related to recipe management, menu planning, and inventory control in a professional kitchen setting. Additionally, the course covers the monitoring of carbon footprint and waste in the JAMIX system.

After completion of the course, the student
- knows the components and benefits of production control in a professional kitchen environment.
- knows the key functionalities of the JAMIX kitchen system, including recipe management, menu planning, inventory control, as well as carbon footprint and waste calculation.
- can use the basic functions of JAMIX and develop skills in utilizing the system

Content (course unit)

HOW does the production control system support the operations of a professional kitchen?
WHAT functionalities does the JAMIX kitchen system have?
HOW can JAMIX be used effectively while promoting sustainability?

Assessment criteria, pass/fail (course unit)

The student knows the areas and benefits of production control in a professional kitchen. They know the key functionalities of the JAMIX kitchen system, including recipe management, menu planning, inventory control, as well as carbon footprint and waste calculation. They can use the basic functions of JAMIX and develop their skills in using the system.

Location and time

4.3.- 31.12.2024

Assessment methods and criteria

Tehtävät arvioidaan hyväksytty/ täydennettävä.

Assessment scale

Pass/Fail

Teaching methods

Verkkokurssi koostuu kuudesta eri aihealueesta ja tehtävistä, ja se on laajuudeltaan kaksi opintopistettä (2 op).

Learning materials

Kaikki kurssimateriaali on Moodlessa.

Student workload

Kurssi on 2 opintopistettä (1 op on 27 tuntia opiskelijan työtä) eli 54 tuntia.

Content scheduling

Suomeksi
Saat kurssista parhaan hyödyn, jos teet sen noin kahden kuukauden aikana.

1) Johdatus JAMIXin maailmaan
2) Tutustuminen järjestelmään
3) Reseptiikka, keittiön sydän
4) Ruokalistan perusteet
5) Varastointi ja hinnat
6) Hävikki ja hallinta

Further information

MITÄ
JAMIX-keittiöjärjestelmän (tuotannonohjausjärjestelmän) keskeiset toiminnot: Ammattikeittiön reseptien, ruokalistojen ja varaston hallinnan. Lisäksi opit, miten JAMIX-järjestelmä tukee vastuullista toimintaa ammattikeittiössä hiilijalanjälkilaskurin sekä hävikin seurantatyökalujen avulla.


MIKSI
JAMIX-järjestelmä tarjoaa lukuisia hyötyjä ammattikeittiön toimintaan; suunnittelusta toteutukseen ja seurantaan sekä toiminnan kehittämiseen. Kattava järjestelmä hallitsee kaikki ammattikeittiön toimintaan liittyvät tiedot järjestelmällisesti yhdessä paikassa ja helposti kaikkien käyttäjien saatavilla. Keittiöjärjestelmä tekee myös tarkat laskelmat muun muassa kustannuksista, ravitsemuksellisista tiedoista sekä raaka-ainetarpeista.

Järjestelmä on hyödyllinen työkalu kaiken kokoisille ammattikeittiöille ja lähes välttämätön silloin, kun ruokaa valmistetaan suuria määriä. JAMIX-järjestelmän avulla keittiötyöt yksinkertaisesti hoituvat helpommin, nopeammin ja tehokkaammin. Voit käyttää toimintaasi tukevia ohjelman osioita.

Assessment criteria - pass/fail (Not in use, Look at the Assessment criteria above)

Hyväksytty suoritus tulee olla vähintään H3 tasoinen suoritus.

Go back to top of page